Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Σε ρωσική μαύρη λίστα 81 ΜΜΕ της ΕΕ, ανάμεσα τους και 3 κυπριακά
Σε ρωσική μαύρη λίστα 81 ΜΜΕ της ΕΕ, ανάμεσα τους και 3 κυπριακά

Σε ρωσική μαύρη λίστα 81 ΜΜΕ της ΕΕ, ανάμεσα τους και 3 κυπριακά

Συλλογικά αντίποινα εναντίον 81 μέσων μαζικής ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβάλλει με σημερινή απόφασή της η ρωσική Κυβέρνηση, απαντώντας, όπως δηλώνει, σε απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ από 17 Μαΐου, η οποία απαγόρευε «κάθε ραδιοτηλεοπτική δραστηριότητα» σε τρεις ρωσικούς ομίλους ΜΜΕ (RIA Novosti, Izvestia και Rossiiskaya Gazeta). Μεταξύ των 81 ευρωπαϊκών ΜΜΕ είναι τρία κυπριακά, τέσσερα από την Ελλάδα και πολλά άλλα με ευρύτατη επιρροή στην ΕΕ, στα οποία δεν θα υπάρχει πλέον δυνατότητα πρόσβασης από το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Τα κυπριακά ΜΜΕ, «που μπαίνουν μάλλον συμβολικά στην άτυπη μαύρη λίστα της Ρωσίας μέχρι νεωτέρας, χωρίς όμως να παρεμποδίζεται η ροή πληροφοριών μεταξύ των δύο χωρών», όπως σχολίασαν στο ΚΥΠΕ έμπειρες διπλωματικές πηγές, είναι οι εφημερίδες «Πολίτης» (politis.com.cy) και «Cyprus Mail» (cyprus-mail.com), καθώς και ο ενημερωτικός δικτυακός τόπος «Cyprus Times» (cyprustimes.com), ενώ από την Ελλάδα υπόκεινται στα ρωσικά περιοριστικά μέτρα ο όμιλος της δημόσιας τηλεόρασης ΕΡΤ (ert.gr, ertnews.gr), τα τηλεοπτικά δίκτυα «Skai» (skai.gr) και «Mega» (megatv.com), καθώς και η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» (protothema.gr).

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες στη ρωσική «λίστα περιορισμών» εντάσσονται κομβικά, κεντρικής σημασίας ΜΜΕ όπως το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» και οι εφημερίδες «Die Zeit» και «Frankfurter Allgemeine Zeitung» ή οι γαλλικές εφημερίδες «Liberation» και «Le Monde», το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το κρατικό «Radio France».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, εναντίον των οποίων επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα «διαδίδουν συστηματικά ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με την πορεία της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» (σ.σ. του πολέμου στην Ουκρανία) και αποτελούν υλοποίηση των επανειλημμένων προειδοποιήσεων της ρωσικής πλευράς «σε διάφορα επίπεδα ότι οι πολιτικά υποκινούμενοι περιορισμοί Ρώσων δημοσιογράφων και οι αβάσιμες απαγορεύσεις των ρωσικών ΜΜΕ στο έδαφος της ΕΕ δεν θα μείνουν αναπάντητες».

Κατά τη ρωσική πλευρά «οι Βρυξέλλες και οι πρωτεύουσες των χωρών της Ένωσης προτίμησαν να ακολουθήσουν τον δρόμο της κλιμάκωσης, αναγκάζοντας με μια ακόμη παράνομη απαγόρευση τη Μόσχα να λάβει ισοδύναμα και αναλογικά αντίμετρα», γι’ αυτό και σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ «την ευθύνη για την εξέλιξη αυτή φέρει αποκλειστικά η ηγεσία της ΕΕ και οι χώρες της Ένωσης αυτής, που υποστήριξαν αυτή την απόφαση».

Σε περίπτωση, που «αρθούν οι περιορισμοί στα ρωσικά ΜΜΕ, η ρωσική πλευρά επίσης θα επανεξετάσει την απόφασή της, όσον αφορά τους εν λόγω φορείς ενημέρωσης», καταλήγει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

ΚΥΠΕ

Send this to a friend