Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Έτσι θα λειτουργεί το εναλλακτικό πρόγραμμα φοίτησης για νεαρούς παραβάτες
Έτσι θα λειτουργεί το εναλλακτικό πρόγραμμα φοίτησης για νεαρούς παραβάτες

Έτσι θα λειτουργεί το εναλλακτικό πρόγραμμα φοίτησης για νεαρούς παραβάτες

 

 

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τις εκκρεμότητες του Υπουργείου Παιδείας, ενόψει και της νέας σχολικής χρονιάς. Στο επίκεντρο βρίσκεται, ξανά, η νεανική παραβατικότητα που τους τελευταίους μήνες παρουσίασε ραγδαία αυξητική τάση, με το θέμα να τίθεται επί τάπητος ενώπιον της Βουλής.

Σύμφωνα με απάντηση της Αθηνάς Μιχαηλίδου σε ερώτημα του Βουλευτή Αμμοχώστου, Γιώργου Κάρουλλα, στο παρόν στάδιο καταρτίζεται η πρόταση για εναλλακτικό πρόγραμμα φοίτησης παιδιών που παρουσιάζουν σοβαρές διαταραχές στη συμπεριφορά.

Πως θα λειτουργεί το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα αναμένεται να εφαρμοστεί πιλοτικά και θα λειτουργήσει σταδιακά σε κάθε επαρχία της Κύπρου. Στόχο θα έχει την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης, εκπαίδευσης και θεραπείας σε ανήλικους μαθητές/μαθήτριες από 12-18 ετών.

 

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της εναλλακτικής φοίτησης το πρόγραμμα θα προσαρμόζεται στις ιδιαιτερότητες του κάθε ανηλίκου και της κάθε ανήλικης, μέσω εξατομικευμένου πλάνου μαθησιακής υποστήριξης. Τα μαθήματα που θα παραδίδονται θα αποφασίζονται από κοινού από την Ομάδα του προγράμματος σε συνεργασία με τους κηδεμόνες των ανηλίκων, ενώ σταδιακά θα εφαρμόζεται και πρόγραμμα προ-επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με την Αθηνά Μιχαηλίδου, η φιλοσοφία της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας έγκειται στην επανεκπαίδευση των παιδιών με προβλήματα συμπεριφοράς από ειδικά επιλεγμένο και κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό (ειδικούς εκπαιδευτές, σύμβουλους κ.α.), ενώ έμφαση θα δίνεται και στη συνεργασία σχολείου –οικογένειας– κοινότητας. Παράλληλα, στους ειδικούς χώρους θα παρέχονται δραματοθεραπεία, μουσικοθεραπεία, αλλά και ομαδική θεραπεία βάσει των αναγκών του κάθε προσώπου.

Σχετικά με το πώς και από ποιον θα λαμβάνεται η απόφαση για ένταξη των ανήλικων στο πρόγραμμα, η Υπουργός ανέφερε ότι θα σχηματιστεί Πολυθεματική Ομάδα που θα κρίνει εάν ένας μαθητής ή μαθήτρια πληροί τα συγκεκριμένα κριτήρια.

Αριθμοί που προβληματίζουν
Τα εναλλακτικά προγράμματα φοίτησης αποτελούν ένα από τα εργαλεία που ενεργοποιεί το Υπουργείο Παιδείας εν μέσω κλιμακούμενων περιστατικών βανδαλισμών και βίας. Ανάμεσα σε αυτά, η εγκατάσταση κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης στις σχολικές μονάδες, αλλά και η δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου που θα ακολουθεί κάθε μαθητή και μαθήτρια από την αρχή της φοίτησής τους ,από τα τέσσερα έτη, έως το τέλος τους.

Ενδεικτικοί του φαινομένου είναι οι αριθμοί που αφορούν υποθέσεις στις οποίες ενεπλάκησαν ανήλικοι και αφορούν τα τελευταία τρία χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη δημοσιοποίηση περιστατικού σεξουαλικής κακοποίησης σε Γυμνάσιο της επαρχίας Λευκωσίας τον περασμένο Απρίλιο, ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ και μέλος της Επιτροπής Παιδείας, Αλέκος Τρυφωνίδης, προειδοποίησε ότι εάν μέχρι το τέλος του Ιουνίου δεν υπάρχουν συγκεκριμένες νομοθεσίες και αποφάσεις, θα ακολουθήσει δημοσιογραφική διάσκεψη με αποκάλυψη περισσότερων στοιχείων.

Σημειώνεται ότι το μοναδικό Κέντρο Ημέρας Λειτουργεί στη Λεμεσό από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και καλύπτει τον πληθυσμό που βρίσκεται υπό την κηδεμονία των Υπηρεσιών.

 

Send this to a friend