Σημείο αναφοράς αλλά και επικύρωση του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αποτελεί η θεσμοθέτηση του Στρατηγικού Διαλόγου Κύπρου – ΗΠΑ, αναφέρει ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος σε συνεντεύξεις του που δημοσιεύονται στις κυριακάτικες εκδόσεις των εφημερίδων «Πολίτης» και «Φιλελεύθερος».
Ο στρατηγικός διάλογος με τις ΗΠΑ σφράγισε τον δυτικό προσανατολισμό της Κύπρου
Ο κ. Κόμπος στη συνέντευξή στον «Πολίτη» της Κυριακής, αναφέρει ότι θεσμοθέτηση του Στρατηγικού Διαλόγου Κυπριακής Δημοκρατίας – ΗΠΑ αποτελεί σημείο αναφοράς για την Κύπρο, την οποία παραλληλίζει με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.
Στην συνέντευξή του στον «Π» ο κ. Κόμπος αναφέρει πως η επίτευξη μιας τέτοιας σχέσης συνεργασίας με τις ΗΠΑ δεν είναι μια ευκαιριακή εξέλιξη, προσθέτοντας πως η Κύπρος επιθυμεί την ακόμα μεγαλύτερη εμβάθυνση των διμερών σχέσεων.
Σημειώνει επίσης ότι από τη στιγμή που έχουν αλλάξει και συνεχίζουν να αλλάζουν τα δεδομένα και κάποιες χώρες που παλαιότερα θεωρούνταν ως απόλυτοι σύμμαχοι τώρα βρίσκονται απέναντι από τη διεθνή κοινότητα λόγω συγκεκριμένων πρόσφατων εξελίξεων, «ο Στρατηγικός Διάλογος με τις ΗΠΑ αποτελεί σημείο αναφοράς για εμάς, όπως η ένταξή μας στην ΕΕ».
Ερωτηθείς κατά πόσο οι πρόσφατες απειλές του ηγέτη της Χεζομπολάχ του Λιβάνου κατά της Κύπρου ενδέχεται να σχετίζονται με την ισχυροποίηση των σχέσεων Κύπρου-ΗΠΑ, ο κ. Κόμπος αναφέρει ότι για την κυβέρνηση δεν υπάρχει ουσία σε μια τέτοια προσέγγιση, υπό την έννοια ότι η ΚΔ, όπως ανέφερε, ουδέποτε και ούτε πρόκειται να καταστεί ενεργό μέρος, άμεσα ή έμμεσα, σε οποιαδήποτε πολεμική σύρραξη που αφορά ειδικότερα την περιοχή και ακόμα περισσότερο τον Λίβανο.
Ο Υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ακόμα ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για εκδήλωση ενδιαφέροντος από πλευράς Κύπρου για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ υπογραμμίζει ότι η συμφωνία με τις ΗΠΑ δεν στρέφεται εις βάρος οποιουδήποτε τρίτου κράτους.
«Το επόμενο βήμα είναι η κατάθεση της έκθεσής της στο ΓΓ»
Η Κύπρος δεν είναι απλά ο χώρος μέσω του οποίου εκδηλώνεται πολιτική βούληση άλλων κρατών, αλλά συμμετέχει, αναφέρει ο κ. Κόμπος στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», μετά το τέλος της διπλωματικής προσπάθειας που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα στην αμερικανική πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με τον Υπουργό, η σημασία του Στρατηγικού Διαλόγου συνιστά επικύρωση του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή, όχι μόνο σε σχέση με τη διαχείριση κρίσεων, αλλά και σε σχέση με την ανάπτυξη πρωτοβουλιών, προσθέτοντας ότι η Κύπρος δεν είναι ο χώρος μέσω του οποίου εκδηλώνεται πολιτική βούληση άλλων κρατών, αλλά συμμετέχει ενεργά μαζί με χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες στην προώθηση και την προσαρμογή των περιφερειακών σχεδιασμών ανάλογα με τα δεδομένα σε πρακτικό επίπεδο.
Επισημαίνει επίσης ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει πλέον το ψυχολογικό φράγμα το οποίο υπήρχε και μέσω του οποίου έβλεπαν τις σχέσεις με την ΚΔ και αυτό είχε να κάνει με την γείτονα χώρα, με την ΚΔ να παρουσιάζει τον εαυτό της ως μέρος της δυνατότητας προώθησης λύσεων, κάτι το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία, στρατηγικής.
Σχετικά με το Κυπριακό, ο κ. Κόμπος λέει ότι σε συνάντηση στη Νέα Υόρκη προ λίγων ημερών με εκπροσώπους των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας έγινε μια συζήτηση το τελικό συμπέρασμα της οποίας ήταν ότι υπάρχει απόλυτη ομοφωνία εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας περί της στήριξης του πλαισίου, το οποίο το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει θέσει, κάτι που αποτελεί και απάντηση στην προσέγγιση που επανειλημμένα εκφράζεται από την Τουρκία και από την τουρκοκυπριακή ηγεσία.
Σε σχέση με την νέα αποστολή της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Κόμπος είπε ότι η κ. Ολγκίν χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης τόσο στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών όσο και στην Ουάσιγκτον, συνεχίζει την προσπάθειά της και αναμένεται να φτάσει στην Κύπρο τις επόμενες μέρες.
Το επόμενο βήμα είναι η κατάθεση της έκθεσής της στο ΓΓ και μέχρι εκείνο το σημείο μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα στο οποίο θα πρέπει να δει και η ίδια αλλά και οι δύο πλευρές με ποιον τρόπο βλέπει την συνέχεια, με ποια μεθοδολογία μπορεί να προχωρήσει παρακάτω ή εάν δεν μπορεί να βρει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί αυτό να συμβεί, προσθέτει, συμπληρώνοντας πως η ε/κ πλευρά επιθυμεί οπωσδήποτε τη συνέχιση της αποστολής της, ενώ και από την αμερικανική πλευρά, καθώς στο Συμβούλιο Ασφαλείας υπάρχει ισχυρότατη στήριξη και βούληση για να συνεχίσει.
Αναφορικά με τα ενεργειακά και την παρουσία της Chevron στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Κόμπος αναφέρει ότι σε πολιτικό επίπεδο η παρουσία μιας εταιρείας όπως της Chevron στην κυπριακή ΑΟΖ είναι πάρα πολύ σημαντική, προσθέτοντας ότι υπάρχει συμφωνία ως προς αυτό το σημείο με την αμερικανική κυβέρνηση και ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί ώστε να μπορέσει να προχωρήσει και να ευοδωθεί, κάτι που, όπως σημειώνει, ισχύει και σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ, Κύπρου, και Ελλάδας.
ΚΥΠΕ