Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Τρόφιμα: Ποια αλλοιώνονται πιο εύκολα και πώς να το αποφύγουμε, τα σημεία SOS
Τρόφιμα: Ποια αλλοιώνονται πιο εύκολα και πώς να το αποφύγουμε, τα σημεία SOS

Τρόφιμα: Ποια αλλοιώνονται πιο εύκολα και πώς να το αποφύγουμε, τα σημεία SOS

Για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την ασφάλεια τροφίμων, έτσι ώστε να αποφύγουμε την αλλοίωσή τους ή ενδεχόμενες δηλητηριάσεις ενόψει καύσωνα, μίλησε στον Alpha ο Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπονικών επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων στο ΤΕΠΑΚ, Δρ Φώτης Παπαδήμας.

«Σε πρώτο στάδιο, τα τρόφιμα παράγονται στις σωστές συνθήκες. Το δεύτερο στάδιο είναι η μεταφορά των τροφίμων από το χώρο παραγωγής, όπου κι εκεί είναι ελεγχόμενο με ψυγεία, καταψύκτες κλπ. Το να υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες, επηρεάζει λίγο τη στιγμή που θα γίνει η εκφόρτωση των προϊόντων, για να μεταφερθούν για παράδειγμα σ’ ένα supermarket. Εκεί, οι υπεύθυνοι της υπεραγοράς πρέπει να μην αφήσουν εκτός ελέγχου θερμοκρασίας τα τρόφιμα για μεγάλο χρονικό διάστημα και να δράσουν άμεσα και γρήγορα. Αν η αλυσίδα ψύξης συνεχίσει να υφίσταται, σημαίνει ότι το προϊόν είναι εντάξει».

Τονίζοντας τη σημασία του και ο καταναλωτής από πλευράς του με το που θα κάνει τα ψώνια του, ειδικά με τόσο υψηλές θερμοκρασίες, να τα μεταφέρει μετά άμεσα στο σπίτι, έτσι ώστε να μην αλλοιωθούν λόγω της ζέστης. Προσθέτοντας πως μέχρι και η μισή ώρα, είναι σημαντική.

Ποια τρόφιμα είναι πιο επικίνδυνο να αλλοιωθούν
Αυξημένη είναι η επικινδυνότητα σύμφωνα με τον Δρ Παπαδήμα σε γαλακτοκομικά, βούτυρο, γιαούρτι, παγωτά, προϊόντα ζωικής προέλευσης και γενικότερα τρόφιμα τα οποία φυλάμε και συντηρούμε στο ψυγείο.

«Το πάγωμα – ξεπάγωμα, είναι απαγορευτικό, οι μικροοργανισμοί πολλαπλασιάζονται. Η επικινδυνότητα σε τέτοιου είδους προϊόντα είναι πιο αυξημένη από προϊόντα που είναι ξηρής αποθήκευσης, όπως για παράδειγμα παξιμάδια, δημητριακά κλπ».

Μεγάλη προσοχή στα μπουφέ σε εξωτερικούς χώρους
Ο Δρ Παπαδήμας, συστήνει ιδιαίτερη προσοχή στα μπουφέ που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους, ειδικά σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών, καθώς το φαγητό μένει έξω για αρκετή ώρα.

Περισσότερα στο: https://www.alphanews.live/cyprus/trofima-poia-alloionontai-pio-eykola-kai-pos-na-apofygoyme-ta-simeia-sos

Send this to a friend