Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΥΓΕΙΑ Επιτυχές το πρώτο εμφύτευμα για αντιμετώπιση επιληπτικών κρίσεων στη Βρετανία
Επιτυχές το πρώτο εμφύτευμα για αντιμετώπιση επιληπτικών κρίσεων στη Βρετανία

Επιτυχές το πρώτο εμφύτευμα για αντιμετώπιση επιληπτικών κρίσεων στη Βρετανία

Κατά 80% έχουν μειωθεί τα επιληπτικά επεισόδια ενός 13χρονου αγοριού στη Βρετανία που τον περασμένο Οκτώβριο είχε γίνει ο πρώτος ασθενής στον κόσμο στο κρανίο του οποίου εμφυτεύτηκε μία συσκευή ελέγχου των κρίσεων επιληψίας.

Ο Όραν Νόουλσον από το Σόμερσετ είχε υποβληθεί στην επέμβαση στο μεγάλο παιδιατρικό νοσοκομείο Great Ormond Street (GOSH) του Λονδίνου πάσχοντας από τα τρία του από το σύνδρομο Lennox-Gastaut. Πρόκειται για τύπο επιληψίας που ανθίσταται στις γνωστές θεραπείες.

Η συσκευή, που περιγράφεται ως νευροδιεγέρτης, εκπέμπει μια διαρκή ροή ηλεκτρικών σημάτων βαθιά μες στον εγκέφαλο του ασθενούς επιδιώκοντας να μπλοκάρει ή να εξουδετερώσει τις ξαφνικές εξάρσεις ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο που προξενούν τις επιληπτικές κρίσεις.

Η επέμβαση για την τοποθέτηση της συσκευής στο κρανίο του Όραμ διήρκεσε οκτώ ώρες. Η ίδια η συσκευή είναι τετράγωνη με μήκος πλευρών στα τριάμισι εκατοστά και με πάχος 0,6 εκατοστών. Τοποθετήθηκε σε ένα κενό στο κρανίο, σε σημείο από όπου αφαιρέθηκε οστό. Από τη συσκευή φεύγουν δύο ηλεκτρόδια που φτάνουν μέχρι τον θάλαμο του εγκεφάλου, την περιοχή από όπου περνούν οι νευρωτικές πληροφορίες. Το περιθώριο απόκλισης της κατάληξης των ηλεκτροδίων στον θάλαμο του εγκεφάλου ήταν λιγότερο από ένα χιλιοστό.

Η μητέρα του Όραν δήλωσε στο BBC ότι ο γιος της έχει επίσης διαγνωστεί με αυτισμό και ΔΕΠΥ, αλλά η επιληψία ήταν το σοβαρότερο πρόβλημα ως προς την καθημερινότητα του. Τα επιληπτικά επεισόδια ήταν βίαια και σοβαρά με τον Όραν να πέφτει στο έδαφος, να τρέμει με βία, να χάνει τις αισθήσεις του, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και να σταματά να αναπνέει. Πλέον οι κρίσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας έχουν μειωθεί κατά 80% και οι νυχτερινές κρίσεις είναι πιο αραιές και λιγότερο έντονες.

Ο Όραν δεν αισθάνεται τη συσκευή και τη λειτουργία της και μπορεί να την επαναφορτίζει με χρήση ασύρματων ακουστικών.

Η νευροδιέγερση του εγκεφάλου έχει χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση επιληπτικών κρίσεων σε παιδιά, αλλά η αντίστοιχη συσκευή τοποθετούνταν στο στήθος, πρακτική άβολη ιδίως για ανηλίκους.

Οι ερευνητές, από το GOSH και τα πανεπιστήμια UCL, King’s College και Οξφόρδης, ελπίζουν ότι η περίπτωση του Όραν θα αποδείξει την καλύτερη και πιο εύχρηστη λειτουργία του νευροδιεγερτή στο κρανίο.

ΚΥΠΕ

Send this to a friend