Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Κουνούπι «Τίγρης»: Πόσο πρέπει ν’ ανησυχούμε και ποιες λοιμώξεις μεταφέρει
Κουνούπι «Τίγρης»: Πόσο πρέπει ν’ ανησυχούμε και ποιες λοιμώξεις μεταφέρει

Κουνούπι «Τίγρης»: Πόσο πρέπει ν’ ανησυχούμε και ποιες λοιμώξεις μεταφέρει

Μετά την ανακοίνωση του Ινστιτούτου Κύπρου που αναφέρθηκε σε επιτακτική και άμεση δράστη στην Κύπρο και σε ολόκληρη την Ευρώπη με αφορμή την ταχεία εξάπλωση πληθυσμού του ασιατικού κουνουπιού «Τίγρης» (Aedes albopictus) και τη δυνατότητά να μεταδίδει λοιμώδεις νόσους, ο Παθολόγος και Λοιμωξιολόγος, Άριστος Αριστοδήμου, μίλησε στην εκπομπή Alpha Καλημέρα.

Αρχικά, ο ίδιος ξεκαθάρισε πως δεν είναι μόνο το κουνούπι «Τίγρης», καθώς έχουμε θέματα ανά το παγκόσμιο με διάφορα είδη κουνουπιών.

«Στην Κύπρο ανέκαθεν είχαμε το κουνούπι “Κούλεξ” που ενοχοποιείται για άλλα νοσήματα όπως είναι Ιός Δυτικού Νείλου και το “Anopheles” κουνούπι που προκαλεί ελονοσία. Στην Κύπρο βέβαια, δεν έχουμε ελονοσία. Στην Κύπρο έχουν βρεθεί τα τελευταία χρόνια συγκεκριμένα κουνούπια, της οικογένειας “Aedes”. Πρόκειται για το “Aedes Aegypti” και το “Aedes Albopictus”».

Ο «Ασιατικός Τίγρης» έχει εντοπιστεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και στη λεκάνη της Μεσογείου. Πάντως όσο αφορά το “Aedes Aegypti” τουλάχιστον, σύμφωνα με τον κ. Αριστοδήμου φαίνεται να είμαστε η πρώτη-δεύτερη χώρα που το έχουμε.

«Θεωρούμε ότι υπήρχε και παλαιότερα στην Κύπρο. Για κάποιους λόγους που δεν γνωρίζουμε εξαφανίστηκε από την Κύπρο κι από την υπόλοιπη λεκάνη της Μεσογείου, μάλλον για περιβαλλοντικούς λόγους ξαναεμφανίστηκε».

Σαφέστατα και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για λοιμώξεις από το συγκεκριμένο κουνούπι, ανέφερε ο κ. Αριστοδήμου.

«Το συγκεκριμένο κουνούπι μεταδίδει νοσήματα όπως ο Δάγκειος Πυρετός, ο Κίτρινος Πυρετός, ο Ιός Ζίκα και ο Ιός Τσικουνγκούνια. Τα κουνούπια πλέον αλλάζουν τη συμπεριφορά τους, τσιμπάνε για πολύ περισσότερο καιρό. Στην Κύπρο δεν κυκλοφορούν ολόχρονα, αλλά για αρκετούς μήνες».

Η αρχική κλινική εικόνα αυτών των νοσημάτων, είναι αρκετά κοινή, με συμπτώματα όπως ο πυρετός, η αδυναμία, οι οσφυαλγίες και γενικότερα τα συμπτώματα γρίπης. Με τον κ. Αριστοδήμου να συμβουλεύει να μην επικρατεί πανικός αλλά εγρήγορση από την ιατρική κοινότητα.

«Ο κόσμος να απευθύνεται στο γιατρό του αν έχει προτεινόμενο πυρετό με εξάνθημα, οσφυαλγίες και άλλα συμπτώματα, χωρίς όμως πανικό».

 

Send this to a friend