Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Καμπανάκι για την ανάρτηση βίντεο χωρίς συγκατάθεση – Τι προνοεί η νομοθεσία
Καμπανάκι για την ανάρτηση βίντεο χωρίς συγκατάθεση – Τι προνοεί η νομοθεσία

Καμπανάκι για την ανάρτηση βίντεο χωρίς συγκατάθεση – Τι προνοεί η νομοθεσία

Έξαρση παρατηρείται το τελευταίο διάστημα από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις οποίες ταυτοποιούνται πρόσωπα χωρίς να λαμβάνεται η συγκατάθεση τους.

Μιλώντας στο Πρωτοσέλιδο ο επίκουρος καθηγητής νομικής του πανεπιστημίου Frederick  δρ Κωνσταντίνος Κουρούπης, ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια έξαρση προβληματικών φαινομένων και παράνομων δραστηριοτήτων στο διαδίκτυο.

«Η απλή εξήγηση που μπορεί να προβάλει κανείς είναι ότι στο διαδίκτυο δεν υπάρχει φυσική παρουσία. Αυτό ωθεί πάρα πολλούς να νομίζουν ότι μπορούν να δραστηριοποιηθούν στο διαδίκτυο και να κάνουν ότι θέλουν κρυβόμενοι πίσω από τη μάσκα της ανωνυμίας. Αυτό είναι παραβίαση προσωπικών δεδομένων γιατί η παραβίαση προσωπικών δεδομένων είναι η εικόνα μας και οτιδήποτε μας ταυτοποιεί. Το ότι είμαι σε ένα δημόσιο χώρο δεν σημαίνει ότι δεν απολαμβάνουμε μια ιδιωτικότητα» είπε ο δρ Κουρούπης.

Όπως εξήγησε, «υπάρχει νομικό πλαίσιο, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο θεσπίζονται κανονισμοί. Από τις 17 Φεβρουαρίου του 2024 έχουν τεθεί σε εφαρμογή σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ κανονισμοί για τις ψηφιακές υπηρεσίες οι οποίες υποχρεώνει όλες τις πλατφόρμες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να κατεβάζουν μέσα σε 24 ώρες παράνομα περιεχόμενα. Εάν εγώ κρίνω ότι ένα περιεχόμενο με προσβάλει πατάω το κουμπί και υποχρεούται η πλατφόρμα να το κατεβάσει».

Η νομοθεσία, όπως ανέφερε, σε αυτή τη περίπτωση προνοεί χρηματικό πρόστιμο, «εφόσον ξέρουμε ποιος κρύβεται πίσω από αυτόν τον λογαριασμό κάνουμε μια καταγγελία και η επίτροπος βάση των ρυθμιστικών αρμοδιοτήτων που της έχουμε δοθεί από τον γενικό κανονισμό προστασίας δεδομένων προβαίνει στις απαιτούμενες νομικές ενέργειες και επιβάλει χρηματικό πρόστιμο, αλλά και εσύ ο ίδιος ως άτομο μεμονωμένα μπορείς να κάνεις καταγγελία για προσβολή δεδομένων και προσωπικότητας».

 

Πηγή: Sigmalive

Send this to a friend