Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Κινδυνεύουν ζωές για τα χρήματα – Επίθεση κατά Υπουργείων και ΟΑΥ
Κινδυνεύουν ζωές για τα χρήματα – Επίθεση κατά Υπουργείων και ΟΑΥ

Κινδυνεύουν ζωές για τα χρήματα – Επίθεση κατά Υπουργείων και ΟΑΥ

 

 

Επίθεση κατά παντός υπευθύνου εξαπολύει η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, απαιτώντας από τα δύο αρμόδια Υπουργεία Υγείας και Οικονομικών αλλά και τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας να επιλύσουν «αμέσως και χωρίς δευτερόλεπτο καθυστέρησης» το πρόβλημα που έχει προκύψει με τα κονδύλια που προορίζονται για την αγορά εξειδικευμένων φαρμάκων και θεραπειών.

Από πλευράς Υπουργείων δεν υπήρξε χθες κάποια εξέλιξη, με το υπουργείο Υγείας βεβαίως να κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα, ενώ ο ΟΑΥ έχει ετοιμάσει το πλάνο στο οποίο θα κινηθούν οι διαδικασίες του τους επόμενους μήνες με στόχο να ενταχθούν οι καινοτόμες θεραπείες στο ΓεΣΥ την 1η Ιανουαρίου 2025. «Πρέπει να βρεθεί κάποια λύση εφόσον τα κονδύλια του υπουργείου Υγείας είναι περιορισμένα» ανέφερε από πλευράς της η διευθύντρια φαρμακευτικών Υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας Έλενα Παναγιωτοπούλου.

«Είναι αδιανόητο εδώ και σχεδόν τρεις μήνες να προσπαθούν να βρουν κονδύλια τη στιγμή που κινδυνεύουν ζωές. Δυστυχώς είναι γεγονός ότι στην Κύπρο για τα χρήματα κινδυνεύουν ζωές», ανέφερε στον «Φ» φανερά ενοχλημένος με την κατάσταση ο γραμματέας της ΟΣΑΚ Μάριος Χαραλαμπίδης.

 

Το υπουργείο Οικονομικών, «θεώρησε τον περασμένο Νοέμβριο ότι ο ΟΑΥ θα ήταν έτοιμος την 1η Ιουνίου 2024 να αναλάβει όλες τις εξειδικευμένες θεραπείες. Έτσι ενέκρινε στον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας μόνο €50 εκατομμύρια ενώ οι υπολογισμοί έκαναν λόγο για €120 εκατ. Το υπουργείο Υγείας το οποίο γνώριζε ότι θα χρειαζόταν περισσότερα από €50 εκατ. και ταυτόχρονα γνώριζε ότι θα ήταν δύσκολο ο ΟΑΥ να ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες μέχρι την 31η Μαΐου το αποδέχτηκε και συμφώνησαν να ενταχθούν στον προϋπολογισμό του ΓεΣΥ άλλα €45 εκατ. Δηλαδή έτσι κι αλλιώς από τα €120 εκατ. που γνώριζαν ότι θα χρειαστούν εγκρίθηκαν συνολικά €95 εκατομμύρια».

Αυτά, είπε ο κ. Χαραλαμπίδης, «δυστυχώς είναι πειράματα στην πλάτη των ασθενών. Τώρα προσπαθούν να βρουν τρόπο να δοθούν επιπρόσθετα χρήματα στο υπουργείο Υγείας. Τα δύο Υπουργεία τα οποία τον Νοέμβριο του 2023 έλαβαν τις αποφάσεις οφείλουν να λύσουν το πρόβλημα».

Ως ΟΣΑΚ, πρόσθεσε, «δεν είμαστε αντίθετοι στην παραχώρηση συγκεκριμένου ποσού από τον ΟΑΥ στο υπουργείο Υγείας ως λύση ανάγκης αυτή τη στιγμή. Αλλά δυστυχώς, και €20 εκατ. και €30 εκατ. να δώσει ο ΟΑΥ το πρόβλημα δεν θα λυθεί διότι βρισκόμαστε στο τέλος Ιουνίου, υπάρχει κονδύλι μέχρι το τέλος Ιουλίου και η ΕΟΑ που χορηγεί τα φάρμακα αυτά στους ασθενείς, βάσει των επίσημων στοιχείων του υπουργείου Υγείας χρειάζεται γύρω στα €10 εκατ. τον μήνα. Ως εκ τούτου η Κυβέρνηση είναι αυτή που πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει».

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας όμως προετοιμάζεται για τη συνέχεια αφού βάσει των σχεδιασμών τα εξειδικευμένα φάρμακα πρέπει να ενταχθούν στο ΓεΣΥ πριν το τέλος του έτους.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στον «Φ» ο διευθυντής του ΟΑΥ Άθως Τσινωντίδης, «ο Οργανισμός ετοιμάζει εσωτερικό κανονισμό ο οποίος θα καθορίζει την διαδικασία με την οποία θα υποβάλλονται τα ονομαστικά αιτήματα στον ΟΑΥ και θα ορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα εξετάζονται τα αιτήματα στην βάση συγκεκριμένων κριτηρίων κλπ. Πέραν τούτου, είμαστε στη διαδικασία καθορισμού του τρόπου υπολογισμού της αποζημίωσης των φαρμάκων ούτως ώστε να συμφωνηθεί με τη φαρμακευτική βιομηχανία ένας γρήγορος τρόπος υπολογισμού της τιμής αποζημίωσης στην οποία ο Οργανισμός, λογικά, θα παίρνει και μια έκπτωση και με την ενίσχυση του Οργανισμού με επιπρόσθετο προσωπικό θεωρώ ότι θα μπορέσουμε να φέρουμε σε πέρας αυτή τη νέα υπηρεσία και να είμαστε έτοιμοι τον ερχόμενο Ιανουαρίου».

Πηγή: Philenews

Send this to a friend