Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

 

 

Μία από τις μεγαλύτερες ποσότητες ναρκωτικών που κατασχέθηκαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας τα τελευταία χρόνια, εντόπισαν μέλη της ΥΚΑΝ και του Τελωνείου χθες το μεσημέρι, όταν ανακόπηκαν για έλεγχο δύο Αγγλίδες, ηλικίας 20 και 22 χρόνων, για τις οποίες υπήρχε πληροφορία ότι θα μετέφεραν στο νησί μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών.

Οι δύο νεαρές μόλις είχαν αφιχθεί στην Κύπρο με πτήση από την Ταϊλάνδη, μέσω Ντουμπάι. Αφού ερευνήθηκαν οι αποσκευές τους, σ’ αυτές βρέθηκε μεγάλος αριθμός συσκευασιών κάνναβης συνολικού μεικτού βάρους περίπου 41 κιλών.

Οι ανακριτές της υπόθεσης πιστεύουν ότι τα ναρκωτικά προορίζονταν για κατανάλωση στην εγχώρια αγορά και με την κατάσχεσή τους επέφεραν γερό πλήγμα στους προμηθευτές. Οι νεαρές οδηγήθηκαν στα γραφεία της ΥΚΑΝ Λάρνακας για ανάκριση, όπου έδωσαν κάποιους ισχυρισμούς σε σχέση με την στρατολόγησή τους ισχυρισμοί που διερευνώνται.

 

Σήμερα αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας για έκδοση διατάγματος προσωποκράτησής τους. Για την υπόθεση έχει ενημερωθεί και η Γιούροπολ.

 

Η πρώτη παραθαλάσσια πόλη της Κύπρου, που θα αποκτήσει σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και σχέδιο εκκένωσης για τσουνάμι και θα αναγνωριστεί ως «Tsunami Ready», θα γίνει η Λάρνακα. Η πόλη του Ζήνωνα επιλέγηκε για συμμετοχή στο πρόγραμμα «CoastWAVE», το οποίο συντονίζει και χρηματοδοτεί η Διακυβερνητική Ωκεανoγραφική Επιτροπή της Unesco, με τοπικό συντονιστή το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης.

Η αναγνώριση μιας παραθαλάσσιας κοινότητας ως «Tsunami-Ready» γίνεται με την έννοια της καλύτερης δυνατής προετοιμασίας της, μέσω στρατηγικών ευαισθητοποίησης, για δημιουργία των σχετικών υποδομών και για κατάρτιση σχεδίων δράσης κι ετοιμότητας, με στόχο την ελαχιστοποίηση της απώλειας ζωών.

Η Κύπρος συμπορεύεται σ’ αυτή την προσπάθεια με το Δήμο Λάρνακας, ενώ συμμετέχουν και άλλες κοινότητες από Τουρκία, Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Μάλτα, Ισραήλ, Αίγυπτο και Μαρόκο.

Οι σχετικές προσπάθειες ξεκίνησαν το 2021 και ήδη πραγματοποιήθηκαν πολλαπλά σχετικά εργαστήρια καθώς και η πρώτη άσκηση ετοιμότητας επί χάρτου.

Θα ακολουθήσουν και πρακτικές ασκήσεις εκκένωσης με τη συμμετοχή σχολείων και άλλων κρίσιμων ομάδων πληθυσμού.

Η Λάρνακα, ως περιοχή, έχει επιλεγεί για το χαμηλό υψόμετρο και την επίπεδη τοπογραφία της, για την ανάπτυξη και μεγάλη επισκεψιμότητα του παραλιακού της μετώπου ολόχρονα και για το γεγονός ότι στο παραλιακό της μέτωπο υπάρχουν εξαιρετικά κρίσιμες υποδομές όπως είναι το αεροδρόμιο.

 

Send this to a friend