Οι μαρτυρίες πιστών που «καίνε» τον Νεκτάριο, τα χρήματα που έδωσαν στη Μονή
Η οικονομική βόμβα του σκανδάλου Αβακούμ… έσκασε. Στις 09:52 το πρωί ο ηγούμενος της Μονής Νεκτάριος κλήθηκε στην Αστυνομία όπου του ανακοινώθηκε η σύλληψή του, για να οδηγηθεί λίγο αργότερα στο επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας, από το οποίο ο ανακριτής της υπόθεσης ζήτησε την οκταήμερη κράτησή του.
Η πολύωρη διαδικασία έκδοσης προσωποκράτησης του ηγουμένου, «σημαδεύτηκε» από εντάσεις, αντεγκλήσεις και διαφωνίες μεταξύ συνηγόρου υπεράσπισης και ανακριτή.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο εν αργία Αρχιμανδρίτης είναι ύποπτος για 11 συνολικά αδικήματα που διαπράχθηκαν μεταξύ 2020 και 26/04/2024, μεταξύ των οποίων:
Συνωμοσία για καταδολίευση.
Κλοπή.
Εξασφάλιση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις.
Πλαστογραφία.
Ψευδείς φορολογικές δηλώσεις.
Άλλα φορολογικά αδικήματα.
Διαβάστε επίσης:
Μαρτυρία οδήγησε στη σύλληψη του Νεκτάριου, δεν αποκλείονται κι άλλοι ύποπτοι
«Αδήλωτο» πέραν του ενός εκατομμυρίου ευρώ, στο κελί για οκτώ ημέρες ο Νεκτάριος
Γλυκά άνευ… αποδείξεων
Στην αίθουσα του δικαστηρίου αναφέρθηκε το εξωφρενικό ποσό του ενός εκατομμυρίου 133 χιλιάδων ευρώ που φαίνεται να εισέπραξε το ζαχαροπλαστείο της Μονής χωρίς να εκδοθούν αποδείξεις. Ο ανακριτής αναφέρθηκε σε στοιχεία του Τμήματος Φορολογίας με τη δικηγόρο του ηγουμένου να αντιτείνει ότι ο πελάτης της τακτοποίησε όλες τις υποχρεώσεις του στις 30 Μαΐου, δηλαδή, πριν από δύο εβδομάδες. Η αναφορά προκάλεσε την αντίδραση της υπεράσπισης του πατήρ Νεκτάριου.
Ανδριάνα Κλαϊδη, δικηγόρος μοναχών: «Είστε σίγουρος πως υπεύθυνος του ζαχαροπλαστείου ήταν ο ύποπτος;»
Ανακριτής: «Σε περίπτωση που μια επιχείρηση διαπράττει αδικήματα τότε υπόλογος είναι ο διευθυντής. Προϊστάμενος, διαχειριστής του ζαχαροπλαστείου είναι ο ύποπτος ως Ηγούμενος της Μονής».
Ανδριάνα Κλαϊδη, δικηγόρος μοναχών: «Κάνετε λάθος, δεν είναι αυτός».
Οι μαρτυρίες
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο φάκελο της Αστυνομίας περιλαμβάνονται πολλές μαρτυρίες πιστών οι οποίοι έδωσαν χρήματα στη Μονή. Όπως, για παράδειγμα:
8.000 για αγορά πολυελαίου.
6.000 για εικόνα της Αγίας Μαρίνας.
3.000 για λειψανοθήκη.
3.000 για εικόνα του Αγίου Πορφυρίου.
5.000 για εικόνα του Αγίου Εφραίμ.
5.000 για εικόνα του Αγίου Αποστόλου Ιούδα.
Ο ανακριτής της υπόθεσης ζήτησε την κράτηση του υπόπτου σημειώνοντας ότι αυτός έχει την τάση επηρεασμού μαρτύρων. Αναφέρθηκε σε τρία συγκεκριμένα παραδείγματα:
Του Αχμέντ Αμπού Ατκάν.
Της Ελένη Ρούσου.
Της Ελευθερίας Χαραλάμπους.
«Ο λόγος που ζητήσαμε τη σύλληψη του υπόπτου, είναι τα παραδείγματα που υπάρχουν. Όταν έρθει στην αντίληψη του μαρτυρία που κατατέθηκε στην Αστυνομία, προσπαθεί να επηρεάσει. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που πρέπει να ανακρίνουμε τόσο τον ύποπτο όσο και αλλά πρόσωπα τα οποία σίγουρα για εμάς, θα επηρεάσει».
Στην πολύωρη αντεξέταση του μάρτυρα από τη δικηγόρο του ηγουμένου, υποστηρίχθηκε ότι η έρευνα δεν είναι αμερόληπτη και σκοπό έχει την ενοχοποίηση του ηγούμενου και την υποστήριξη του Μητροπολίτη Ταμασού. Υποδείχθηκε επίσης ότι τα περί επηρεασμού μαρτύρων δεν ισχύουν και ότι εάν είχε τέτοιες ενδείξεις η αστυνομία θα έπρεπε να προχωρήσει μόλις προέκυψε κάτι τέτοιο και όχι μετά από μήνες.
Τα αμέσως επόμενα 24ωρα, το κατώφλι της Αστυνομίας αναμένεται να περάσουν 60 και πλέον πρόσωπα προκειμένου να καταθέσουν. Μεταξύ αυτών, 13 από το οικογενειακό περιβάλλον του υπόπτου Αρχιμανδρίτη, άλλα 31 φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς επίσης και 14 πιστοί που φέρονται να εξαπατήθηκαν.