Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Φωνές για το γραπτό μαθηματικών: «Θα δούμε μαθητές να έχουν από 1 έως 5»
Φωνές για το γραπτό μαθηματικών: «Θα δούμε μαθητές να έχουν από 1 έως 5»

Φωνές για το γραπτό μαθηματικών: «Θα δούμε μαθητές να έχουν από 1 έως 5»

Την αντίδραση γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών προκάλεσε το γραπτό των Μαθηματικών Κατεύθυνσης στο οποίο εξετάστηκαν πέραν των 3.000 υποψηφίων για τις Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόκρισης.

Σύμφωνα με οδηγίες που δόθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας, οι διορθωτές θα αντιμετωπίσουν με επιείκια τα γραπτά, ενώ τελική εικόνα θα έχουν μετά τις βαθμολογήσεις.

«Φωνάζουν» οι μαθητές
Μιλώντας στην εκπομπή ALPHA Καλημέρα ο Πρόεδρος της ΠΣΕΜ, Γιώργος Μωυσής, ανέφερε ότι η ψυχολογία των μαθητών καταρρακώθηκε.

«Τρεις ώρες μπορεί να μην ήταν αρκετές για να λυθεί εκείνο το γραπτό, αλλά ήταν αρκετές για να κάνουν τους μαθητές να αμφισβητήσουν τα μελλοντικά τους πλάνα και το αν θα περάσουν σε κάποιες από τις επιλογές τους.»

Όπως εξήγησε, το γραπτό ήταν «ανισόρροπο», η δυσκολία δεν είχε κλιμακωτή μορφή, ενώ ελάχιστοι ήταν εκείνοι που ολοκλήρωσαν την εξέταση εντός των τριών ωρών. «Επικρατούσε πανικός χθες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Μωυσής, με τους μαθητές να αναμένουν την απόδοση ευθυνών. Όσον αφορά τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας για επιείκια στην βαθμολόγηση, ο ίδιος είπε ότι η αναγωγή θα ήταν ενδεχομένως βοηθητική για τους μαθητές.

«Άστοχο το γραπτό»
«Το γραπτό δεν ανταποκρινόταν καθόλου στο επίπεδο ετοιμότητας και προετοιμασίας των μαθητών» ανέφερε ο Καθηγητής Μαθηματικών, Αντώνης Όθωνος, προσθέτοντας ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν προετοιμάζει τους υποψήφιους για ασκήσεις κριτικής σκέψης.

«Θεωρώ ότι ήταν άστοχο. Σχεδόν όλες οι ασκήσεις που μπήκαν στο χθεσινό γραπτό. […] Είναι ασκήσεις οι οποίες δεν υπάρχουν πουθενά, ούτε στα βιβλία, ούτε έχουν δοθεί κάποιες οδηγίες.»

Ο Καθηγητής εξήγησε ότι οι εκπαιδευτικοί, προσπαθώντας να ολοκληρώσουν τη μεγάλη ύλη, αδυνατούν να εμβαθύνουν προχωρώντας σε ασκήσεις κλιμακωτής δυσκολίας. Ενώ προέβλεψε ότι «θα δούμε πολλούς μαθητές, δυστυχώς, να έχουν από 1 έως 5».

Ερωτηθείς για το ποια πρέπει να είναι η λύση, ο Αντώνης Όθωνος απάντησε ότι πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί μέσω δικλείδων ασφαλείας.

Σημειώνεται ότι σήμερα αναμένεται η δημοσίευση λύσεων στο γραπτό από το Υπουργείο Παιδείας.

Send this to a friend