Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Αναστολή 24ωρης απεργίας γιατρών δημοσίου – Αναμένουν απαντήσεις από ΟΚΥπΥ
Αναστολή 24ωρης απεργίας γιατρών δημοσίου – Αναμένουν απαντήσεις από ΟΚΥπΥ

Αναστολή 24ωρης απεργίας γιατρών δημοσίου – Αναμένουν απαντήσεις από ΟΚΥπΥ

Σε αναστολή της 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας που είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη προχωρεί ο Κλάδος Ιατρών και Κλινικών Διευθυντών ΠΑΣΥΔΥ και η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) εν αναμονή γραπτού κειμένου απαντήσεων στα ερωτήματα των συντεχνιών από τον ΟΚΥπΥ την Τρίτη. Αν το γραπτό κείμενο δεν ικανοποιήσει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις τότε θα προχωρήσουν σε απεργίες στα δημόσια νοσηλευτήρια στις 2 και 3 Ιουλίου.

Αυτό λέχθηκε στο ΚΥΠΕ από τον Πρόεδρο της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρη Κούμα και τον Πρόεδρο του Κλάδου γιατρών της ΠΑΣΥΔΥ Μωυσή Λάμπρου, οι οποίοι είπαν πως θα αναμένουν το γραπτό κείμενο του ΟΚΥπΥ την Τρίτη για το θέμα καταβολής των δεδουλευμένων των γιατρών, που απορρέουν από τη συμφωνία περί κινήτρων.

Προηγουμένως είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Γενικό Εκτελεστικό Διευθυντή του ΟΚΥπΥ με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η 24ωρη προειδοποιητική απεργία της Πέμπτης.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, είπε ο κ. Κούμας, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Γενικού Εκτελεστικού Διευθυντή του ΟΚΥπΥ να πάμε σε συνάντηση, με σκοπό την αποτροπή της 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας έστω και την υστάτη.

«Καυτηριάζουμε ιδιαίτερα το γεγονός της απουσίας του οποιουδήποτε μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ στην συνάντηση, οι οποίοι έχουν την εξουσία αλλά και την υποχρέωση να λαμβάνουν αποφάσεις», σημείωσε.

Διατυπώθηκε εκ μέρους του Γενικού Εκτελεστικού Διευθυντή, συνέχισε, ότι ο ρόλος τους στην σημερινή συνάντηση ήταν να μεταφέρουν κάποιες απόψεις εκ μέρους του ΟΚΥπΥ, κάποιες «πραγματικότητες» και να ακούσουν τις οποιεσδήποτε εκ μέρους μας εισηγήσεις και να τις μεταφέρουν.

Επί της ουσίας σήμερα, τόνισε ο κ. Κούμας, η συνάντηση δεν μπορούσε να αποδώσει.

Παρόλα ταύτα, είπε, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αντιλαμβανόμενες τι σημαίνει 24ωρη απεργία στα δημόσια νοσηλευτήρια στο επίπεδο των ασθενών κατέθεσαν και παλιές και νέες εισηγήσεις.

«Μια «πραγματικότητα» που ειπώθηκε κατά την εισαγωγή από τον Γενικό Διευθυντή είναι το θέμα ότι η απόδοση του οποιουδήποτε δεδουλευμένου κινήτρου του 2023 είναι υπό την αίρεση τόσο του Υπουργείου Οικονομικών αλλά και της ίδιας της τρόικας. Οι διοικούντες του ΟΚΥπΥ μέσω των δικών τους ενεργειών στο παρελθόν έχουν καταφέρει να θέσουν τον ίδιο τον Οργανισμό και κατά επέκταση τα δημόσια νοσηλευτήρια υπό την τρόικα με ότι αυτό μπορεί να προκύψει», πρόσθεσε.

Δυστυχώς, σημείωσε, δεν τύχαμε της οποιασδήποτε ενημέρωσης προηγουμένως ούτε τώρα μας έδωσαν συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

«Το μόνο υπαρκτό που μας είπαν, είναι ότι θα πρέπει να κάνουμε περικοπές και φαίνεται ότι ένα από τα ποσά που θέλουν να περικόψουν είναι τα δεδουλευμένα των γιατρών. Ο Οργανισμός θα πρέπει να δώσει κάποιες εξηγήσεις για να μπορούμε να δούμε την πορεία των διεκδικήσεων μας», είπε ο κ. Κούμας.

Στην προσπάθεια να δώσουμε μια επιπλέον ευκαιρία στον Οργανισμό να απαντήσει στα ερωτήματα μας που έχουμε υποβάλει, συνέχισε, δώσαμε προθεσμία μέχρι την Τρίτη να μας δοθούν γραπτές απαντήσεις. «Προχωρούμε με αναστολή της απεργίας για την Πέμπτη 20 Ιουνίου, όμως αν οι απαντήσεις και η δράση του ΟΚΥπΥ στο γραπτό κείμενο που θα μας δώσει δεν μας ικανοποιήσουν τότε θα προχωρήσουμε 2 και 3 Ιουλίου σε απεργίες», συμπλήρωσε.

ΚΥΠΕ

Send this to a friend