Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Συστάσεις Φαρμακευτικού Συλλόγου για αντιμετώπιση του καύσωνα
Συστάσεις Φαρμακευτικού Συλλόγου για αντιμετώπιση του καύσωνα

Συστάσεις Φαρμακευτικού Συλλόγου για αντιμετώπιση του καύσωνα

Σε ανακοίνωσή του, ο Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος αναφέρει πως το έντονο αυτό καιρικό φαινόμενο που παρουσιάζεται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορεί να κάνει τη ζωή και την καθημερινότητα αφόρητη καθώς και να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα υγείας, εάν δεν λάβουμε κάποια μέτρα για την προστασία μας.

Σύμφωνα με τον Παγκύπριο Φαρμακευτικό Σύλλογο ο καύσωνας αντιμετωπίζεται με απλά βήματα όπως, αποφυγή της ηλιοθεραπείας και παραμονή σε σκιερά και δροσερά μέρη, μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός κατά τις μεσημβρινές κυρίως ώρες.

Επίσης, σημειώνει πως πρέπει να αποφεύγεται η βαριά σωματική εργασία ή άθληση σε χώρους χωρίς κατάλληλο κλιματισμό και αερισμό.

Παράλληλα, δίνει αυστηρή σύσταση κατά του περπατήματος για μεγάλες αποστάσεις και χρονικά διαστήματα ή στο τροχάδην κάτω από τον ήλιο κατά τις μεσημβρινές ώρες, αφού τέτοιες συνθήκες απαιτούν ένα προστατευτικό καπέλο με καλό αερισμό του κεφαλιού και ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα, από μη συνθετικά υλικά, ώστε για σωστό αερισμό του σώματος και εξάτμιση του ιδρώτα.

Προϋπόθεση, προσθέτει, είναι τα ελαφρά και μικρά γεύματα, φρούτα και λαχανικά, όχι όμως λιπαρά.

Υπό συνθήκες καύσωνα, συστήνει επίσης ενυδάτωση και κατανάλωση άφθονων ποτών χωρίς ή με λίγη ζάχαρη όπου είναι δυνατόν. Προσθέστε λίγο ή περισσότερο αλάτι στο φαγητό σας εάν έχετε έντονη εφίδρωση και αποφύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά.

Εξάλλου, αναφέρει πως τα χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας και τα υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό βοηθούν το σώμα να ελέγξει καλύτερα τη θερμοκρασία του.

Εάν εσείς ή μέλη της οικογένειάς σας πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ.) συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό σας για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και τυχόν προσαρμογή τους, με τα φάρμακα που λαμβάνονται κατά την περίοδο με καύσωνα.

Σύμφωνα με τον Παγκύπριο Φαρμακευτικό Σύλλογο για τα βρέφη και τα παιδιά πρέπει να επιλέγονται ελαφριά ρούχα και προσέχει το κοινό να μην μένουν στον ήλιο μετά το μπάνιο στη θάλασσα και να φορούν πάντα ένα ελαφρύ καπέλο. Πάντα μετά από συνεννόηση με τον παιδίατρο συμπληρώνουμε με υγρά τη διατροφή τους όπου είναι δυνατό.

Όσο αφορά άτομα τρίτης ηλικίας, αναφέρει πως επιβάλλεται όπως παραμείνουν σε χώρους με κλιματισμό χωρίς έντονη ηλικιακή έκθεση.

Συμπληρώματα που βοηθούν στην αντιμετώπιση του καύσωνα είναι οι ηλεκτρολύτες που βρίσκονται στα υγρά και τους ιστούς του σώματος. «Πρέπει πάντα να διατηρούμε την ισορροπία τους στον οργανισμό μας, ώστε να ρυθμίζονται τα επίπεδα των υγρών στο σώμα και τη σωστή λειτουργία των συστημάτων του οργανισμού», συμπληρώνει.

Παράλληλα, αναφέρει πως η Βιταμίνη C, το ασκορβικό οξύ, βοηθούν στην υποστήριξη των ιδρωτοποιών αδένων και στην πρόληψη της εξουθένωσης του οργανισμού σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Η βιταμίνη C, λόγω της αντιοξειδωτικής δράσης της, όπως και η βιταμίνη Ε, προστατεύουν το δέρμα από τη βλαβερή ακτινοβολία του ήλιου.

Τέλος, παροτρύνει το κοινό να ζητήσει από το φαρμακοποιό του να το κατευθύνει, έτσι ώστε να προμηθευτεί τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής, σωστά αντιηλιακά με ψηλό προστατευτικό δείκτη από το φαρμακείο, για την καλύτερη δυνατή προστασία του.

ΚΥΠΕ

Send this to a friend