Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Εγκρίθηκε ο κανονισμός για αποκατάσταση της φύσης σε επίπεδο ΕΕ από το Συμβούλιο
Εγκρίθηκε ο κανονισμός για αποκατάσταση της φύσης σε επίπεδο ΕΕ από το Συμβούλιο

Εγκρίθηκε ο κανονισμός για αποκατάσταση της φύσης σε επίπεδο ΕΕ από το Συμβούλιο

Μεταξύ άλλων, απαιτεί από τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν μέτρα, για από κοινού αποκατάσταση τουλάχιστον του 20% χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών της ΕΕ μέχρι το 2030.

Τη τελική του έγκριση για τον κανονισμό για την αποκατάσταση της φύσης έδωσε τη Δευτέρα το πρωί το Συμβούλιο Περιβάλλοντος της ΕΕ στο Λουξεμβούργο με ειδική πλειοψηφία, έχοντας συγκεντρώσει θετικές ψήφους από 20 κράτη μέλη. Με τον νέο κανονισμό θεσπίζονται μέτρα για την αποκατάσταση τουλάχιστον του 20% των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών της ΕΕ έως το 2030 και όλων των οικοσυστημάτων που χρήζουν αποκατάστασης έως το 2050.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, κατά της νομοθεσίας ψήφισαν οι αρμόδιοι Υπουργοί για θέματα περιβάλλοντος από την Ιταλία, την Ουγγαρία, τις Κάτω Χώρες, την Πολωνία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία, ενώ το Βέλγιο (που προεδρεύει του Συμβουλίου της ΕΕ) τήρησε αποχή. Η νομοθεσία συγκέντρωσε έτσι την ειδική πλειοψηφία, δηλαδή την πλειοψηφία των κρατών μελών που εκπροσωπούν παράλληλα πάνω από 65% του πληθυσμού της ΕΕ.

Η νομοθεσία για την αποκατάσταση της φύσης είχε απασχολήσει έντονα την επικαιρότητα στις Βρυξέλλες όταν η ηγεσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος επιχείρησε να καταψηφίσει την πρόταση της Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον περασμένο Ιούλιο.

Η έγκριση του κανονισμού είχε αντιμετωπίσει ακόμα αρκετά άλλα εμπόδια τους περασμένους μήνες, καθώς η Ουγγαρία είχε αποσύρει τη στήριξή της πριν από την αρχικά προγραμματισμένη ψηφοφορία τον Μάρτιο. Όπως μεταδίδουν κοινοτικά ΜΜΕ, η απόφαση αρχικά από τη Σλοβακία, και μόλις την Κυριακή από την Αυστρία, να υπερψηφίσουν τη νομοθεσία, άνοιξαν τον δρόμο για την έγκρισή του.

Ο νέος κανονισμός θέτει νομικά δεσμευτικούς στόχους και ξεχωριστές υποχρεώσεις για την αποκατάσταση της φύσης σε χερσαία και θαλάσσια οικοσυστήματα, υγρότοπους και αστικές περιοχές.

«Σήμερα, το Συμβούλιο της ΕΕ επιλέγει να αποκαταστήσει τη φύση στην Ευρώπη, προστατεύοντας έτσι τη βιοποικιλότητα και το περιβάλλον διαβίωσης των Ευρωπαίων πολιτών» ανέφερε ο Υπουργός αρμόδιος για θέματα κλιματικής μετάβασης της περιφέρειας των Βρυξελλών, Αλέν Μαρόν, εκ μέρους της Βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Μεταξύ άλλων, ο νέος κανονισμός απαιτεί από τα κράτη μέλη να θεσπίσουν και να εφαρμόσουν μέτρα για από κοινού αποκατάσταση τουλάχιστον του 20% των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών της ΕΕ μέχρι το 2030. Οι κανόνες αφορούν ένα ευρύ φάσμα χερσαίων, παράκτιων και γλυκών υδάτων, δασικών, γεωργικών και αστικών οικοσυστημάτων, συμπεριλαμβανομένων υγροτόπων, λιβαδιών, δασών, ποταμών και λιμνών, καθώς και θαλάσσιων οικοσυστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, καθώς και των σπογγωδών και κοραλλιογενών κοιτώνων.

Μέχρι το 2030, σημειώνεται, τα κράτη μέλη θα δίνουν προτεραιότητα στις περιοχές Natura 2000 κατά την εφαρμογή των μέτρων αποκατάστασης.

Επίσης, ορίζονται συγκεκριμένοι στόχοι αποκατάστασης για τις επόμενες δεκαετίες ειδικά για τους οικότοπους που θεωρούνται σε κακή κατάσταση σύμφωνα με τον κανονισμό.

Ακόμα, οι κανονισμοί περιέχουν συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των επικονιαστών, δηλαδή των άγριων εντόμων που συμβάλλουν στην αναπαραγωγή των φυτών.

Καθορίζονται ακόμα ειδικές απαιτήσεις για διάφορους τύπους οικοσυστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των γεωργικών εκτάσεων, των δασών και των αστικών οικοσυστημάτων.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να προχωρήσουν σε εκπόνηση συγκεκριμένων εθνικών σχεδίων αποκατάστασης και να υποβάλουν εκθέσεις σχετικά με την πρόοδό τους, με βάση τους δείκτες βιοποικιλότητας σε επίπεδο ΕΕ.

Send this to a friend