Ήρθαν Κύπρο, αλλά δεν επιχείρησαν: Τι συνέβη με τα νέα πυροσβεστικά αεροπλάνα;
Μπορεί ο στόλος των πτητικών μέσων στην Κύπρο να ενισχύονται με αεροσκάφη από άλλες χώρες, ωστόσο ελάχιστα από αυτά είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν ρίψεις και να συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών.
Αυτό φάνηκε χθες μετά την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στις κοινότητες της Επαρχίας Πάφου, προκαλώντας αντιδράσεις ως προς τις διαδικασίες που ακολουθούνται σε σχέση με την χρήση πτητικών μέσων από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Τμήμα Δασών.
Όπως διαπιστώθηκε, αφού τα αεροσκάφη φθάσουν στην Κύπρο, χρειάζεται χρόνος προετοιμασίας και προσαρμογής προκειμένου να σε θέση να διενεργήσουν ρίψεις νερού.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην εκπομπή Alpha Καλημέρα ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αντρέας Κεττής, ακόμα και σε περίπτωση που τα πτητικά μέσα βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι πριν πραγματοποιήσουν ρίψεις.
«Για να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι μπορεί να χρειαστεί και μισή ώρα».
Σύμφωνα με τον διευθυντή του Τμήματος Δασών, Σάββας Ιεζεκιηλ η φωτιά αυτή την στιγμή βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο, ενώ περιμετρικά της φωτιάς παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις για αντιμετώπιση των αναζωπυρώσεων.
Όπως εξήγησε σε ημέρες ψηλού κινδύνου που επικρατούν εξαιρετικά ψηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι, το Τμήμα Δασών εκτελεί περιπολίες σε δασικές περιοχές. Είναι στο πλαίσιο των περιπολιών αυτών που εντοπίστηκε χθες η φωτιά με το ελικόπτερο του Τμήματος Δασών να πραγματοποιεί άμεσα ρίψη νερού.
«Με βάση τον δασικό νόμο ο διευθυντής του Τμήματος Δασών επεμβαίνει στην κατάσβεση πυρκαγιών όταν διαπιστώσει ότι απειλείται κρατικό δάσος, έστω και αν η απόσταση αυτή είναι μεγαλύτερη από δύο χιλιόμετρα».