Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Έτσι μείναμε χωρίς πτητικά μέσα
Έτσι μείναμε χωρίς πτητικά μέσα

Έτσι μείναμε χωρίς πτητικά μέσα

Η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε χθες στην επαρχία Πάφου, επανάφερε στην επικαιρότητα το ερώτημα γιατί η Κύπρος δεν έχει πτητικά εν μέσω καλοκαιριού, υψηλών θερμοκρασιών και σε περίοδο υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών.

Όπως είναι ήδη γνωστό στον πρώτο διαγωνισμό που προκηρύχθηκε για ενοικίαση πτητικών μέσων δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον.

Στη συνέχεια προκηρύχθηκε νέος διαγωνισμός με τους αρμόδιους να δηλώνουν ότι υπήρξε ενδιαφέρον διαβεβαιώνοντας ότι μέχρι τον Ιούνιο θα τα έχουμε στην Κύπρο.

Γιατί μείναμε «γυμνοί» από πτητικά

Ανάμεσα στους λόγους που η Κύπρος παρέμεινε χωρίς επαρκή πτητικό στόλο είναι και η κόντρα που προέκυψε στο παρελθόν μεταξύ Γενικού Ελεγκτή και Τμήματος Δασών για το κόστος των ελικοπτέρων που ενοικίαζε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Τότε, ο Γενικός Ελεγκτής προχώρησε σε τρεις καταγγελίες στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς για χειρισμό εκατομμυρίων ευρώ τα οποία αφορούσαν συμβάσεις μίσθωσης ελικοπτέρων και αεροπλάνων, κάτι που αποδείχθηκε «αγκάθι» για τη δασοπυρόσβεση, αφού ακολούθησαν έλεγχοι και ποινικές ανακρίσεις στο Τμήμα Δασών. Μετά τις κατηγορίες για το υψηλό κόστος των πτητικών μέσων, το Τμήμα Δασών αναγκάστηκε επί της ουσίας να μην ανανεώσει τη σύμβαση και να προχωρήσει στην προκήρυξη νέων προσφορών.

Οι πρώτες προσφορές για ενοικίαση αεροσκαφών δεν κατέστη δυνατόν να κατακυρωθούν, λόγω διαφόρων προβλημάτων που παρουσιάστηκαν. Η κατασκευή των μέσων είναι ολιγοπώλιο και υπάρχει μεγάλη ζήτηση, με αποτέλεσμα να μην είναι τόσο εύκολο να προκύψει συμφωνία.

Στη συνέχεια η Δημοκρατία προχώρησε σε νέες προσφορές για να ενισχύσει την πυροσβεστική της ομπρέλα. Αφορούσε τέσσερα πτητικά μέσα, ανάμεσά τους δύο αεροσκάφη από την Κομισιόν και θα συνδράμουν από τα μέσα Ιουνίου μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου.

Σε περίπτωση, ωστόσο, που τα χρειαστεί άλλο μέλος της ΕΕ μέσα σε αυτό το διάστημα, τότε τα αεροσκάφη ενδέχεται να μετακινηθούν για να συνδράμουν στην πυρόσβεση της χώρας που θα τα έχει ανάγκη.

Τη δεδομένη στιγμή το Τμήμα Δασών έχει στη διάθεσή του μόνον ένα αεροπλάνο, καθώς το δεύτερο βρίσκεται ακόμη στη Βρετανία για επισκευή του κινητήρα και, αν δεν προκύψει κάποιο άλλο ζήτημα, αναμένεται να επιστρέψει τον Ιούλιο. Σημειώνεται ότι, σε περίπτωση που χρειαστεί, επιστρατεύονται ως δευτερεύοντα πτητικά μέσα τα δύο ελικόπτερα της Αστυνομίας και τα δύο ελικόπτερα της Εθνικής Φρουράς. Οι Βρετανικές Βάσεις μπορούν εξίσου να συνδράμουν με δύο ελικόπτερα.

Επιπλέον, στην Κύπρο βρίσκονται και τα δύο Ιορδανικά πτητικά μέσα, ενώ από χθες η Ελλάδα απέστειλε δύο Canadair για να συνδράμουν στις φωτιές της επαρχίας Πάφου.

Έξι πτητικά μέσα στη διάθεση του Τμήματος Δασών

Χθες έγινε γνωστό στη διάθεση του Τμήματος Δασών βρίσκονται έξι επιπλέον εναέρια μέσα. Χθες το απόγευμα κατέφθασαν στην Κύπρο 2 αεροσκάφη τύπου Air Tractor AT802 από την Αργεντινή, ενώ σήμερα το απόγευμα αναμένεται να καταφθάσουν ακόμη 2 αεροσκάφη τύπου Air Tractor AT802 από την Αυστραλία.

Επίσης, επιτεύχθηκε η παραχώρηση από την Αίγυπτο 2 ελικοπτέρων με το 17μελές πλήρωμά τους.

Send this to a friend