Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Το 1986 οι πρώτες δημοτικές εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία
Το 1986 οι πρώτες δημοτικές εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία

Το 1986 οι πρώτες δημοτικές εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία

Οι πρώτες δημοτικές εκλογές της Κύπρου διεξήχθησαν στις 25 Μαΐου 1986 για την εκλογή δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων των Δήμων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ήταν οι πρώτες δημοτικές εκλογές μετά την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960. Οι εκλογές διεξήχθησαν με βάση τον περί Δήμων Νόμο αρ. 111 του 1985.

Πριν από το 1960 διεξάγονταν δημοτικές εκλογές από την αποικιοκρατική κυβέρνηση. Οι τελευταίες εκλογές έγιναν το 1953. Υπήρχαν οι εξής 15 δήμοι στο νησί: Δήμος Λευκωσίας, Δήμος Λεμεσού, Δήμος Αμμοχώστου, Δήμος Λάρνακας, Δήμος Πάφου, Δήμος Κερύνειας, Δήμος Αθηένου, Δήμος Ακανθού, Δήμος Λευκονοίκου, Δήμος Καραβά, Δήμος Κυθρέας, Δήμος Λαπήθου, Δήμος Μόρφου, Δήμος Πάνω Λευκάρων, Δήμος Πόλης Χρυσοχούς.

Το 1962 δημιουργήθηκε και ο Δήμος Λύσης, αλλά σύντομα καταργήθηκε. Μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου οι δήμοι αυτοί συνέχισαν με διορισμένους δημάρχους έως το 1986.

Λόγω της τουρκικής εισβολής το 1974, η επικράτεια των 8 από τους δήμους αυτούς καταλήφθηκε από τα τουρκικά στρατεύματα (Δήμος Αμμοχώστου, Δήμος Κερύνειας, Δήμος Λευκονοίκου, Δήμος Καραβά, Δήμος Λαπήθου, Δήμος Ακανθού, Δήμος Κυθρέας, Δήμος Μόρφου). Οι δήμοι αυτοί συνέχισαν και συνεχίζουν να διατηρούν το νομικό τους καθεστώς. Επιπλέον, το 1986 επαναδημιουργήθηκε ο Δήμος Λύσης, του οποίου η επικράτεια επίσης κατέχεται από τα τουρκικά στρατεύματα. Το 1986 δεν διεξήχθησαν εκλογές για τους δήμους αυτούς.

Στις 23 Φεβρουαρίου 1986 διεξήχθησαν δημοψηφίσματα μέσα από τα οποία ανακηρύχθηκαν 11 νέοι δήμοι: Δήμος Αγίου Αθανασίου, Δήμος Αγίου Δομετίου, Δήμος Αγλαντζιάς, Δήμος Αραδίππου, Δήμος Έγκωμης, Δήμος Κάτω Πολεμιδιών, Δήμος Λακατάμιας, Δήμος Λατσιών, Δήμος Μέσα Γειτονιάς, Δήμος Παραλιμνίου, Δήμος Στροβόλου.

Συνολικά το 1986 διεξήχθησαν δημοτικές εκλογές για 7 παλιούς δήμους και για τους 11 καινούργιους.

Εκλογικό Σύστημα

Ο εκλογέας είχε το δικαίωμα να ψηφίσει Δήμαρχο και δημοτικούς συμβούλους. Επρόκειτο για δύο διαφορετικές ψηφοφορίες, με δύο διαφορετικά ψηφοδέλτια. Η ψηφοφορία για την εκλογή δημάρχων έγινε με το σύστημα της απλής πλειοψηφίας (όποιος υποψήφιος συγκέντρωνε τους περισσότερους ψήφους εκλεγόταν δήμαρχος). Η ψηφοφορία για την εκλογή δημοτικών συμβούλων έγινε με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Κάθε ψηφοφόρος επέλεγε είτε ένα κομματικό συνδυασμό είτε έναν ανεξάρτητο υποψήφιο. Αν επέλεγε κομματικό συνδυασμό, μπορούσε να ψηφίσει επιπρόσθετα δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού αυτού. Για κάθε δήμο οι σταυροί προτίμησης, που εδικαιούτο κάθε ψηφοφόρος ήταν διαφορετικός.

Τις 18 θέσεις δημάρχων διεκδίκησαν 69 υποψήφιοι. Τις θέσεις των δημοτικών συμβούλων διεκδίκησαν 920 υποψήφιοι. Το σύνολο των ψηφοφόρων και στους 18 δήμους ήταν 214.944. Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται και οι πρόσφυγες, οι οποίοι ψήφισαν στους τόπους προσωρινής διαμονής τους και 9.305 νέοι, οι οποίοι είχαν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και ψήφισαν για πρώτη φορά σύμφωνα με το νέο περί Δήμων Νόμο.

Η ψηφοφορία ήταν υποχρεωτική. Συνολικά ψήφισαν 197.678 (91,967%) για δημάρχους και 197.668 (91,962%) για δημοτικούς συμβούλους.

Αποτελέσματα στην Επαρχία Λευκωσίας

Στους δήμους της Επαρχίας Λευκωσίας είχαν δικαίωμα ψήφου 99.166 ψηφοφόροι: Δήμος Λευκωσίας 34.709, Δήμος Αγίου Δομετίου 9.645, Δήμος Αγλαντζιάς 8.947, Δήμος Έγκωμης 4.033, Δήμος Λακατάμιας 8.011, Δήμος Λατσιών 5.776 και Δήμος Στροβόλου 28.045.

Στον Δήμο Λευκωσίας υποψήφιοι ήταν ο τότε δήμαρχος Λέλλος Δημητριάδης ως ανεξάρτητος υποψήφιος, ο Παύλος Δίγκλης ως υποψήφιος του ΑΚΕΛ και ο Ιωάννης Ρωσσίδης ως ανεξάρτητος υποψήφιος. Δήμαρχος εξελέγη ο Λέλλος Δημητριάδης με ποσοστό 70,91%.

Στον Δήμο Αγίου Δομετίου υποψήφιοι ήταν ο Ανδρέας Κλεάνθους ως υποψήφιος του ΔΗΣΥ και οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι Παύλος Μελισσάς, Κώστας Νικολάου και Βύρων Στυλιανού. Δήμαρχος εξελέγη ο Ανδρέας Κλεάνθους με ποσοστό 37,21%.

Στον Δήμο Αγλαντζιάς υποψήφιοι ήταν ο Ανδρέας Πέτρου ως υποψήφιος του ΑΚΕΛ, ο Νίκος Γρηγορίου ως υποψήφιος του ΔΗΣΥ, ο Σάββας Τζιανίδης ως υποψήφιος της ΕΔΕΚ και οι ανεξάρτητοι Αδάμος Χριστοφή και Νεόφυτος Παπαμιλτιάδους. Δήμαρχος εξελέγη ο Ανδρέας Πέτρου με ποσοστό 32,02%.

Στον Δήμο Έγκωμης υποψήφιοι ήταν ο Μιχαλάκης Ζιβανάρης ως υποψήφιος του ΔΗΣΥ, ο Παντελής Πατατός ως υποψήφιος του ΑΚΕΛ, ο Σάββας Παπαφιλίππου ως υποψήφιος της ΕΔΕΚ και ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ανδρέας Παυλίδης. Δήμαρχος εξελέγη ο Μιχαλάκης Ζιβανάρης με ποσοστό 40,69%

Στον Δήμο Λακατάμιας υποψήφιοι ήταν ο Χριστάκης Βιολάρης ως υποψήφιος του ΑΚΕΛ, ο Επαμεινώνδας Οδυσσέως ως υποψήφιος του ΔΗΣΥ και οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι Παναγιώτης Ξ. Μεσαρίτης και Δημήτριος Σπ. Τσεριώτης. Δήμαρχος εξελέγη ο Χριστάκης Βιολάρης με ποσοστό 35,15%.

Στον Δήμο Λατσιών υποψήφιοι ήταν ο Ανδρέας Κουκουμάς ως υποψήφιος του ΑΚΕΛ, ο Χριστάκης Χριστοφίδης ως υποψήφιος του ΔΗΣΥ και ο ανεξάρτητος υποψήφιος Κύπρος Ξενοφώντος. Δήμαρχος εξελέγη ο Ανδρέας Κουκουμάς με ποσοστό 43,49%.

Στον Δήμο Στροβόλου υποψήφιοι ήταν ο Ιωσήφ Χατζηιωσήφ ως υποψήφιος του ΔΗΣΥ, ο Γεώργιος Σαββίδης ως υποψήφιος του ΑΚΕΛ, ο Κωνσταντίνος Καδής ως υποψήφιος της ΕΔΕΚ και οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι Ανδρέας Μιχαήλ και Γρηγόρης Κυριακίδης. Δήμαρχος εξελέγη ο Ιωσήφ Χατζηιωσήφ με ποσοστό 44,76%.

Επαρχία Λεμεσού

Στους δήμους της Επαρχίας Λεμεσού είχαν δικαίωμα ψήφου 68.831 ψηφοφόροι: Δήμος Λεμεσού 53.347, Δήμος Αγίου Αθανασίου 4.173, Δήμος Κάτω Πολεμιδίων 5.616 και Δήμος Μέσα Γειτονιάς 5.695.

Στον Δήμο Λεμεσού υποψήφιοι ήταν ο Αντώνης Χατζηπαύλου ως ανεξάρτητος υποψήφιος, ο Πανίκκος Παιονίδη ως υποψήφιος του ΑΚΕΛ, η Λιβανίου (Μιχαηλίδου) Δέσπω ως υποψήφια της ΕΔΕΚ και ο Θράσος Γεωργιάδης ως ανεξάρτητος υποψήφιος. Δήμαρχος εξελέγη ο Αντώνης Χατζηπαύλου με ποσοστό 46,98%.

Στον Δήμο Αγίου Αθανασίου υποψήφιοι ήταν ο Φειδίας Διαμαντής ως υποψήφιος του ΑΚΕΛ και οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι Ανδρέας Ελπιδοφόρου, Βασίλης Θεοδώρου και Στυλιανού Στέλιος. Δήμαρχος εξελέγη ο Φειδίας Διαμαντής με ποσοστό 55,47%.

Στον Δήμο Κάτω Πολεμιδιών υποψήφιοι ήταν ο Κώστας Θωμά ως υποψήφιος του ΑΚΕΛ, ο Ανδρέας Αγγελίδης ως υποψήφιος του ΔΗΣΥ και ο Αγαθοκλής Κοντολαίμης ως ανεξάρτητος υποψήφιος. Δήμαρχος εξελέγη ο Κώστας Θωμά με ποσοστό 58,66%.

Στον Δήμο Μέσα Γειτονιάς υποψήφιοι ήταν ο Γεώργιος Χριστοφόρου υποψήφιος του ΑΚΕΛ, ο Λεύκος Βασιλειάδης ως υποψήφιος της ΕΔΕΚ και οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι Τρύφων Νικολάου, Γεώργιος Πρωτοπαπάς και Χριστοφίδης Χριστόδουλος. Δήμαρχος εξελέγη ο Γεώργιος Χριστοφόρου με ποσοστό 54,53%.

Επαρχία Αμμοχώστου

Στον Δήμο Παραλιμνίου της Επαρχίας Αμμοχώστου είχαν δικαίωμα ψήφου 4.170 ψηφοφόροι. Στον Δήμο Παραλιμνίου υποψήφιοι ήταν ο Νίκος Βλίττη ως υποψήφιος του ΔΗΣΥ και ο ανεξάρτητος υποψήφιος Χρίστος Α. Γεωργαλλά. Δήμαρχος εξελέγη ο Νίκος Βλίττη με ποσοστό 73,58%.

Επαρχία Λάρνακας

Στους δήμους της Επαρχίας Λάρνακας είχαν δικαίωμα ψήφου 32,700 ψηφοφόροι: Δήμος Λάρνακας 25.989, Δήμος Αθηένου 2.622, Δήμος Αραδίππου 3.255 και Δήμος Πάνω Λευκάρων 834.

Στον Δήμο Λάρνακας υποψήφιοι ήταν ο Γεώργιος Χριστοδουλίδης ως υποψήφιος του ΑΚΕΛ και οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι Ανδρέας Μούσκος και Χριστόφορος Χριστοφίδης. Δήμαρχος εξελέγη ο Γεώργιος Χριστοδουλίδης με ποσοστό 42,54%.

Στον Δήμο Αθηένου υποψήφιοι ήταν ο Κώστας Σάκκαλλου ως υποψήφιος του ΔΗΣΥ, ο Κυριάκος Αθηαινίτης ως υποψήφιος του ΑΚΕΛ, ο Ανδρέας Μελάς ως υποψήφιος του ΔΗΚΟ και ο Παναγιώτης Κουμή ως υποψήφιος της ΕΔΕΚ. Δήμαρχος εξελέγη ο Κώστας Σάκκαλου με ποσοστό 40,05%.

Στον Δήμο Αραδίππου υποψήφιος ήταν ο Ανδρέας Τράττου ως υποψήφιος του ΑΚΕΛ και οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι Ευάγγελος Νικολάου, Χριστόδουλος Μούσκος και Ανδρέας Ξιουρούππα. Δήμαρχος εξελέγη ο Ανδρέας Τράττου με ποσοστό 42,75%.

Στον Δήμο Πάνω Λευκάρων υποψήφιοι ήταν ο Χριστάκης Κωνσταντίνου ως υποψήφιος της ΕΔΚΕ, ο Αντώνης Κορνιώτης ως υποψήφιος του ΑΚΕΛ και οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι Κώστας Λύτρας και Χριστάκης Παπαλοΐζου. Δήμαρχος εξελέγη ο Χριστάκης Κωνσταντίνου με ποσοστό 34,27%.

Επαρχία Πάφου

Στους δήμους της Επαρχίας Πάφου είχαν δικαίωμα ψήφου 10077 ψηφοφόροι: Δήμος Πάφου 9.177 και Δήμος Πόλεως Χρυσοχούς 900.

Στον Δήμο Πάφου υποψήφιοι ήταν οι ανεξάρτητοι Ανδρέας Αταλιώτης, Χρύσανθος Κακογιάννης, Αργύρης Πολυκαρπίδης και Ανδρέας Χαραλαμπίδης (Πολυνείκης). Δήμαρχος εξελέγη ο Ανδρέας Αταλιώτης με ποσοστό 56,52%.

Στον Δήμο Πόλης Χρυσοχούς υποψήφιοι ήταν ο Χρυσόστομος Κυριάκου ως υποψήφιος του ΑΚΕΛ, ο Γεώργιος Παπαδόπουλος ως υποψήφιος του ΔΗΣΥ, ο Νίκος Τριμιθιώτης ως υποψήφιος της ΕΔΕΚ και Παύλος Σεραφείδης ως ανεξάρτητος υποψήφιος. Δήμαρχος εξελέγη ο Χρυσόστομος Κυριάκου.

ΚΥΠΕ

Send this to a friend