Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΕΚΛΟΓΕΣ 2024 Νίκος Δαμιανού: Έφθασε η ώρα για αλλαγή και νέα αρχή στον Δήμο Δρομολαξιά-Μενεού
Νίκος Δαμιανού: Έφθασε η ώρα για αλλαγή και νέα αρχή στον Δήμο Δρομολαξιά-Μενεού

Νίκος Δαμιανού: Έφθασε η ώρα για αλλαγή και νέα αρχή στον Δήμο Δρομολαξιά-Μενεού

 

 

Συνεντευξη παραχώρησε στο Larnakaonline ο Υποψήφιος Δήμαρχος Δρομολαξιάς – Μενεού Νίκος Δαμιανού.

Κύριε Δαμιανού, Πως και γιατί αποφασίσατε να διεκδικήσετε τη θέση του Δημάρχου στο νέο Δήμο Δρομολαξιάς-Μενεού;

Είμαι από το 2011Αναπληρωτής Κοινοτάρχης στο Κίτι που αποτελεί ένα από τα 4 διαμερίσματα του νέου Δήμου Δρομολαξιάς-Μενεού, για αντίστοιχη περίοδο συμμετείχαστη Σχολική Εφορεία Κιτίου, για αρκετά χρόνια ήμουν στο Διοικητικό Συμβούλιου του Αθλητικού Σωματείου Σπάρτακου Κιτίου, είμαι Δικηγόρος στη Λάρνακα με μια εμπειρία στη μάχιμη δικηγορία για 32 χρόνια, υπήρξα Δικηγόρος-Συνεργάτης της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας για αρκετά χρόνια, είμαι ενεργός πολίτης με τεράστια έγνοια για τα κοινά. Όλα αυτά καθώς και η ανάγκη για ανανέωση στην ηγεσία της τοπικής αυτοδιοίκησης στη περιοχή ήσαν οι λόγοι για να θέσω την υποψηφιότητα μου.

 

Ποιες είναι οι δυσκολίες πιστεύετε ότι θα προκύψουν με την εφαρμογή της μεταρρύθμισης, με την λειτουργία του νέου Δήμου Δρομολαξιάς-Μενεού;

Κάθε συγχώνευση,όπως είναι η ενοποίηση των κοινοτήτων μας σε νέο Δήμο φέρνει μαζί της προβλήματα. Θέματα νομικά, οικονομικά, θέματα αναδιοργάνωσης, συγχώνευση εργοταξίων, γραμματειακού προσωπικού, δημιουργία νέων Τμημάτων, αξιοποίηση προσωπικού, επηρεασμός όρων εργασίας, νέοι διορισμοί και θέσεις για νέα τμήματα και θεσμούς. Οι απαιτήσεις είναι περισσότερες. Στο πρώτο στάδιο σίγουρα η προσπάθεια μας θα είναι η αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών με την εφαρμογή λύσεων και καθιέρωση συλλογικά κατάλληλου πλαισίου λειτουργίας. Ο νέος Δήμαρχος θα πρέπει να έχει τις ικανότητες για λύσεις, διεκδίκηση, συναίνεση και καθιέρωση ορθολογιστικής μεθοδολογίας. Ο Στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι η ορθή λειτουργία του Δήμου στη βάση των Αρχών της Χρηστής Διοίκησης με γνώση πάντα ότι ο Δήμαρχος και όλο το Δημοτικό Συμβούλιου υποχρεούνται σε προσφορά στους δημότες αυτού του Δήμου. Προσφορά έργου και υπηρεσιών.

Ποιες θεωρείτε ως αξιόλογες αλλαγές στην νέα νομοθεσία της μεταρρύθμισης σε ότι αφορά τους Δήμους;

Είναι αυτό που σχολίασα εγώ ως παρατήρηση σε μια τηλεοπτική μας συνέντευξη με τον ανθυποψήφιο μου. Κάτι που όφειλε να ακουστεί γενικά στη προεκλογική περίοδο ώστε να ενημερωθεί ο απλός κόσμος που μας ακούει. Ανάμεσα στις αρμοδιότητες που δίδονται στον Δήμο είναι οι πολλές εξουσίες στον τομέα κοινωνικής πρόνοιας και κοινωνικής συνοχής. Μπορεί ο Δήμος να λειτουργεί Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων, να προσφέρει μέσα από αυτά Υπηρεσίες Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, Κέντρα Απασχόλησης Παιδιών, Κέντρα Νεότητας, φιλανθρωπικά Κέντρα, Κέντρα προστασίας ευάλωτων ομάδων, Θεσμούς απασχόλησης και επαγγελματικής κατάρτισης νέων, αξιοποίηση του εθελοντισμού όπως η συνεργασία με υφιστάμενα σύνολα ή ενώσεις προσώπων που ήδη λειτουργούν στην περιοχής μας. Ένα δεύτερο σημαντικό είναι η υποχρεωτική διαφάνεια της λειτουργίας του Δήμου στον Δημότη και η συμμετοχή των δημοτών στη λειτουργία και αποφάσεις του Δήμου. Μάλιστα φτάνουμε σε σημείο για σημαντικά θέματα ο Δήμος να θέτει αυτά σε δημόσια διαβούλευση με τους Δημότες του και οργανωμένα σύνολα σε τακτική βάση. Με λίγα λόγια όχι μόνο ο δημότης θα ενημερώνεται αλλά αποκτά και δικαίωμα να ακούεται και να δικαιούται συζήτησης των θεμάτων που εμπίπτουν στη Διοίκηση του Δήμου και αντίστοιχα στα όσα δικαιούται να έχει ο κάθε δημότης του Δήμου και η οικογένεια του.

Ποιες θα θεωρούσατε ως πρώτες προτεραιότητες σας σε περίπτωση δημαρχίας σας στο Νέο Δήμο;

Έχω αναφερθεί και στις ανακοινώσεις μου και δημόσια για το Επιχειρηματικό πλάνο που πιστεύω ως κατάλληλο για τη περιοχή μας μέσα από την αξιοποίηση της εγγύτητας στο Παγκύπριο οδικό δίκτυο, στο αεροδρόμιο, το παραλιακό μέτωπο, τα ιστορικά μνημεία, την παράδοση, τα αξιοθέατα μας, τη δυνατότητα επιχειρήσεων εστίασης, τουριστικών καταλυμάτων, τον εσωτερικό τουρισμό με κύρια πηγή την επισκεψιμότητα από Λευκωσία και με παράλληλα στοιχεία την στήριξη των γενικότερων επιχειρήσεων και της γεωργοκτηνοτροφίας. Προτεραιότητα δίνω και σε δύο κατηγορίες των συνδημοτών μας που έχουμε ως κοινότητες, όλα τα διαμερίσματα μέχρι σήμερα, αδικήσει. Αναφέρομαι στους γονείς μας (την Τρίτη ηλικία) και στους νέους. Στους στόχους μου ανάφερα τη λειτουργία Κέντρων Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων, τη λειτουργία Υπηρεσίας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ‘Ενεργού Γήρανσης’. Για τους νέους αναφέρθηκα στη λειτουργία κέντρων υγιούς απασχόλησης και κατάρτισης νέων και προγράμματος και πλατφόρμας σύνδεσης ενδιαφερομένων νέων για εργασία στις επιχειρήσεις της περιοχής του Δήμου. Άλλωστε όσα θα κάμουμε στο νέο Δήμο θα είναι κυρίως για τα παιδιά μας και τους νέους μας.

Τι νέο αντιτάσσετε απέναντι στον ανθυποψήφιο σας που είναι ήδη Δήμαρχος εδώ και δύο θητείες;

Έχω κληρονομήσει από την οικογένεια μου την αγάπη μου για τον απλό άνθρωπο και την εργατικότητα. Μέσα από τη δουλειά της μάχιμης δικηγορίας έχω μάθει να αξιολογώ, να μελετώ, να σχεδιάζω και να προχωρώ μεθοδικά, να πετυχαίνω συναινέσεις όπου επιβάλλεται, να ξεπερνώ τα προβλήματα, να διεκδικώ και να πετυχαίνω. Δεν δέχομαι τη στασιμότητα και τον εφησυχασμό. Ο ανθυποψήφιος μου σε συνέντευξη του σε διαδικτυακή εφημερίδα της Λάρνακας στις 30/10/2017, λίγο μετά την επανεκλογή του σε δεύτερη θητεία του στη δημαρχεία μιλούσε για τη διεκδίκηση αποζημίωσης από τη λειτουργία του αεροδρομίου για το διαμέρισμα του Δήμου Δρομολαξιάς-Μενεού και για την ανυπαρξία εμπορικών αξόνων/καταστημάτων στο Δήμο του. Σε κανένα από αυτά τα δύο θέματα δεν προχώρησε σε οποιοδήποτε διάβημα ή ουσιαστική διενέργεια διεκδίκησης και επιτυχίας. Καμιά ενέργεια για επτά χρόνια. Έχοντας υπόψη την μεγάλη δραστηριότητα του αεροδρομίου νομιμοποιούμαστε και σε συνεχή αποζημίωση για την επιβάρυνση και επιζήμια επίδραση του αεροδρομίου στο Μενεού, στο Κίτι και στα Περβόλια. Είναι αυτονόητη διεκδίκηση και δεν έχουν δοθεί εξηγήσεις για κανένα από τα δύο αυτά θέματα γιατί δεν έγινε τίποτε κανένα βήμα μπροστά.Η δημιουργία εμπορικού δρόμου δεν είναι δύσκολη, χρειάζεται όμως μελέτη και διεκδίκηση

Οι συνδημότες μας στον υφιστάμενο Δήμο Δρομολαξιάς αλλά και κάτοικοι περιχώρων ταλαιπωρήθηκαν για 3½  και πλέον χρόνια από την κατασκευή του έργου της Κεντρικής Πλατείας στη Δρομολαξιά. Από ότι γνωρίζω ακόμη υπάρχουν εκκρεμότητες με τον Εργολάβου για να φτάσει το έργο στη τελική παράδοση. Δαπανήθηκε ένα τεράστιο ποσό για να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα που δεν αλλάζει τη ευρύτερη εικόνα με μια πλατεία χωρίς σαφή λειτουργία. Μόνη επιλογή και είναι στις εισηγήσεις μου είναι η αναβάθμιση της περιοχής της πλατείας με αναπαλαίωση παραδοσιακών κατοικιών και δρόμων ώστε να αλλάξει χαρακτήρα η περιοχή με λειτουργία της ως παραδοσιακού πυρήνα με αναβαθμισμένα μικροκαταστήματα.

Διευκρινίζω ότι αναγκαία στο πρόγραμμα μας είναι στόχοι που προσφέρουν έργα και υποδομές σε όλες τις κοινότητες και σίγουρα η ολοκλήρωση των υπό εξέλιξη ή σε προχωρημένο στάδιο σχεδιασμού έργων που έχουν τα τέσσερα διαμερίσματα.

Σέβομαι τη μακρά θητεία του ανθυποψηφίου μου που ξεκίνησε ως Κοινοτάρχης από το 2007 και δήμαρχος από το 2012. Από την άλλη όμως πιστεύω ότι με βάση το έργο που δεν έγινε και τις προκλήσεις που φέρνει η μεταρρύθμιση και η ενοποίηση των περιοχών μας χρειαζόμαστε μια νέα αρχή και νέα σκέψη και αντίληψη στα πράγματα. Είναι για αυτό που προβάλλω τη δική μου υποψηφιότητα και προσκαλώ την κάθε συνδημότισσα και τον κάθε συνδημότη μου να συμπορευτεί μαζί μου για την ανανέωση και την πρόοδο σε μια νέα εποχή.

Send this to a friend