Διάλεξη Νάσας Παταπίου για την Καρπασία από το Κ.Σ Κοντέας και τον θεατρικό όμιλο «Τέρψις» στη Λάρνακα
Πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, στο Σπίτι της Κοντέας, στη Λάρνακα, η διάλεξη της Δρος Νάσας Παταπίου, με θέμα: «Ιστορικά στοιχεία για τη χερσόνησο της Καρπασίας ή Βυζαντινή Ακρωτίκη».
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Κ.Σ Κοντέας και τον θεατρικό όμιλο «Τέρψις».
Σύμφωνα με ανακοίνωση η ομιλήτρια αρχικά έκανε μια ιστορική αναδρομή για τη χερσόνησο της Καρπασίας και αναφέρθηκε στη βυζαντινή της ονομασία, η οποία ήταν Ακρωτίκη και πώς, τέλος, κατέληξε σε Καρπασία, από την ονομασία της αρχαίας ομώνυμης πόλης κατά τα χρόνια της Λατινοκρατίας. Η ανακάλυψη εκ μέρους της ενός βενετικού χειρόγραφου, το οποίο η ίδια χαρακτήρισε ως μνημείο της κυπριακής διαλέκτου του έτους 1563, τεκμηρίωσε πλήρως τη σημαντική αυτή είδηση.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους Αγίους της χερσονήσου Θύρσο, Φίλωνα, Συνέσιο, Φωτεινή και Σωζόμενο και παρουσίασε και σχολίασε πλούσιο οπτικό υλικό τόσο για τα θρησκευτικά μνημεία των αρχαίων πόλεων Ουρανίας και Καρπασίας όσο και γι’ αυτά των χωριών της χερσονήσου.
Σημαντικά στοιχεία, μεταξύ άλλων, όπως αναφέρεται, ήταν τα όσα άντλησε μέσα από τις αρχειακές της έρευνες για τις εκκλησίες που υπήρξαν σε χωριά της χερσονήσου, των οποίων οι κάτοικοι σε δύσκολους καιρούς εξισλαμίστηκαν. Σημειώνονται το χωριό Άγιος Συμεών Καρπασίας, στο οποίο υπήρχε ναός αφιερωμένος στον Άγιο Συμεών τον Θαυμαστορείτη, τη Γαληνόπωρνη, το όνομα της οποίας, όπως ανέφερε η Δρ. Παταπίου, πρέπει να γράφεται με ωμέγα γιατί το δεύτερο συνθετικό του τοπωνυμίου είναι η πρωία / το πωρνό, στο οποίο χωριό υπήρχαν πέντε εκκλησίες της Παναγίας, της Αγίας Άννας, του Αγίου Κωνσταντίνου κ.ά.
Μίλησε επίσης για τον λαϊκό πολιτισμό της Καρπασίας, όπως τα δημώδη άσματα που καταγράφηκαν στην περιοχή, τα παραμύθια, τα υφαντά και μεταξωτά, τη ξυλογλυπτική, τα πανέρια, τα κάδρα με κουκούλια και τις περίφημες λαϊκές ενδυμασίες του Ριζοκαρπάσου, των οποίων η ιστορία ανάγεται στους βυζαντινούς χρόνους. Τόνισε τέλος την ελληνικότητα του χώρου, τα μακραίωνα τοπωνύμια της χερσονήσου και το πλούσιο πολιτισμικό φορτίο του πιο ανατολικού τμήματος του Ελληνισμού.