Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ Απαγόρευση εισόδου σε πλοίο υπό κυπριακή σημαία στην Αυστραλία – Ποιος ο λόγος
Απαγόρευση εισόδου σε πλοίο υπό κυπριακή σημαία στην Αυστραλία – Ποιος ο λόγος

Απαγόρευση εισόδου σε πλοίο υπό κυπριακή σημαία στην Αυστραλία – Ποιος ο λόγος

Το υπό κυπριακή σημαία πλοίο μεταφοράς φορτίου Peace (αριθμός ΙΜΟ 9568067), έλαβε χθες απαγόρευση εισόδου στα λιμάνια της Αυστραλίας για 3 μήνες επειδή δεν ήταν αξιόπλοο (unseaworthy).

To Peace διαχειρίζεται η Danaos Shipping, μια εταιρεία που διαχειρίζεται επίσης το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Suez Canal (αριθμός IMO 9230311), το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο παρατεταμένης κράτηση από την Αυστραλιανή Αρχή Ναυτικής Ασφάλειας (AMSA) τον Ιανουάριο του 2024.

Ο Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής Επιχειρήσεων της AMSA, Greg Witherall, δήλωσε ότι οι αποτυχίες της Danaos Shipping με τη Διώρυγα του Σουέζ έδωσαν στην αρχή σοβαρή αιτία ανησυχίας για άλλα πλοία που εκμεταλλεύεται η εταιρεία – οδηγώντας την αρχή να αυξήσει τη συχνότητα των επιθεωρήσεων.

«Τον Ιανουάριο του 2024 εκδώσαμε στην Danaos Shipping μια επίσημη προειδοποιητική επιστολή, προτρέποντας την εταιρεία να διορθώσει τα συστημικά ζητήματα που οδήγησαν στην κράτηση της Διώρυγας του Σουέζ στην Αυστραλία τον ίδιο μήνα», είπε ο κ. Witherall.

«Σαφώς αυτή η προειδοποιητική επιστολή έπεσε στο κενό. Fast forward 5 μήνες και είχαμε ακόμη ένα από τα πλοία της Danaos Shipping, το Peace, που κρατήθηκε σε ένα λιμάνι της Αυστραλίας λόγω έλλειψης συντήρησης και σοβαρής φθορά των εξαρτημάτων και των εξαρτημάτων, όπως οι καταπακτές.

«Η κατάσταση του Peace ήταν τόσο φτωχή που αντιπροσώπευε έναν πολύ πραγματικό και απαράδεκτο κίνδυνο για την ασφάλεια των ναυτικών στο πλοίο και το θαλάσσιο περιβάλλον της Αυστραλίας. Τα πλοία δεν μπορούν να λειτουργούν σε αυτή την κατάσταση που δεν είναι αξιόπλοα».

«Το να επιτρέπεται σε ένα πλοίο να πέσει σε κατάσταση φθοράς είναι εντελώς απαράδεκτο – δεν υπάρχουν δικαιολογίες για αυτό το επίπεδο παραμέλησης».

«Γι’ αυτό κάναμε το επόμενο βήμα, απαγορεύοντας σε αυτό το πλοίο να εισέλθει ξανά σε λιμάνι της Αυστραλίας για 3 μήνες.

«Μπορεί να ληφθούν περαιτέρω μέτρα κατά της ίδιας της εταιρείας, εάν η Danaos Shipping συνεχίσει σε αυτήν την τροχιά λειτουργίας μη αξιόπλοων πλοίων», είπε ο κ. Witherall.

Send this to a friend