Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ξεκινά η συντήρηση του στηθαίου στον παραλιακό πεζόδρομο της Πιαλέ Πασά
Ξεκινά η συντήρηση του στηθαίου στον παραλιακό πεζόδρομο της Πιαλέ Πασά

Ξεκινά η συντήρηση του στηθαίου στον παραλιακό πεζόδρομο της Πιαλέ Πασά

 

 

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Αρχίζουν την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Ιουνίου, οι εργασίες συντήρησης του στηθαίου στο χαμηλό παραλιακό πεζοδρόμιο επί της οδού Πιαλέ Πασά, στην τουρκοκυπριακή συνοικία της Λάρνακας. Τα έργα που θα γίνουν αποσκοπούν στο να επιλυθεί το σοβαρό πρόβλημα διάβρωσης που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια στο τσιμεντένιο προστατευτικό περιτοίχισμα του χαμηλού παραθαλάσσιου πλατώματος της Πιαλέ Πασά. Ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας αναφέρει ότι οι εργασίες συντήρησης του στηθαίου αναμένεται να ολοκληρωθούν περί τα τέλη ερχόμενου Σεπτεμβρίου. Σημειώνει, επίσης, ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των κατασκευαστικών έργων θα λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την απρόσκοπτη διακίνηση των πεζών καθώς και για την ασφάλεια τους, καθότι ο παραλιακός πεζόδρομος της Πιαλέ Πασά είναι ένα έργο που έχει πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τα προβλήματα διάβρωσης στο τσιμεντένιο προστατευτικό περιτοίχισμα του παραλιακού πεζόδρομου της Π. Πασά ξεκίνησαν να παρατηρούνται τα τελευταία 3-4 χρόνια. Το περιτοίχισμα παρουσιάζει μεγάλες ρωγμές σχεδόν σ’ όλο το μήκος του, από το Μεσαιωνικό Κάστρο μέχρι το τέρμα του πεζόδρομου κοντά στο κέντρο «Ζέφυρος», ενώ σε κάποια σημεία η διάβρωση είναι έντονη, αφού λόγω της υγρασίας και του μεγάλου κυματισμού, κομμάτια από μπετόν έχουν υποχωρήσει. Είναι μια πολύ άσχημη εικόνα στα μάτια εκατοντάδων διερχομένων, ντόπιων και ξένων, που χρησιμοποιούν καθημερινά τον παραλιακό πεζόδρομο.

 

Η κακή εικόνα που παρουσιάζει το έργο έχει προβληματίσει έντονα τον Δήμο Λάρνακας, αφού μόλις έξι χρόνια μετά την ολοκλήρωσή του βγήκαν στην επιφάνεια τα πρώτα προβλήματα που απορρέουν προφανώς από λάθη ή παραλείψεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της κατασκευής, αλλά και στα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν. Να σημειωθεί, ότι το έργο αναδιαμόρφωσης του παραλιακού δρόμου – πεζόδρομου της Πιαλέ Πασά παραδόθηκε μόλις το 2014 και κατά την περίοδο 2020-21 παρουσιάστηκαν οι πρώτες ρωγμές…

Σοβαρό πρόβλημα παρατηρήθηκε και στο παραθαλάσσιο χαμηλό πλάτωμα της Πιαλέ Πασά και συγκεκριμένα στο δάπεδο της λωρίδας, η οποία είναι κατασκευασμένη από σκυρόδεμα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας, δημιουργήθηκε η ανάγκη συντήρησης της λωρίδας λόγω μετακίνησης πλακών σκυροδέματος εξαιτίας προφανώς του έντονου κυματισμού που επικρατεί κατά καιρούς στην περιοχή.

Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκά κονδύλια, ενώ σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το Τμήμα Δημοσίων Έργων. Για την προστασία του έργου και αντιμετώπιση των παράκτιων προβλημάτων επιλέγηκε η λύση του παραθαλάσσιου πλατώματος, σε συνδυασμό με γυάλινο παραπέτασμα, με στόχο να δημιουργηθεί ακόμα μία πρόσβαση δίπλα στη θάλασσα, παρέχοντας στο κοινό πιο άμεση επαφή με το υγρό στοιχείο. Η ευθύνη συντήρησης του έργου ανήκει στο Δήμο Λάρνακας.

Send this to a friend