Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΕΚΛΟΓΕΣ 2024 Χριστόδουλος Πάρτου: “Ως κόμβος τεσσάρων επαρχιών ο Δήμος Αραδίππου έχει πολύ μεγάλες προοπτικές επιχειρηματικής ανάπτυξης”
Χριστόδουλος Πάρτου: “Ως κόμβος τεσσάρων επαρχιών ο Δήμος Αραδίππου έχει πολύ μεγάλες προοπτικές επιχειρηματικής ανάπτυξης”

Χριστόδουλος Πάρτου: “Ως κόμβος τεσσάρων επαρχιών ο Δήμος Αραδίππου έχει πολύ μεγάλες προοπτικές επιχειρηματικής ανάπτυξης”

 

 

Η εφημερίδα μας ανοίγει ένα σημαντικό διάλογο με τον υποψήφιο δήμαρχο Αραδίππου, Χριστόδουλο Πάρτο. Απαντά στις ερωτήσεις μας και αναπτύσσει το όραμα, τους στόχους και τις προτεραιότητές του εάν εκλεγεί. Εξηγεί τους λόγους που υπέβαλε την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του και υπογραμμίζει πως ο διευρυμένος Δήμος Αραδίππου πρέπει να εκμεταλλευτεί τη γεωγραφική του θέση, ως κόμβος τεσσάρων επαρχιών και να δημιουργήσει υποδομές για την προσέλκυση νέων επενδύσεων.                      

Αφού σας καλωσορίσω για την εδώ παρουσία σας θα ήθελα, για όσους δεν σας γνωρίζουν, να μας πείτε ποιος είναι ο Χριστόδουλος Πάρτος;

Καταρχήν, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνετε ν’ αναπτύξω το όραμά μου για τον νέο Δήμο, σε μια σημαντική συγκυρία για την ιστορία του, αφού διευρύνεται λόγω της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα πορευτεί πλέον με τα ιστορικά χωριά της επαρχίας μας, Κελλιά και Τρούλλους.

 

Για να απαντήσω στην ερώτησή σας, είμαι το πρώτο παιδί από τα τέσσερα παιδιά του Κώστα και της ΧρυστάλλαςΠάρτου. Μεγαλώσαμε στις αλάνες με τα παιχνίδια στους δρόμους της γειτονιάς. Είμαι παντρεμένες με τη Μαρία Τσιελεπήμε καταγωγή από την Αμμόχωστο και έχουμε τρία παιδιά τον Κωνσταντίνο, τον Γιώργο και την Αιμιλία. Απ’ όσο θυμάμαι τον εαυτό μου στόχος μου ήταν να έχω τη δική μου δουλειά και να προσφέρω στα κοινά. Με πίστη και σκληρή δουλειά δημιούργησα την EurofreightLogistics Ltd, της οποίας είμαι Διευθύνων Σύμβουλος και σήμερα απασχολούνται στην εταιρεία γύρω στα 140 άτομα.

Υπηρετώ τον Δήμο Αραδίππου εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, τα τελευταία επτά από τη θέση του αντιδημάρχου και είμαι περήφανος που μπορώ να βοηθήσω όπως μπορώ.

Τώρα είστε υποψήφιος δήμαρχος,νιώθετε έτοιμος για μια τέτοια προσπάθεια; 

Φυσικά. Απέκτησα αρκετή πείρα από την παρουσία μου στο Δημοτικό Συμβούλιο, γνωρίζω καλά τα προβλήματα, τις προκλήσεις και τις προοπτικές του νέου Δήμου και θεωρώ πως θα μπορέσω να δώσω το δικό μου στίγμα.Ένας Δήμος είναι όπως μία επιχείρηση που χρειάζεται καλή διοίκηση και διαχείριση του προσωπικού, με στόχο, βεβαίως, την παροχή καλών υπηρεσιών στους δημότες και τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας της ζωής τους.

Τι σας ώθησε να διεκδικήσετε τη Δημαρχία Αραδίππου;

Με ώθησε η αγάπη που έχω για τον τόπο μου και η θέλησή μου να προσφέρω στους συμπολίτες μας.

Θεωρείτε πως έναςυποψήφιος δήμαρχος πρέπει να είναι πολιτικά ανεξάρτητος;

Πιστεύω πως στην τοπική αυτοδιοίκηση ο υποψήφιος πρέπει ν’ απευθύνεται διευρυμένα στο εκλογικό σώμα και να επιζητά διευρυμένη στήριξη. Δεν αρκεί η στήριξη από τον πολιτικό χώρο από τον οποίο προέρχεται, ακόμη κι αν αυτή η στήριξη είναι αρκετή για να εκλεγεί. Την επομένη μέρα των εκλογών ο δήμαρχος καλείται να διαχειριστεί και να διασφαλίσει τα συμφέροντα όλων των δημοτών. Για να πετύχει αυτόν το στόχο πρέπει να έχει στήριξη από όσο το δυνατό μεγαλύτερη τοπική κοινωνική συμμαχία.

Τι θα αλλάξει με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Η μεταρρύθμιση είναιμεγάλη πρόκληση για όλους μας, αφού θα επέλθουν σημαντικές αλλαγές κυρίως με τη λειτουργία των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, που θα έχουν την ευθύνη και την αρμοδιότητα για την παροχή σημαντικών υπηρεσιών στους πολίτες για την αδειοδότηση των αναπτύξεων, την ύδρευση, την αποχέτευση, τη διαχείριση ομβρίων υδάτων και των στερεών αποβλήτων.

Σ’ ότι αφορά στους Δήμους και τα συμπλέγματα κοινοτήτων αποτελεί μεγάλο στοίχημα να βρουν λύσεις για μείωση των εξόδων και καλύτερη διαχείριση τόσο του προσωπικού, όσο και των προβλημάτων που θα προκύψουν. Πρόκειται για μια πορεία που πρέπει να διανύσουν όλα τα νέα τοπικά σχήματα, που δεν θα είναι εύκολη. Όπως συμβαίνει σε κάθε νέο θα προκύψουν δυσκολίες και προβλήματα, που θα είναι άγνωστα και θα κληθούμε να τα επιλύσουμε. Πιστεύω πως κλειδί της επιτυχίας για κάθε τοπική αρχή θα είναι η σκληρή δουλειά.

Ποια είναι τα βασικότερα προβλήματα στα οποία πρέπει να εστιάσει τις ενέργειές του ο νέος δήμαρχος Αραδίππου;

Προβλήματα θα προκύψουν από το άγνωστο προς εμάς νέο περιβάλλον, αφού αρκετές νομοθεσίες συνεχίζουν ν’ αλλάζουν και μερικές δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, ώστε να μας δώσουν την ευκαιρία να εστιάσουμε στην επίλυσή τους. Η οικονομική κρίση είχε φέρει αρκετές αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση και δεν μπορούσαμε να προσλάβουμε νέο προσωπικό. Με τα νέα δεδομένα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η οικονομική μας επιβίωση, με ενέργειες που θα μας δίνουν την ευκαιρία να έχουμε έσοδα για εκπλήρωση των ανταποδοτικών μας υποχρεώσεων στους δημότες.

Επίσης,το οδικό δίκτυο τόσο στην Αραδίππου όσο και στις κοινότητες Κελλιών και Τρούλλων χρήζει επιδιόρθωσης, ενώ σε κάποιες περιοχές επιβάλλεται η πολιτική ανάπλασης χώρων για να σταματήσει το φαινόμενο των πλημυρών.

Υπάρχουν περιθώρια επιχειρηματικής ανάπτυξης στον Δήμο μας;

Η άποψή μου είναι πωςτα περιθώρια επιχειρηματικής ανάπτυξης είναι πολύ μεγάλα σε όλους τους τομείς. Ο Δήμος μας είναι γεωγραφικά σ’ ένα χώρο που πρέπει να εκμεταλλευτούμε. Είναι κόμβος τεσσάρων επαρχιών, βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο Λάρνακας και τα διοικητικά του όρια περικλείουν μια τεράστια περιοχή, που τον καθιστούν έναν από τους μεγαλύτερους σε έκταση Δήμους της Κύπρου.

Εταιρείες κυρίως από το εξωτερικόαναζητούν χώρους κοντά στο αεροδρόμιο και το λιμάνι Λάρνακας. Με την επένδυση στη μαρίνα και το λιμάνι Λάρνακας ως Δήμος, θα πρέπει να φροντίσουμε να έχουμε χώρους για να δεχθούμε τις αναπτύξεις που θα προκύψουν.

Επίσης πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι είμαστε ο Δήμος με τις περισσότερες βιομηχανικές περιοχές της επαρχίας Λάρνακας. Οι βιομηχανικές μας περιοχές θα πρέπει ν’ αναβαθμιστούν, ν’ αναπτυχθούν και ν’ αναδειχθούν ώστε να προσελκύσουμε εταιρείες του εξωτερικού. Πρέπει να δοθεί το μήνυμα στους επιχειρηματίες πως μπορούμε να τους εξυπηρετήσουμε. Με αυτόν τον τρόπο οι δημότες μας θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες να εργοδοτηθούν και ν’αναβαθμίσουν το βιοτικό τους επίπεδο.

Τι είναι αυτό που θ’ αλλάξει ο Χριστόδουλος Πάρτου στον νέο Δήμο για να κάνει την Αραδίππουπιο σύγχρονη και ευρωπαϊκή,ώστε να έχει μεγαλύτερη προβολή τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό;

Περιβάλλον και πολιτισμός. Είναι δύο σημαντικότατοι τομείς, στους οποίους μπορούμε να «κτίσουμε»προκειμένου ο νέος Δήμος να γίνει πιο ελκυστικός τόσο στους δημότες του, όσο και στους επισκέπτες από την Κύπρο και το εξωτερικό. Ο Δήμος επιβάλλεται  ν’ αποκτήσεινέους σύγχρονους χώρους πρασίνου και ψυχαγωγίας,που θ’ αποτελέσουν σημεία ξεκούρασης και αποφόρτισης του κόσμου από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Πρέπει ν’ αναπτύξουμε θεματικά πάρκα και νέες αθλητικές υποδομές, χώρους με πεζόδρομους και βοτανόκηπους, σύγχρονους παιδότοπους, ανοικτά γυμναστήρια με όργανα γυμναστικής για ανήλικους και ενηλίκους και να επεκτείνουμε το δίκτυο ποδηλατοδρόμων με στόχο τη συνένωση της Αραδίππου και της Λάρνακας.

Επίσης, το μουσείο παιχνιδιών θα πρέπει να το εντάξουμε στο Υπουργείο Παιδείας, με σκοπό την αύξηση της επισκεψιμότητας του από σχολεία. Μεγάλη περιουσία για τον Δήμο αποτελεί και το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης, που φιλοξενεί μοναδικά έργα της συλλογής Χριστοφόρου, το οποίο μπορείως boutiquemuseumνα γίνει πόλος έλξης τουριστών. Η πλούσια πολιτιστική μας παράδοση έχει μια μοναδική ευκαιρία να προβληθεί διεθνώς, αφού η Αραδίππου είναι εταίρος του «Λάρνακα 2030», του οργανισμού που τρέχει την υποψηφιότητα για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Μελετήσατε τρόπους για μείωση της γραφειοκρατίας και της ταλαιπωρίας των δημοτών;

Με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα γίνουν αλλαγές. Κάποιες υπηρεσίες, λόγω της λειτουργίας του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης, θα φύγουν από τον Δήμο. Έτσι θα μας δοθεί η ευκαιρία να επικεντρωθούμε στη βελτίωση της εξυπηρέτησης των δημοτών μας, μέσω της καλύτερης διαχείρισης του προσωπικού αλλά και της χρήσης της τεχνολογίας, που θα είναι για μας ένα καλό βοήθημα προς αντιμετώπιση των προβλημάτων εξυπηρέτησης.

Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους δημότεςενόψειτης εκλογικής αναμέτρησης;

Το μήνυμα μου είναι ξεκάθαρο. Ο νέος Δήμος μπροστά. Όλοι μαζί, ανεξάρτητα από τις ιδεολογίες και τις απόψεις μας, πρέπει να εργαστούμε για τον Δήμομας. Σαν μια δύναμη να απαιτήσουμε αυτά που δικαιούμαστε ως κόμβος τεσσάρων επαρχιών. Να δημιουργήσουμεσυνθήκες και υποδομές, ώστε να ζούμε σ’ ένα υγιές περιβάλλον, που θ’ αποτελέσει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Send this to a friend