Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΨΕΙΣ Αναστασία Ανδρέου: Η Λάρνακα τα τελευταία χρόνια έχει κάνει βήματα αλλά και άλματα προόδου
Αναστασία Ανδρέου: Η Λάρνακα τα τελευταία χρόνια έχει κάνει βήματα αλλά και άλματα προόδου

Αναστασία Ανδρέου: Η Λάρνακα τα τελευταία χρόνια έχει κάνει βήματα αλλά και άλματα προόδου

 

 

Συνέντευξη στον Αντρέα Πολυκάρπου 

Συνέντευξη παραχώρησε στο Larnakaonline η Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος διαμερίσματος Λιβαδιών Λάρνακας και Υποψήφια Σχολική Έφορος Λάρνακας (Λάρνακα- Λιβάδια- Ορόκλινη) με την ΕΔΕΚ, Αναστασία Ανδρέου, η οποία και μας μίλησε για τους στόχους της, τους λόγους που την ώθησαν να κατέλθει στην πολιτική και στις εκλογές, τα ζητήματα της Λάρνακας, για όσα θεωρεί σημαντικά για την Κύπρο αλλά και για τα πολιτικά της σχέδια.

1/ Μιλήστε μας για εσάς και την πορεία σας…

 

Καταρχήν σας χαιρετώ και θέλω να σας ευχαριστήσω για την φιλοξενία στο Larnakaonline δίνοντας μου έτσι την ευκαιρία να αναφέρω ταπεινά κάποια πράγματα για μένα. Θέλω επίσης να χαιρετίσω , όλες τις φίλες και όλους τους φίλους της Λάρνακας , των Λιβαδιών και της Ορόκλινης, που με τις ευκαιρίες  και τις προοπτικές που διανοίγονταιμέσα από την μεταρρύθμιση της τοπικήςαυτοδιοίκησης,  θα ενταχθούμεόλοιμαζί και θα αποτελέσουμε ένα ενιαίοσύνολο που θα βοηθήσει στην περαιτέρωανάπτυξη της περιοχής μας  και θα ανοίξεικαινούργιουςδρόμους για συνεργασίες με σκοπό και στόχο την περαιτέρω πρόοδο του τόπου μας , έτσι ώστε να προβεί προς όφελος των πολίτων , των δημοτών , των ανθρώπων και της ευρύτερης κοινωνίας.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφέρω ότι γεννήθηκα στην Λάρνακα. Κατοικώ στα Λιβάδια εδώ και 32 χρόνια. Είμαι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών. Σπούδασα σχέδιο μόδας στο CDA college Λάρνακας. Ασχολούμαι επαγγελματικά με το θέατρο ως υπεύθυνη παραγωγής των παραστάσεων στην θεατρική ομάδα ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ.

Είμαι δημοτική σύμβουλος στο δήμο Λιβαδιών. Εκπροσωπώ το δήμο στην σχολική εφορεία Λιβαδιών ( τα τελευταία 2 χρονιά είμαι αντιπρόεδρος της σχολικής εφορείας).

Πρόεδρος του συνδέσμου γονέων και κηδεμόνων της Τεχνικής Σχολής Λάρνακας.

Γενικότερά έχω ενεργή δράση και συμμετοχή στα κοινά από το 2004 ως εθελόντρια, σε πολιτιστικές, φιλανθρωπικές και άλλες εκδηλώσεις στην ευρύτερη κοινωνία των Λιβαδιών και της Λάρνακας .

2/ Κατέρχεστε υποψήφια με την ΕΔΕΚ ως Δημοτική Σύμβουλος. Γιατί αποφασίσατε  να ασχοληθείτε με την πολιτική και γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο κόμμα;

Δεν θα έλεγα ακριβώς ότι η ενασχόληση μου τα κοινά είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ενασχόληση με την πολιτική όπως έχουμε μάθει να την αντιλαμβανόμαστε με το κλασσικό ορό της έννοιας. Όλα αυτά τα χρόνια, ως δημοτική σύμβουλος Λιβαδιών προσπάθησα να υπηρετήσω μόνο το δίκαιο και το σωστό έτσι ώστε να αποβαίνει προς όφελος των πολίτων και των ανθρώπων, βοηθούσα πάντοτε οπού μπορούσα  δίκαια και αμερόληπτα χωρίς να κοιτάζω κομματική προέλευση ή ιδεολογική τοποθέτηση .

Με τις γνώσεις και την εμπειρία που έχω αποκομίσει τα τελευταία εφτάμισι χρονιά ως δημοτική σύμβουλος στο δήμο Λιβαδιών και με τη συμμετοχή μου στη σχολική εφορεία οπού τα τελευταία δυο χρονιά είμαι αντιπρόεδρος, κατάλαβα καλά ότι ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι πολύ σημαντικός και επηρεάζει άμεσα τις ζωές των δημοτών. Όποιος υπηρετεί πραγματικά και ουσιαστικά την τοπική αυτοδιοίκηση έρχεται καθημερινά πρόσωπο με πρόσωπο με τις αγωνίες και τα προβλήματα του πολίτη.

Σε ότι αφορά το σκέλος της ερώτησης σας ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΔΕΚ ; Είναι εύκολο να απαντηθεί.

Μελέτησα τις εισηγήσεις της ΕΔΕΚ σε ότι αφορά τις προτάσεις της για τη διαμόρφωση του νέουδημοτικούχάρτη που θα δημιουργηθείμέσα από τη μεταρρύθμιση της τοπικήςαυτοδιοίκησης και κατάλαβα ότι οι εισηγήσεις και οι προτάσεις αυτές ταυτίζονται σε μεγάλο βαθμό με τις δίκες μου απόψεις. Η ΕΔΕΚ προωθεί μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης ,*Τη δημιουργία συγχρόνων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης.*Πλεονασματικών δήμων και κοινοτήτων .*Προώθηση έργων και σύγχρονων μεταρρυθμίσεων σε όλες τις τοπικές κοινωνίες .*Ταχεία εξυπηρέτηση των δημοτών σε υπηρεσίες αδειοδότησης και ανάπτυξης . *Αναβάθμισητης ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες και μείωση των δημοτικών φόρων. Οι βασικοί άξονες της πολιτικής της ΕΔΕΚ σε ότι αφορά τις τοπικές κοινωνίες με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνη. ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΔΕΚ λοιπόν ; Για αυτά και για άλλα πολλά που μας ενώνουν.

3/ Τι θεωρείτε ότι πρέπει να αλλάξει στην Λάρνακα; Τι χρειάζεται η πόλη μας;

Η Λάρνακα τα τελευταία χρόνια έχει κάνει βήματα αλλά και άλματα προόδου , αρκεί κάνεις να σκεφτεί και να αναλογιστεί το ΠΡΙΝ και το ΤΩΡΑ, θα αισθανθεί και θα καταλάβει τις ποιοτικές διάφορες και την αναβάθμιση της πόλης μας. Με σταθερά βήματα η Λάρνακα εκσυγχρονίζεται και μεταμορφώνεται σε μια λειτουργική και σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη. Έχουν γίνει δεκάδες έργα που δεν χρειάζεται να τα απαριθμήσω αυτή τη στιγμή αλλά όλοι τα γνωρίζουμε. Τα έργα αυτά δείχνουν ότι η Λάρνακα άρχισε να ξεπερνά την εσωστρέφεια και τα διαχρονικά της προβλήματα. Ένα από τα κύρια και σημαντικότερα έργα που έχουν υλοποιηθεί, εκτός των άλλων, θεωρώ ότι είναι η μετακίνηση του διυλιστηρίου και των εγκαταστάσεωνπετρελαιοειδών και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο στο δρόμο Λάρνακας / Λιβαδιών / Δεκελείας, και ο αποχαρακτηρισμός της περιοχής με την άρση της οδηγίας Seveso.

Συνεπώς ένα από τα κύρια σημεία που χρειάζεται να αλλάξει στη πόλη,μετά από αυτή την θετική εξέλιξη, είναι να αναπτυχθεί η περιοχή στον παραλιακό πλέον δρόμο Λάρνακας , Λιβαδιών. Πρέπει το νέο και ενιαίο πλέον δημοτικό συμβούλιο Λάρνακας , Λιβαδιών, Ορόκλινης μαζί με το δήμαρχο να δουλέψουμε έτσι ώστε η ανάπτυξη της περιοχής αυτής να πάρει σάρκα και οστάτο συντομότερο και να προβεί προς όφελος των δημοτών.

Πρέπει επίσης να βοηθήσουμε έτσι ώστε όσο το δυνατό συντομότερα να υλοποιηθούν τα δεκάδες έργα στη πόλη , στις συνοικίες και στις γειτονίες της Λάρνακας, των Λιβαδιών και της Ορόκλινης που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, είτε ξεκινούν το επόμενο διάστημα ,είτε βρίσκονται σε διαδικασία ωρίμανσης.

Ως άνθρωπος που ασχολείται ενεργά με τον πολιτισμό πιστεύω ότι πρέπει να αξιοποιηθούν περισσότερο κάποιοι υφιστάμενοι χώροι από τους πιομικρούς και απλούς π.χ, κάποια πάρκα, αλλά και χώροι ιστορικοί , έτσι ώστε να γίνουν σημεία παραγωγής πολιτισμού και παρουσίασης πολιτιστικών εκδηλώσεων , θέατρου , μουσικής, εικαστικών τεχνών καιάλλων. Η δημιουργία επίσης σύγχρονων θέατρων και χωρώνπολιτιστικήςδημιουργίας θα ήτανευχήςέργο.

Οι προκλήσεις που δημιουργούνται από την υποψηφιότητας της πόλης μας ως πολιτιστικής πρωτεύσας της Ευρώπης, Λάρνακα 2030 είναι μεγάλες και απαιτητικές και πρέπει όλοι, Δήμαρχος , αντιδήμαρχοι , δημοτικό συμβούλιο, οργανωμένοι φορείς και καλλιτέχνες, να δουλέψουμεμεθοδικά και οργανωμένα για να μπορέσουμε να πέτυχουμε και αυτό το στόχο.

4/ Ποια πιστεύετε ότι είναι τα πιο σημαντικά προβλήματα της Κύπρου;

Ασφαλώς τα τελευταία χρόνια έχουν προκύψει αρκετά προβλήματα στην πατρίδα μας που ταλαιπωρούν και δυσχεραίνουν τη ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Για μένα όμως προσωπικά ένα από τα  σημαντικότερα προβλήματα  της Κύπρου είναι το εθνικό μας ζήτημα, το πρόβλημα της εισβολής και της συνεχιζόμενης ημικατοχής της πατρίδας μας από τα τουρκικάστρατεύματα. Όσο το πρόβλημα διαρκεί και διαιωνίζεται δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τίποτε. Η οικονομική, η πολιτική και η κοινωνική ανάπτυξη της χώρας μας πρέπει να βασίζεται σε στέρεες και σταθερές βάσεις και αυτό θα πρέπει να γίνει με μια δίκαιη και δημοκρατική επίλυση του κυπριακού προβλήματος, με την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων, με την αποχώριση των τουρκικώνστρατευμάτων και όλων των ξένωνστρατών , με σεβασμό στα ανθρώπινα και πολιτικάδικαιώματαόλων των νόμιμωνκάτοικων της Κύπρουανεξαρτήτως θρησκείας και κοινοτικής προέλευσης. Μια σωστή λύση θα δώσει τις προοπτικές και θα δημιουργήσει τις συνθήκες για περαιτέρω  συνεργασία και ανάπτυξη μεταξύ ,Ελληνοκυπρίων , Τουρκοκυπρίων , Αρμένιων , Μαρωνιτών και Λατίνων της Κύπρου.

Σημαντικά επίσης προβλήτα θεωρώ ότι είναι τα προβλήματα της οικονομίας, της ακρίβειας και του πληθωρισμού, το μεταναστευτικό πρόβλημα, η διαπλοκή , η διαφθοράη αδιαφάνεια που επικρατούν, η εγκληματικότητα, η ελλιπής αστυνόμευση, το κυκλοφοριακό και αλλά αρκετά προβλήματα που ταλαιπωρούν τους πολίτες, αλλά δεν θα μας αρκέσειούτε ο χώροςούτε η ώρα να τα απαριθμήσουμε σε αυτή την συνομιλία μας.

Η τοπικήαυτοδιοίκηση με δράσεις και παρεμβάσεις μπορείέμμεσα να βοηθήσει στην επίλυσηπροβλημάτων σε συνεργασία με τη κυβέρνηση ,τα υπουργεία και τους κρατικούςφορείς όπως π.χ. με το υφυπουργείο κοινωνικής πρόνοιας και τις κοινωνικές υπηρεσίες. Έτσι θα μπορέσει να βοηθήσει τους πολίτες.

5/ Τέλος, μιλήστε μας για το πολιτικό σας πρόγραμμα. 

Με τις νέες συνθήκες και προκλήσεις που προκύπτουν και δημιουργούνται από την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, θέτω ως σκοπό και στόχο μου να αφοσιωθώ και να δουλέψω απερίσπαστα, έχοντας όλο τον απαιτούμενο χρόνο που χρειάζεται , ως δημοτική σύμβουλος του νέου  διαμερίσματος Λιβαδιών / Λάρνακας, έχοντας πάντοτε ως  γνώμονα τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της ευρύτερης κοινωνίας και των συνάνθρωπων μου.

Στο δημοτικό συμβούλιο είμαι έτοιμη να συνεργαστώ με ταπεινότητα, σύνεση αλλά και συναίνεση με όλους τους φορείς και αξιωματούχους του νέου δήμου της Λάρνακας και του διαμερίσματος Λιβαδιών / Λάρνακας. Τείνω χέρι φίλιας προς όλες και όλους.

Είμαι σίγουρη ότι η συνεργασία και η συνεννόηση που θα έχω με τον Δήμαρχο Λάρνακας, τον αντιδήμαρχο του διαμερίσματος Λιβαδιών / Λάρνακας και με ολόκληρο το νέο δημοτικό συμβούλιο θα βοηθήσουν για να γίνει η  μετάβαση  όσο γίνετε ομαλότερα, ευκολότερα και καλυτέρα  στις καινούργιες πραγματικότητες που πηγάζουν μέσα από την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σε αυτό το σημείο θέλω ταπεινά να αναφέρω και να σας υπενθυμίσω ότι εκτός από την υποψηφιότητα μου για δημοτική σύμβουλος του διαμερίσματος Λιβαδιών / Λάρνακας, θέτω και υποψηφιότητα για σχολική έφορος Λάρνακας για την καινούργια και ενιαία πλέον σχολική εφορεία Λάρνακας / Λιβαδιών /Ορόκλινης.

Η υποψηφιότητα μου στη σχολική εφορεία είναι συνειδητή, διετέλεσα πρόεδρος του συνδέσμου γονέων του δημοτικού σχολείου Λιβαδιών για 10 χρόνια. Γραμματέας στην ομοσπονδία συνδέσμων γονέων και κηδεμόνων Λάρνακας. Είμαι πρόεδρος του συνδέσμου γονέων και κηδεμόνων της Τεχνικής Σχολής Λάρνακας και ως δημοτική σύμβουλος εκπροσωπώ το δήμο στην σχολική εφορεία Λιβαδιών ( τα τελευταία 2 χρονιά είμαι αντιπρόεδρος της σχολικής εφορείας).

Αυτή η διπλή  διεκδίκηση δεν προκύπτει από εγωισμό ή από  ματαιοδοξία ,αλλά προκύπτει μέσα από την  διάθεση μου να συνδυάσω τις δύο ιδιότητες και να προσφέρω προς όφελος του συνόλου και για το καλό όλων εσάς και του τόπου μας. Πιστεύω θα ήταν ευχής έργο τα Λιβαδιά να έχουν αυξημένη συμμετοχή εκπροσώπηση  και πολυφωνία από όλους του χώρους στη σχολική εφορεία Λάρνακας, έτσι θα συμβάλλουμε στην επίλυση των προβλημάτων και των αναγκών που θα προκύπτουν στα σχολεία μας, έτσι θα μπορούμε να διεκδικούμε και να κερδίζουμε πράγματα προς όφελος των μαθητών μας  , των σχολείων μας αλλά και της ευρύτερης σχολικής κοινότητας.

Δεν θα ακούσετε από το στόμα μου κούφια λογία και ψεύτικες υποσχέσεις και δεν ισχυρίζομαι ότι έχω το μαγικό ραβδί για την επίλυση όλων των προβλημάτων.Στα πλαίσια των δυνατοτήτων μου θα προσπαθήσω να αγωνιστώ μαζί με το κόσμο του διαμερίσματος Λιβαδιών και της Λάρνακας, ενωμένοι και σαν μια γροθιά  για όλα.

 ΓΙΑ :

Ισότιμη αντιμετώπιση των δημοτών,

 Για ανάπτυξη και πρόοδο σε όλους τους τομείς,

 Για διαφάνεια και χρήστη διοίκησή,

 Για το Περιβάλλον και την ποιότητα ζωής .

Για την παιδεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, και την σωστή ψυχαγωγία μέσα από (την Θεατρική, Μουσική και Εικαστική παιδεία).

Για την καλυτέρευση της καθημερινότητας του δημότη / του πολίτη και του συνάνθρωπου δίνοντας περισσότερη σημασία  στις ευάλωτες και ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες.

Σε αυτές τις εκλογές επιλέγουμε και στηρίζουμε ΑΝΘΡΩΠΟ,με όραμα, δυναμισμό και εμπειρία , με συνέπεια και για συνέχεια..

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ …

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου για την φιλοξενία στο Larnakaonline.

Send this to a friend