Home ΛΑΡΝΑΚΑ Βαφεάδης: Σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας για το  θέμα λιμανιού – μαρίνας
Βαφεάδης: Σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας για το  θέμα λιμανιού – μαρίνας

Βαφεάδης: Σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας για το  θέμα λιμανιού – μαρίνας

 

 

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Την εξαγγελία κάποιων έργων υποδομής σε λιμάνι και μαρίνα από το κράτος περιμένει ν’ ακούσει ο Δήμος Λάρνακας πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές. Κατά την έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Ανάπτυξης Λάρνακας, το απόγευμα της Παρασκευής, που έγινε στην παρουσία του Υπουργού Μεταφορών, ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας, επικαλούμενος την τοποθέτηση εκπροσώπου της Αρχής Λιμένων στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ότι η ΑΛΚ έχει τα λεφτά για να προχωρήσει σε αναπτύξεις στο λιμάνι Λάρνακας, ζήτησε από τον Αλέξη Βαφεάδη όπως το κράτος προχωρήσει με κάποια έργα υποδομής, όπως είναι η δημιουργία του δρόμου από τις Φοινικούδες μέχρι τον κυκλικό κόμβο του λιμανιού.

«Στην επόμενή μας συνάντηση, πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, θέλουμε να ακούσουμε από το κράτος την εξαγγελία έργων. Είτε ότι ξεκινά ο δρόμος από τις Φοινικούδες προς το λιμάνι, είτε ότι ξεκινούν αναπτύξεις στη μαρίνα. Εάν δεν θα είσαστε σε θέση να εξαγγείλετε έργα, καλύτερα μην έρθετε στη Λάρνακα. Και είναι απαίτηση της πόλης, το κράτος να εξεύρει τους τρόπους ώστε να μην μειωθεί ο κύκλος εργασίας στο λιμάνι», ανέφερε με νόημα ο κ. Βύρας προς τον Υπουργό Μεταφορών.

 

Από την πλευρά του, ο Αλ. Βαφεάδης διαβεβαίωσε τις αρχές της πόλης ότι το υπουργείο του θα προχωρήσει άμεσα στη σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας που θ’ ασχοληθεί αποκλειστικά με το  θέμα λιμανιού – μαρίνας και η οποία σε συνεργασία με την ομάδα εργασίας που θα καταρτιστεί από τον δήμο αμέσως μετά τις εκλογές, θ’ αποφασίσουν από κοινού τα επόμενα βήμα και τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η ανάπτυξη (είτε με διαχωρισμό του έργου, είτε όχι).

Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι στην πορεία η Αρχή Λιμένων θα χειριστεί όλα τα ζητήματα που προκύπτουν όσον αφορά τη λειτουργία του λιμανιού και θα βρει τις κατάλληλες λύσεις. Όσον αφορά το θέμα των δεκάδων υπαλλήλων της Kition, οι οποίοι βρέθηκαν στην ανεργία, ο κ. Βαφεάδης σημείωσε ότι αποτελεί πρώτη έγνοια του υπουργείου του και πως η λύση που αποφασίστηκε πρόσφατα στο Υπουργείο Εργασίας, για μεταβατική απασχόλησή τους στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Λάρνακας – Αμμοχώστου, εξασφαλίζεται το εργασιακό τους μέλλον. Το μοναδικό πρόβλημα, παρατήρησε, είναι ότι η Kition Ocean Holdings ακόμα δεν έχει αποστείλει επιστολές παραίτησης προς αυτούς τους ανθρώπους. «Πρέπει πρώτα ν’ απολυθούν από την Kition για να μπορέσουν να εργοδοτηθούν στην Αναπτυξιακή», επισήμανε.

Αναφορικά με το σενάριο για ενεργότερη εμπλοκή της Αρχής Λιμένων Κύπρου στην ανάπτυξη του λιμανιού, ο Υπουργός Μεταφορών είπε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά και πιθανά, με στόχο την εξεύρεση της καλύτερης και πιο γρήγορης λύσης. Ο Δήμαρχος Λάρνακας ξεκαθάρισε ότι είναι αναγκαίος ο καθαρισμός ενός συγκεκριμένου οδικού χάρτη, πάντα με την επίβλεψη της πόλης, όπως συνέβη και με το θέμα των πετρελαιοδεξαμενών, προκειμένου να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί μετά τον τερματισμό της σύμβασης κράτους – Kition.

Διαμαρτυρία εργαζομένων

Το πρωί της Παρασκευής (31/5) οι εργαζόμενοι που ανήκαν στην Kition πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την κεντρική είσοδο του λιμανιού Λάρνακας. Το εργασιακό μέλλον αυτών των ανθρώπων φαντάζει δυσοίωνο, από την στιγμή που ακόμα δεν έχουν απολυθεί επίσημα από την ανάδοχο εταιρεία και ως εκ τούτου παραμένουν «ξεκρέμαστοι» μετά το ναυάγιο του έργου. Οι διαμαρτυρόμενοι κατέβασαν τις σημαίες της Kition από την είσοδο του λιμανιού και τοποθέτησαν σημαία της Αρχής Λιμένων, ενώ στην κεντρική πινακίδα της Kition τοποθέτησαν πανό που φέρει το λογότυπο της Αρχής Λιμένων. Ταυτόχρονα, κρατούσαν πλακάτ στα οποία ανέγραφαν «87 οικογένειες στο δρόμο – Ντροπή και αίσχος», ενώ κάποια άλλα έγραφαν «Κατάφορη αδικία για τους υπαλλήλους της Kition και για την Λάρνακα». Τους εργαζομένους επισκέφθηκε και η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, η οποία άκουσε τα προβλήματα που προκύπτουν μετά τη λύση της σύμβασης.

Send this to a friend