Το REPowerEU βοήθησε την Κύπρο στην εξοικονόμηση ενέργειας, τόνισε ο Παναγίδης
Το πρόγραμμα REPowerEU βοήθησε την Κύπρο, παρά το ότι η χώρα δεν εξαρτιόταν από ρωσικά ορυκτά καύσιμα, καθώς συνέβαλε στην ενίσχυση της εξοικονόμησης ενέργειας και στην επιτάχυνση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας Εμπορίου και Βιομηχανίας, Μάριος Παναγίδης, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σε σύνθεση Υπουργών Ενέργειας την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το ΓΤΠ, τα κράτη μέλη υιοθέτησαν συμπεράσματα για την ανάπτυξη αειφόρων δικτύων ηλεκτρισμού, για γρηγορότερη ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό των δικτύων μέσω ενίσχυσης των διασυνδέσεων και της ασφάλειας υποδομών, συλλογικού προγραμματισμού και στήριξης της ανάπτυξης υπεράκτιας παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Στην παρέμβασή του, ο κ. Παναγίδης εξέφρασε την ικανοποίηση της Κύπρου για τις αναφορές στα συμπεράσματα στην ανάγκη ενίσχυσης των διασυνδέσεων, ιδιαίτερα για τα απομονωμένα ενεργειακά συστήματα, όπως αυτό της Κύπρου, και σημείωσε πως τα συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν μπορούν να συνεισφέρουν θετικά στις συζητήσεις που θα γίνουν στην επόμενη πενταετία από τους θεσμούς της ΕΕ μετά τις ευρωεκλογές.
Ο κ. Παναγίδης εξέφρασε ικανοποίηση για τις αναφορές στην ενίσχυση των διασυνδέσεων, ιδίως για απομονωμένα ενεργειακά συστήματα, προσθέτοντας ότι για την Κύπρο αποτελεί πάγια προτεραιότητα η ηλεκτρική διασύνδεση με τρίτες χώρες – εταίρους, και επεσήμανε ότι τα συμπεράσματα αναγνωρίζουν την άμεση απειλή από συγκεκριμένες τρίτες χώρες για την ασφάλεια της ΕΕ, όπως αναφέρεται.
Οι αρμόδιοι Υπουργοί συζήτησαν επίσης τα διδάγματα από την υλοποίηση του προγράμματος REPowerEU και τη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα από τη Ρωσία, την αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και τη δημιουργία μιας πιο ευέλικτης αγοράς ηλεκτρισμού.
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, ο κ. Παναγίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ότι το REPowerEU βοήθησε την Κύπρο αν και η χώρα δεν είχε καθόλου εξάρτηση από ρωσικά ορυκτά καύσιμα, όπως σημείωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Παναγίδη, το σχέδιο συνέβαλε στην ενίσχυση της εξοικονόμησης ενέργειας και στην επιτάχυνση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και πρόσθεσε ότι οι υψηλές τιμές της ενέργειας επιβάλλουν να συνεχιστούν οι προσπάθειές για μείωση των εξαρτήσεων, για διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας ενέργειας και περαιτέρω ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας.
Ο κ. Παναγίδης ενημέρωσε τους εταίρους για τις προσπάθειες της Κύπρου για μείωση των εξαρτήσεων από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα μέσω επενδύσεων στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και της ανάπτυξης των ανανεώσιμων στα κτήρια, τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία. Υπογράμμισε ακόμα τη σημασία επιπρόσθετης χρηματοδότησης για τη μετάβαση τόσο από το κράτος όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.
Στο πλαίσιο της ανταλλαγής απόψεων για την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, ο κ. Παναγίδης σημείωσε ότι το προσχέδιο του αναθεωρημένου εθνικού σχεδίου της Κύπρου για την ενέργεια και το κλίμα 2021 – 2030 παρουσιάζει αναλυτικά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος στην ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.
Όπως σημείωσε ο κ. Παναγίδης, η κύρια πρόκληση για τη χώρα είναι η ενεργειακή απομόνωσή της, και το γεγονός ότι το ενεργειακό της μείγμα στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε υγρά ορυκτά καύσιμα. Υπογράμμισε ακόμα πως η ολοκλήρωση των διασυνδέσεων όλων των κρατών μελών με το ενεργειακό σύστημα της ΕΕ αποτελεί προαπαιτούμενο για πραγματική ολοκλήρωση της Ενεργειακής Ένωσης προς όφελος όλων των πολιτών της ΕΕ.
Όπως πρόσθεσε ο κ. Παναγίδης, τα συνεχή εμπόδια που αντιμετωπίζει η Κύπρος από συγκεκριμένη τρίτη χώρα στον τομέα της ενέργειας αποτελούν απειλή για την Ενεργειακή Ένωση.
Στο πλαίσιο του Συμβουλίου οι αρμόδιοι Υπουργοί είχαν γεύμα εργασίας με τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA), Φραντσέσκο λα Κάμερα, και εκπροσώπους οργανισμών ενεργειακών κοινοτήτων (συνεργατικών οργανισμών που αποτελούν τοπικές εναλλακτικές σε συμβατικές εταιρίες ενέργειας).