Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

 

 

Γεμάτη… λιμάνι θα είναι η ατζέντα της σημερινή μέρας (31/5) για τις αρχές της Λάρνακας. Η διακοπή της σύμβασης, μεταξύ κράτους και Kition Ocean Holdings, σε σχέση με την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού – μαρίνας, έχει σημάνει «συναγερμό», ανάμεσα στους παράγοντες της πόλης, οι οποίοι ήδη καταρτίζουν το πλάνο της επόμενης μέρας, σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία και κυβερνητικά τμήματα, με στόχο την προκήρυξη νέου διαγωνισμού, για προσέλκυση υποψηφίων επενδυτών το συντομότερο.

Ήδη το έργο παρουσιάζει καθυστέρηση σχεδόν δύο χρόνων. Το πρωί θα συνέλθει εκτάκτως η επιτροπή Μεταφορών της Βουλής, προκειμένου να συζητηθούν οι τελευταίες αρνητικές εξελίξεις.

Παρόντες θα είναι οι αρχές της πόλης, εκπρόσωποι της Kition κι εκπρόσωποι των εργαζομένων, οι οποίοι εργοδοτούνταν στις θυγατρικές εταιρείες της κοινοπραξίας Kition.

 

Θυμίζουμε, ότι για το θέμα των περίπου 70 εργαζομένων στην Kition, οι οποίοι έλαβαν επιστολές παραίτησης από την εταιρεία, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης μαραθώνια σύσκεψη στο Υπουργείο Εργασίας, στην παρουσία των αρμόδιων υπουργών και συντεχνιακών, κατά την οποία αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

  • Η εξασφάλιση της μεταβατικής εργοδότησης του προσωπικού, το οποίο θα πάψει να εργάζεται στο λιμάνι και τη μαρίνα, από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Λάρνακας – Αμμοχώστου.
  • Η καταγραφή των εργασιών που εκτελούνταν απ’ αυτούς τους εργαζομένους, σε συνάρτηση με τις εργασίες που διεξάγονται στο λιμάνι και τη μαρίνα, για την ανάθεση ανάλογων καθηκόντων.
  • Η συμπερίληψη στους όρους του νέου διαγωνισμού για την ανάθεση της διαχείρισης και ανάπτυξης λιμανιού – μαρίνας της εργοδότησης των υπαλλήλων αυτών από τον νέο ανάδοχο.

Το απόγευμα της Παρασκευής, ο υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης θα έλθει στη Λάρνακα για να προεδρεύσει της κοινής συνεδρίας της Επιτροπής Ανάπτυξης Λάρνακας και της ολομέλειας του δημοτικού συμβουλίου, που θα ξεκινήσει στις 4μ.μ. στο κτήριο του πρώην κοινοτικού κέντρου.

Ο υπουργός αναμένεται να ενημερώσει τους παράγοντες της πόλης για τα επόμενα βήματα σε σχέση με την προώθηση του έργου ανάπτυξης λιμανιού – μαρίνας. Μεταξύ άλλων, ο υπουργός θ’ αναφερθεί για το ενδιαφέρον που επέδειξε ο Εμίρης του Κατάρ, αλλά και για το ενδιαφέρον που υπάρχει από άλλα επενδυτικά ταμεία.

Μιλώντας στην εφημερίδα μας, ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας δήλωσε ότι η πλειοψηφία των παραγόντων της πόλης εκτιμά ότι θα πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός του έργου, ωστόσο αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να τύχει διεξοδικής εξέτασης προτού παρθεί οριστική απόφαση. «Θα πρέπει να βάλουμε κάτω και να εξετάσουμε όλα τα δεδομένα και τους αριθμούς. Για τους υποψήφιους επενδυτές ο μεγάλος πονοκέφαλος παραμένει το λιμάνι.

Αυτή είναι η μεγαλύτερή τους έγνοια, κατά πόσο, δηλαδή, η επένδυσή τους θα είναι κερδοφόρα, από την στιγμή που ο κύκλος εργασίας του λιμανιού είναι περιορισμένος. Μόνος ένας κολοσσός μπορεί να φέρει εις πέρας το έργο του λιμανιού. Ήταν δική μας εισήγηση, την οποία ασπάστηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να καταρτιστεί μια ομάδα εργασίας, αποτελούμενη από το Δήμο Λάρνακας, το ΕΒΕΛ και από άλλους παράγοντες της πόλης, η οποία το επόμενο δίμηνο να εξετάσει διεξοδικά το σενάριο διαχωρισμού του έργου, να βάλει κάτω όλα τα δεδομένα και να έλθει με συγκεκριμένες εισηγήσεις και χρονοδιαγράμματα», σημείωσε ο κ.Βύρας.

Επιδίωξη του Δήμου Λάρνακας είναι όπως η ομάδα εργασίας που θα καταρτιστεί για το λιμάνι να έχει την ίδια επίδραση και αποτελεσματικότητα που είχε η ειδική επιτροπή που συστάθηκε, πάλι με την συμμετοχή του δήμου, με σκοπό την στενή παρακολούθηση των διαδικασιών μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου.

 

Την άμεση επαναφορά των χρεώσεων ελλιμενισμού στη μαρίνα Λάρνακας, στα επίπεδα που ήταν πριν την ανάθεση του έργου στην Kition Ocean Holdings, απαιτούν ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ακτοπλοϊκών Σκαφών και ο Σύνδεσμος Ελλιμενισμένων Σκαφών Κύπρου.

Οι ιδιοκτήτες ακτοπλοϊκών σκαφών χαιρετίζουν την απόφαση του κράτους για διακοπή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία, σημειώνοντας ότι η απόφαση αυτή θα έπρεπε να είχε παρθεί πριν ένα χρόνο καθότι, όπως υποστηρίζουν, η Kition δεν είχε πρόθεση να εκτελέσει το έργο. Τονίζουν, δε, την ανάγκη όπως το έργο ανάπλασης λιμανιού – μαρίνας να προωθηθεί το συντομότερο, διότι η καθυστέρηση μόνο ζημιά επιφέρει στη Λάρνακα.

Ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου Ανδρέας Παναγιώτου ανέφερε ότι οι ιδιοκτήτες ακτοπλοϊκών σκαφών ζητούν όπως τα τέλη επανέλθουν στα επίπεδα που ήταν προηγουμένως, ενώ επείγει και το άνοιγμα της ξύλινης αποβάθρας παρά τη μαρίνα, η οποία παραμένει κλειστή εδώ και δύο χρόνια.

Ο κ.Παναγιώτου έκανε λόγο για αύξηση τελών μέχρι και 50% χωρίς, όπως είπε, η εταιρεία να έχει κάνει οποιοδήποτε έργο. Οι ιδιοκτήτες ακτοπλοϊκών σκαφών στη μαρίνα Λάρνακας (ήδη μεταβιβάστηκε στο Υπουργείο Μεταφορών) υποστηρίζουν ότι ο κύκλος εργασίας τους μειώθηκε αισθητά την τελευταία διετία και ο ναυτικός τουρισμός της Λάρνακας έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Ήδη αρκετοί ιδιοκτήτες μίνι κρουαζιερόπλοιων μετέφεραν τις επιχειρήσεις τους σε Αγία Νάπα, Λεμεσό και στο Λατσί.

Έξω φρενών με την Kition είναι και ο Σύνδεσμος Ελλιμενισμένων Σκαφών Κύπρου, ο οποίος επιρρίπτει ευθύνες στον Υπουργό Μεταφορών, κατηγορώντας τον ότι δεν έλαβε σοβαρά υπόψη του τις προειδοποιήσεις του συνδέσμου για τις «προχειρότητες», όπως αναφέρει, του επενδυτή.

Ο Σύνδεσμος Ελλιμενισμένων Σκαφών υπενθυμίζει ότι τον Μάρτιο του 2023 είχε πραγματοποιήσει παρουσίαση στον αρμόδιο υπουργό με συγκεκριμένες υποδείξεις για την αρνητική πορεία του έργου, χωρίς όμως να εισακουστεί. Περαιτέρω, πραγματοποίησε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Λάρνακα σε μια προσπάθεια να ενημερώσει το κοινό και τους αρμόδιους για την πραγματική πορεία του έργου ανάπλασης λιμανιού – μαρίνας. «Φωνή βοώντος εν τη ερήμω», τονίζεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του συνδέσμου.

Οι ιδιοκτήτες ελλιμενισμένων σκαφών αναψυχής επισημαίνουν, ακόμα, ότι όταν παρουσίασαν την πραγματική εικόνα της μαρίνας Λάρνακας ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, έτυχαν χλευασμού από κάποιους βουλευτές. Εξού και μ’ επιστολές τους ζήτησαν να συναντηθούν με τον αρμόδιο υπουργό και τον διευθυντή του υπουργείου προκειμένου να τους παρουσιάσουν τα προβλήματα, χωρίς όμως καμία θετική ανταπόκριση.

«Οι ιδιοκτήτες σκαφών στη μαρίνα Λάρνακας είναι τα βασικά θύματα της κάκιστης διαχείρισης του θέματος της ιδιωτικοποίησης της μαρίνας από την προηγούμενη κυβέρνηση, των προχειροτήτων του επενδυτή και των κακών χειρισμών του αρμόδιου υπουργείου. Πληρώνουμε αδικαιολόγητες αυξήσεις πέραν του 40% στα τέλη ελλιμενισμού, με μείωση παροχών και υπηρεσιών, με τις ευλογίες του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, το οποίο μέχρι και πριν μερικούς μήνες διαβεβαίωνε ότι το έργο προχωρούσε βάσει του προγράμματος», τονίζεται στην ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελλιμενισμένων Σκαφών. Λόγω των αυξημένων χρεώσεων, πέραν των 50 σκαφών εγκατέλειψαν τη μαρίνα Λάρνακας.

Επιπρόσθετα, οι ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής καταγγέλλουν ότι η απολύτως αναγκαία εκβάθυνση της εισόδου της μαρίνας Λάρνακας δεν έγινε ποτέ. Αντίθετα, όπως αναφέρουν, η είσοδος της μαρίνας γίνεται ολοένα και πιο ξέβαθη, λόγω της συσσώρευσης άμμου στο βυθό, προκαλώντας προσάραξη των σκαφών.

Υποστηρίζουν, ακόμα, ότι το έργο της εκβάθυνσης θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2024 με βάσει τα χρονοδιαγράμματα της πρώτης φάσης, ενώ η αναπαλαιωμένη διατηρητέα αποβάθρα θα έπρεπε να είχε παραδοθεί τον Ιούνιο του 2023. Αντίθετα, μέχρι και σήμερα είναι κλειστή.

Καταλήγοντας, ο σύνδεσμος σημειώνει ότι το μοντέλο ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού – μαρίνας απέτυχε παταγωδώς, τάσσεται υπέρ του διαχωρισμού του έργου και της ξεχωριστής διαχείρισης της μαρίνας και απαιτεί άμεση επαναφορά των χρεώσεων ελλιμενισμού στα επίπεδα που ήταν προηγουμένως.

Κληθείς να σχολιάσει τα αιτήματα για μείωση των τελών ελλιμενισμού στη μαρίνα Λάρνακας, ο υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης δήλωσε ότι τα τέλη δεν είναι θέμα για το οποίο μπορεί από μόνο του το υπουργείο ν’ αποφασίσει.

Ανέφερε πως υπάρχει μια διαδικασία που θα πρέπει ν’ ακολουθηθεί βάσει της νομοθεσίας. «Μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία θα ισχύουν τα τέλη που ισχύουν μέχρι σήμερα. Εμείς, όμως, θα  δούμε το θέμα και θα ακολουθήσουμε τη νόμιμη διαδικασία για να καταλήξουμε στα τέλη τα οποία θα εγκρίνει η κυπριακή πολιτεία», σημείωσε.

 

Πραγματοποιήθηκε στο κεντρικά γραφεία του Δήμου Λάρνακας, η παρουσίαση του Πρώτου Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού Αναπηρίας DIS, που θα διεξαχθεί από την 1η έως τις 5 Νοεμβρίου 2024 στη Λάρνακα.

Το Φεστιβάλ αυτό συνδιοργανώνουν η Οργάνωση Πολιτισμού «Νεόφυτος» και η EASPD (Ευρωπαϊκή Οργάνωση Παροχής Υπηρεσιών σε Ανθρώπους με Αναπηρία).

Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, Λειτουργοί του Δήμου Λάρνακας, του Οργανισμού Λάρνακα 2030, Μέλη της Οργάνωσης Πολιτισμού «Νεόφυτος» και η EASPD καθώς και άλλοι ενδιαφερόμενοι.

Στόχος του Φεστιβάλ είναι να δημιουργήσει έναν χώρο συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών, προάγοντας τη συμπερίληψη των ανθρώπων με αναπηρία και αναγνωρίζοντας την αξία της διαφορετικότητας.

Το Φεστιβάλ αντλεί το όνομά του από την ετήσια εικαστική έκθεση DIS, που διοργανώνει η «Νεόφυτος» από την ίδρυσή της. Φέτος, η έκθεση αποκτά πανευρωπαϊκό χαρακτήρα, συνοδευόμενη από πληθώρα εργαστηρίων, θεατρικών παραστάσεων και άλλων εκδηλώσεων σχετικών με την αναπηρία.

Η υποστήριξη του Δήμου Λάρνακας, του Οργανισμού Λάρνακα 2030, καθώς και του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, υπογραμμίζει τη συλλογική μας δέσμευση στην προώθηση της συμπερίληψης και της πολιτιστικής πολυμορφίας.

Το Φεστιβάλ Αναπηρίας DIS ενδέχεται να  έχει σημαντική επίδραση στο πολιτιστικό τοπίο της Κύπρου, αναδεικνύοντας και προωθώντας την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας. Παράλληλα, ενισχύει την τοπική πολιτιστική κοινότητα και προβάλλει την Κύπρο ως έναν ζωντανό πολιτιστικό προορισμό. Η πλατφόρμα αυτή θα προωθήσει την ανταλλαγή πολιτιστικών εμπειριών και θα ενθαρρύνει τον πολιτιστικό διάλογο και τη συνεργασία μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και κοινοτήτων.

Το Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού Αναπηρίας DIS διακρίνεται για την πανευρωπαϊκή και πολυφωνική του προσέγγιση, όπου εκπροσωπούνται όλες οι αναπηρίες. Όλες οι οργανώσεις που έχουν σχέση με την αναπηρία καλούνται να συμμετέχουν, να συνεργαστούν και να αναπτύξουν σχέσεις αμοιβαίας κατανόησης και εκτίμησης. Όραμά μας είναι ένα φεστιβάλ όπου η διαφορετικότητα προσθέτει στον συλλογικό βίο.

Συνοψίζοντας, το Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού Αναπηρίας DIS αναμένεται να έχει μακροχρόνια επίδραση στην πολιτιστική κοινότητα της Κύπρου. Προάγοντας την κοινωνική ένταξη και τον πολιτιστικό διάλογο, δημιουργούμε ένα περιβάλλον που ενισχύει την πολυμορφία και την αμοιβαία κατανόηση. Σύνθημα του φεστιβάλ: Μαζί είμαστε καλύτεροι!

 

 

Send this to a friend