Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ατζέντα μόνο με… λιμάνι – μαρίνα Λάρνακας
Ατζέντα μόνο με… λιμάνι – μαρίνα Λάρνακας

Ατζέντα μόνο με… λιμάνι – μαρίνα Λάρνακας

 

 

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Γεμάτη… λιμάνι θα είναι η ατζέντα της σημερινή μέρας (31/5) για τις αρχές της Λάρνακας. Η διακοπή της σύμβασης. μεταξύ κράτους και Kition Ocean Holdings σε σχέση με την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού – μαρίνας έχει σημάνει «συναγερμό», ανάμεσα στους παράγοντες της πόλης, οι οποίοι ήδη καταρτίζουν το πλάνο της επόμενης μέρας, σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία και κυβερνητικά τμήματα, με στόχο την προκήρυξη νέου διαγωνισμού για προσέλκυση υποψηφίων επενδυτών το συντομότερο.

Ήδη το έργο παρουσιάζει καθυστέρηση σχεδόν δύο χρόνων. Το πρωί θα συνέλθει εκτάκτως η επιτροπή Μεταφορών της Βουλής, προκειμένου να συζητηθούν οι τελευταίες αρνητικές εξελίξεις.

 

Παρόντες θα είναι οι αρχές της πόλης, εκπρόσωποι της Kition κι εκπρόσωποι των εργαζομένων, οι οποίοι εργοδοτούνταν στις θυγατρικές εταιρείες της κοινοπραξίας Kition.

Θυμίζουμε, ότι για το θέμα των περίπου 70 εργαζομένων στην Kition, οι οποίοι έλαβαν επιστολές παραίτησης από την εταιρεία, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης μαραθώνια σύσκεψη, στο Υπουργείο Εργασίας, στην παρουσία των αρμόδιων υπουργών και συντεχνιακών, κατά την οποία αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

  • Η εξασφάλιση της μεταβατικής εργοδότησης του προσωπικού, το οποίο θα πάψει να εργάζεται στο λιμάνι και τη μαρίνα, από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Λάρνακας – Αμμοχώστου.
  • Η καταγραφή των εργασιών που εκτελούνταν απ’ αυτούς τους εργαζομένους, σε συνάρτηση με τις εργασίες που διεξάγονται στο λιμάνι και τη μαρίνα, για την ανάθεση ανάλογων καθηκόντων.
  • Η συμπερίληψη στους όρους του νέου διαγωνισμού για την ανάθεση της διαχείρισης και ανάπτυξης λιμανιού – μαρίνας της εργοδότησης των υπαλλήλων αυτών από τον νέο ανάδοχο.

Στη Λάρνακα ο Βαφεάδης

————————————-

Το απόγευμα της Παρασκευής, ο υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης θα έλθει στη Λάρνακα για να προεδρεύσει της κοινής συνεδρίας της Επιτροπής Ανάπτυξης Λάρνακας και της ολομέλειας του δημοτικού συμβουλίου, που θα ξεκινήσει στις 4.00 μ.μ. στο κτήριο του πρώην κοινοτικού κέντρου.

Ο υπουργός αναμένεται να ενημερώσει τους παράγοντες της πόλης για τα επόμενα βήματα σε σχέση με την προώθηση του έργου ανάπτυξης λιμανιού – μαρίνας. Μεταξύ άλλων, ο υπουργός θ’ αναφερθεί για το ενδιαφέρον που επέδειξε ο Εμίρης του Κατάρ, αλλά και για το ενδιαφέρον που υπάρχει από άλλα επενδυτικά ταμεία.

Μιλώντας στην εφημερίδα μας, ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας δήλωσε ότι η πλειοψηφία των παραγόντων της πόλης εκτιμά ότι θα πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός του έργου, ωστόσο αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να τύχει διεξοδικής εξέτασης προτού παρθεί οριστική απόφαση. «Θα πρέπει να βάλουμε κάτω και να εξετάσουμε όλα τα δεδομένα και τους αριθμούς.

Για τους υποψήφιους επενδυτές ο μεγάλος πονοκέφαλος παραμένει το λιμάνι. Αυτή είναι η μεγαλύτερή τους έγνοια, κατά πόσο, δηλαδή, η επένδυσή τους θα είναι κερδοφόρα, από την στιγμή που ο κύκλος εργασίας του λιμανιού είναι περιορισμένος. Μόνος ένας κολοσσός μπορεί να φέρει εις πέρας το έργο του λιμανιού.

Ήταν δική μας εισήγηση, την οποία ασπάστηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να καταρτιστεί μια ομάδα εργασίας, αποτελούμενη από το Δήμο Λάρνακας, το ΕΒΕΛ και από άλλους παράγοντες της πόλης, η οποία το επόμενο δίμηνο να εξετάσει διεξοδικά το σενάριο διαχωρισμού του έργου, να βάλει κάτω όλα τα δεδομένα και να έλθει με συγκεκριμένες εισηγήσεις και χρονοδιαγράμματα», σημείωσε ο κ. Βύρας.

Επιδίωξη του Δήμου Λάρνακας είναι όπως η ομάδα εργασίας που θα καταρτιστεί για το λιμάνι να έχει την ίδια επίδραση και αποτελεσματικότητα που είχε η ειδική επιτροπή που συστάθηκε, πάλι με την συμμετοχή του δήμου, με σκοπό την στενή παρακολούθηση των διαδικασιών μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου.

Send this to a friend