Τις εξελίξεις στην έρευνα για πολλαπλή σκλήρυνση σημειώνει το ΙΝΓΚ
η σημασία των τελευταίων εξελίξεων της έρευνας για επιβράδυνση της πορείας της νόσου τονίζει το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ), με αφορμή την παγκόσμια ημέρας πολλαπλής σκλήρυνσης.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης στις 30 Μαΐου το ΙΝΓΚ θα φωταγωγηθεί με πορτοκαλί χρώμα, που αντιπροσωπεύει την ΠΣ, συμβάλλοντας στις δράσεις του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολλαπλής Σκλήρυνσης για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.
Παράλληλα το Ινστιτούτο εκφράζει την ελπίδα ότι η έρευνά του θα συμβάλει θετικά στις ζωές των ανθρώπων που ζουν με την Πολλαπλή Σκλήρυνση, συνεισφέροντας στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών θεραπειών.
«Σήμερα, με τη δυνατότητα μιας όσο το δυνατόν πιο έγκαιρης διάγνωσης της ασθένειας και την πληθώρα διαθέσιμων φαρμάκων φαίνεται να αλλάζει σιγά σιγά η φυσική πορεία της ασθένειας. Επιτυγχάνεται μια ιδιαίτερα σημαντική επιβράδυνση της πορείας της νόσου ή και η ανακοπή της σε κάποιες περιπτώσεις», αναφέρεται.
Σημειώνεται, παρότι η αιτιολογία της ασθένειας έως τώρα δεν είναι γνωστή, στους παράγοντες αυξημένου κινδύνου εμφάνισης της ασθένειας συγκαταλέγονται το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η έλλειψη βιταμίνης D, η υπεριώδης ακτινοβολία και οι λοιμώξεις με ιδιαίτερη μνεία στην λοίμωξη από τον ιό Epstein-Barr. Η Πολλαπλή Σκλήρυνση αποτελεί την πιο συχνή μη-τραυματική νευρολογική νόσο που προκαλεί αναπηρία σε νεαρή ηλικία. Η ασθένεια εκδηλώνεται σε ηλικίες από 18 μέχρι 50 ετών περίπου ενώ εκδηλώνεται πιο συχνά σε γυναίκες με αναλογία περίπου 3:2 έναντι των ανδρών.
Το ΙΝΓΚ αναφέρει ότι από το 2008 έχει ξεκινήσει μια παγκόσμια προσπάθεια με το πρόγραμμα MS Atlas ώστε να γίνει όσο το δυνατόν πληρέστερη η καταγραφή των περιστατικών της ασθένειας σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία από το MS Atlas, τα άτομα που πάσχουν από Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι περίπου 2,9 εκατομμύρια παγκοσμίως ενώ στην Κύπρο έχουν καταγραφεί μέσω του προγράμματος συνολικά 2.600 καταγεγραμμένα περιστατικά στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Στο Ινστιτούτο αναφέρεται περεταίρω ότι το Τμήμα Νευροεπιστημών μελετά την παθολογία της νόσου με απώτερο σκοπό την εύρεση πιθανών στόχων για θεραπείες που θα σταματήσουν ή θα επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου.
Επίσης, το Τμήμα Νευροανοσολογίας του ΙΝΓΚ συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα που αφορούν την κατανόηση των μηχανισμών της νόσου.
Πιο συγκεκριμένα, έχει ταυτοποιήσει την παρουσία αντισωμάτων που σχετίζονται με την έναρξη, την πρόοδο της αναπηρίας και την πρόοδο της νόσου. Ο ρόλος τέτοιων μορίων έχει χαρακτηριστεί και σε σχέση με τις μεταβολές στα επίπεδα έκφρασης φλεγμονωδών μεσολαβητών σε ασθενείς με ΠΣ.
Πιο πρόσφατα, βιοδείκτες της αξονικής βλάβης της νόσου έχουν ταυτοποιηθεί ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε καλύτερα την πρόοδο της Πολλαπλής Σκλήρυνσης.
Ακόμη, το Τμήμα Νευροανοσολογίας έχει πραγματοποιήσει κλινικές δοκιμές αξιολογώντας την νευροτροφική σύνθεση PLP 10 στην Πολλαπλή Σκλήρυνση με υποτροπές.
Τα αποτελέσματα έχουν δείξει σημαντική μείωση της συχνότητας των υποτροπών καθώς και της προόδου της αναπηρίας των ασθενών. Σημαντικά χαρακτηρίζονται επίσης και ευρήματα από έρευνές, που αφορούν την ανάλυση εικόνας (υπερήχων και MRI) για την πρόοδο της νόσου των ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο και Πολλαπλή Σκλήρυνση.
ΚΥΠΕ