Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ ΤΑΥ: Κρίσιμα τα φράγματα στην κλιματική αλλαγή
ΤΑΥ: Κρίσιμα τα φράγματα στην κλιματική αλλαγή

ΤΑΥ: Κρίσιμα τα φράγματα στην κλιματική αλλαγή

 

 

Ο ρόλος των φραγμάτων και η δυνατότητά τους να προσαρμοστούν, με ανθεκτικότητα και να ικανοποιήσουν τις αυξημένες ανάγκες σε νερό, είναι κρίσιμος για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων προκλήσεων που θέτει η κλιματική αλλαγή, σημειώνει το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, για την Πρώτη «Ευρωπαϊκή Ημέρα Φραγμάτων – Ταμιευτήρες για την Ευρώπη», που καθιερώθηκε από το European Club (EurCOLD) της Παγκόσμιας Επιτροπής Μεγάλων Ταμιευτήρων (International Commission on Large Dams – ICOLD).

Στην ανακοίνωση του Τμήματος, που μεταδίδει το ΓΤΠ, διευκρινίζεται ότι η νέα αυτή ετήσια εκδήλωση, καθιερώθηκε με σκοπό να αναδείξει τα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη των ταμιευτήρων και εορτάζεται, για πρώτη φορά στις 29 Μαΐου 2024 με την ενεργό συμμετοχή των χωρών μελών της EurCOLD και έχει κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού, για τη σημαντική συνεισφορά των φραγμάτων στην προώθηση βιώσιμης κοινωνικής ανάπτυξης και ευημερίας στην Ευρώπη.

Συνεχίζοντας το Τμήμα αναφέρει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, αναγνωρίζοντας ότι ως χώρα-νησί με ημίξηρο κλίμα, περιορισμένους υδατικούς πόρους και επηρεαζόμενη από συχνές περιόδους ξηρασίας, αξιοποίησε τις υδάτινες επιφανειακές ροές με την κατασκευή σημαντικού αριθμού φραγμάτων και σήμερα λειτουργούν 108 ταμιευτήρες στην Κύπρο, εκ των οποίων οι 58 ταξινομούνται ως μεγάλα φράγματα σύμφωνα με την ICOLD.

 

Επισημαίνει στη συνέχεια πως αν και οι ανάγκες της ύδρευσης μπορούν πλέον να καλυφθούν πλήρως από τις μονάδες αφαλατώσεων, εντούτοις τα φράγματα συνεχίζουν να συνεισφέρουν σημαντικά στις υδρευτικές ανάγκες της χώρας και να διαδραματίζουν πρωταρχικό ρόλο στην παροχή νερού για άρδευση.

Ταυτόχρονα τονίζει ότι με την επιδείνωση των ακραίων καιρικών φαινομένων λόγω της κλιματικής αλλαγής, ο ρόλος των φραγμάτων είναι αδιαμφισβήτητος στη διαχείριση των υδάτινων πόρων και την προστασία των αστικών κέντρων έναντι των πλημμυρών.

Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ), αναφέρει περαιτέρω πως ως αρμόδιο Τμήμα για την προστασία, αειφόρο ανάπτυξη και ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων της Κύπρου, αναγνωρίζει τη σημαντικότητα των φραγμάτων ως βασικό παράγοντα στην υλοποίηση των στόχων αυτών.

Αναφέρει τέλος, πως για να γιορτάσει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Φραγμάτων, έχει ήδη προχωρήσει στην προβολή των φραγμάτων της Κύπρου στην ιστοσελίδα του στην οποία παραπέμπει για περισσότερες πληροφορίες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Send this to a friend