Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Πουρέκια, σπαράγγια κι ελαιόλαδο:Έτσι εντοπίζουν κι ελέγχουν κουζίνες «φάντασμα»
Πουρέκια, σπαράγγια κι ελαιόλαδο:Έτσι εντοπίζουν κι ελέγχουν κουζίνες «φάντασμα»

Πουρέκια, σπαράγγια κι ελαιόλαδο:Έτσι εντοπίζουν κι ελέγχουν κουζίνες «φάντασμα»

Μονάδα των Υγειονομικών Υπηρεσιών ψάχνει, εντοπίζει και ελέγχει τις κουζίνες «φάντασμα», δηλαδή τις παράνομες επιχειρήσεις τροφίμων οι οποίες βρίσκονται κυρίως σε κατοικίες και πολυκατοικίες οι οποίες διαφημίζουν και πωλούν τα προϊόντα τους μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και πλατφόρμες.

Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Καλημέρα ο Προϊστάμενος των Υγειονομικών Υπηρεσιών Ηρόδοτος Ηροδότου, αναφέρει ότι πωλούν όλα τα είδη τροφίμων, είδη ζαχαροπλαστικής, μαρμελάδες, ελαιόλαδο, σπαράγγια κλπ.

«Υπήρξε αύξηση του φαινομένου αυτού κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι Υγειονομιοκές Υπηρεσίες λειτουργούν μονάδα παρακολούθησης ηλεκτρονικού εμπορίου, αποστολή της οποίας είναι ο έλεγχος της πώλησης τροφίμων μέσω πλατφόρμων ή μέσων κοινωνικής δικτύωσης.»

Αναφέρει επίσης ότι τα τελευταία δύο χρόνια η συγκεκριμένη μονάδα έχει ενισχυθεί και έχει αυξήσει τις αρμοδιότητες της, ενώ εντοπίζει διάφορα υποστατικά.

Ο κ. Ηροδότου προσθέτει ότι πέραν του 90% συμμορφώνονται άμεσα, αφού καταχωρείται αίτηση εγγραφής στο Μητρώο και ακολουθεί έλεγχος όπου δίνονται οι απαραίτητες συστάσεις ώστε να πληρούν τις πρόνοιες της νομοθεσίας που αφορά την υγιεινή τροφίμων.

Ερωτηθείς αν επιβάλλεται πρόστιμο, ο κ. Ηροδότου απαντά ότι σκοπός δεν είναι η επιβολή προστίμου, αν ωστόσο δεν υπάρχει συμμόρφωση ναι, επιβάλλεται πρόστιμο.

Απαντώντας σε ερώτηση, ποιες άδειες πρέπει να έχει κάποιος για να πωλεί τρόφιμα, ο κ. Ηροδότου επισημαίνει ότι δεν επιστρέπεται η πώληση τροφίμων που κατασκευάζονται σε οικίες, κατοικίες και αναφέρει ότι η επιχείρηση θα πρέπει να υποβάλει αίτηση για καταχώρηση του υποστατικού στο Μητρώο Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας.

 

 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος ΟΣΙΚΑ Νεόφυτος Θρασυβούλου εξηγεί ότι τα υποστατικά αυτά δημιουργούν μεγάλο ανταγωνισμό στις επιχειρήσεις, χωρίς να έχουν τους ίδιους ελέγχους και την ίδια ποιότητα.

«Δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό και θα πρέπει να έχει τους ίδιους όρους με ένα κέντρο εστίασης.»

Αναφέρθηκε επίσης στους κινδύνους για δηλητηριάσεις και τα θέματα ασφάλειας τροφίμων, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος και να συμμορφώνονται με τη νομοθεσία.

Πηγή: alphanews

Send this to a friend