Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΥΓΕΙΑ Αύξηση κρουσμάτων ιλαράς στην Ευρώπη, αναφέρουν ΠΟΥ και UNICEF
Αύξηση κρουσμάτων ιλαράς στην Ευρώπη, αναφέρουν ΠΟΥ και UNICEF

Αύξηση κρουσμάτων ιλαράς στην Ευρώπη, αναφέρουν ΠΟΥ και UNICEF

 

 

Τα κρούσματα ιλαράς σε όλη την Ευρώπη συνεχίζουν να αυξάνονται, με τον αριθμό που καταγράφηκε φέτος να ξεπερνά σύντομα τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων που αναφέρθηκαν το 2023, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΠΟΥ και της UNICEF, 56.634 κρούσματα ιλαράς και τέσσερις θάνατοι αναφέρθηκαν επίσημα σε 45 από τις 53 χώρες στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2024. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, 61.070 περιπτώσεις και 13 θάνατοι αναφέρθηκαν από 41 χώρες.

Σημειώνεται ότι η ιλαρά έχει καταστροφική επίδραση στην υγεία των παιδιών, με τα μικρά παιδιά να κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές. Τα υψηλά ποσοστά νοσηλείας και η μακροχρόνια αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών καθιστούν τα παιδιά πιο ευάλωτα σε άλλες μολυσματικές ασθένειες. Περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς που προσβλήθηκαν από ιλαρά στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ το 2023 νοσηλεύτηκαν, γεγονός που καταδεικνύει τη σοβαρή επιβάρυνση των ατόμων, των οικογενειών και των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης.

 

Σχεδόν τα μισά από τα αναφερθέντα κρούσματα το 2023 σημειώθηκαν σε παιδιά κάτω των πέντε ετών, ως επακόλουθο της αύξησης των παιδιών που έχασαν τους συνήθεις εμβολιασμούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, σε συνδυασμό με την αργή ανάκαμψη της εμβολιαστικής κάλυψης το 2021 και 2022.

Μεταξύ των παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών που προσβλήθηκαν από ιλαρά το 2023, περισσότερα από τα τρία τέταρτα δεν είχαν λάβει καμία δόση εμβολιασμού κατά της ιλαράς. Περίπου το 99% αυτών των παιδιών δεν έλαβαν δύο δόσεις εμβολίου ιλαράς, το οποίο παρέχει την απαιτούμενη προστασία.

ΚΥΠΕ

Send this to a friend