Home ΛΑΡΝΑΚΑ Από «επένδυση – μαμούθ» σε φιάσκο ολκής η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας
Από «επένδυση – μαμούθ» σε φιάσκο ολκής η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας

Από «επένδυση – μαμούθ» σε φιάσκο ολκής η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας

 

 

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ       

Αυτό που όλοι φοβόντουσαν στη Λάρνακα, τελικά συνέβη. Η επένδυση – μαμούθ του 1,2 δις που εξήγγειλε η Kition Ocean Holdings Ltd αποδείχθηκε… φιάσκο ολκής.

Ο τερματισμός του συμβολαίου με την εταιρεία για την ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας ήταν λίγο – πολύ αναμενόμενος, ήταν θέμα ημερών.

 

Από την στιγμή που η Νομική Υπηρεσία γνωμάτευσε ότι η άρνηση της εταιρείας να ανανεώσει την εγγυητική ύψους 4,2 εκατομμυρίων ευρώ για τη λειτουργία του λιμανιού, κάτι που είχε συμφωνηθεί κατά την τελευταία σύσκεψη στο Προεδρικό ενώπιον του Νίκου Χριστοδουλίδη, συνιστούσε παραβίαση ουσιώδους όρου της συμφωνίας, η διακοπή της σύμβασης αποτελούσε μονόδρομο για το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Το αρμόδιο υπουργείο ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας (27/5) ότι παραδόθηκε στην Kition ειδοποίηση τερματισμού της σύμβασης παραχώρησης του έργου και ότι ταυτόχρονα γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ομαλή μετάβαση και απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του λιμανιού και της μαρίνας, μέσα από την ανάληψη της διαχείρισής τους από την Αρχή Λιμένων Κύπρου. Η επιστολή τερματισμού της σύμβασης που επιδόθηκε στην εταιρεία έχει άμεση ισχύ.

Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κάλεσε σε συνάντηση τους εκπροσώπους των εργαζομένων για ενημέρωση και συντονισμό σχετικά με την εφαρμογή των εργατικών νομοθεσιών και την διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Ταυτόχρονα, το αρμόδιο υπουργείο και ο Δήμος Λάρνακας αναμένεται να έχουν την ερχόμενη Παρασκευή (31/5) συνάντηση, κατά την οποία θα συζητήσουν τους τρόπους προώθησης του Plan B, σε μια ύστατη προσπάθεια το έργο ανάπλασης του λιμανιού και της μαρίνας να υλοποιηθεί με νέο επενδυτή και να μην παγοποιηθεί.

Ένα έργο, στο οποίο η Λάρνακα επένδυε πολλά, αφού με την υλοποίησή του, σε όλες τις φάσεις του, θα εκτόξευε την τοπική οικονομία και θα εμπλούτιζε, σε τεράστιο βαθμό, το τουριστικό προϊόν της πόλης. Δυστυχώς, οι μεγαλόπνοες αρχικές εξαγγελίες του επενδυτή αποδείχθηκαν κούφια λόγια.

Η επόμενη μέρα

———————–

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης είπε ότι η απόφαση για να σταλεί στην εταιρεία επιστολή διακοπής της σύμβασης με άμεση ισχύ λήφθηκε μετά από διαβουλεύσεις με την Νομική Υπηρεσία. Και τούτο, όπως εξήγησε, επειδή αποτελεί παραβίαση ουσιώδους όρου της σύμβασης η μη ανανέωση της εγγυητικής για τη λειτουργία του λιμανιού, λέγοντας ότι επρόκειτο για όρο που δεν μπορούσε να μην εκπληρωθεί.

Ο κ.Βαφεάδης ανέφερε ότι η συνεχής άρνηση της Kition, με τις πράξεις της, ν’ ανανεώσει την εγγυητική, οδήγησε το υπουργείο του στην απόφαση να τερματίσει άμεσα τη σύμβαση. Μετά την εξέλιξη αυτή, πρόσθεσε ο υπουργός, το λιμάνι και η μαρίνα Λάρνακας επανέρχονται στη διαχείριση του κράτους.

«Το κράτος είναι έτοιμο να λειτουργήσει το λιμάνι χωρίς καμία διακοπή κι έχει λάβει όλα τα δέοντα μέτρα για να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του, ώστε οι βασικές υπηρεσίες που προσφέρει να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τις ανάγκες της Κύπρου. Σύντομα θα διαφανεί ποια θα είναι η επόμενη μέρα για το έργο. Έχω επικοινωνήσει με τον Δήμαρχο Λάρνακας, με τον οποίο θα έχουμε συνάντηση την ερχόμενη Παρασκευή, στην παρουσία παραγόντων της πόλης, για να αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα, δηλαδή τη λύση Β΄, η οποία αφορά τα μέτρα που θα παρθούν, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση του έργου με εναλλακτικούς τρόπους. Έχουμε δεσμευτεί ότι το έργο θα προχωρήσει, γι’ αυτό ενεργοποιούμε αυτή την πρόθεσή μας με την πρώτη συνάντηση που θα γίνει με την τοπική κοινωνία. Δυστυχώς, το έργο δεν μπορεί να υλοποιηθεί με την σύμβαση που είχαμε με την Kition. Θα βρεθούν, όμως, άλλοι τρόποι για να προχωρήσει, μέσω μιας νέας διαδικασίας προκήρυξης προσφορών.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Κύπρο είναι μεγάλο, είτε από κράτη, είτε από εταιρείες, και θεωρούμε ότι θα βρεθεί επενδυτής», επισήμανε ο κ.Βαφεάδης, ο οποίος ανέφερε ότι το κράτος προτίθεται να διεκδικήσει αποζημιώσεις από την Kition σε σχέση με τα λεφτά της εγγυητικής που δεν εισπράχθηκαν.

Ερωτηθείς, εξάλλου, σε περίπτωση που η εταιρεία προσφύγει στο δικαστήριο, κατά πόσο η εξέλιξη αυτή θα παγοποιήσει τις διαδικασίες προκήρυξης νέων προσφορών για προσέλκυση επενδυτή, ο Υπουργός Μεταφορών απάντησε ότι αυτό είναι θέμα που θα εξεταστεί με τη Νομική Υπηρεσία.

Έπεται νομική «μάχη»

——————————-

Επί της ουσίας, μετά τον τερματισμό της σύμβασης με την Kition Ocean Holdings για ανάπλαση του λιμανιού και της μαρίνας, το έργο εισέρχεται σε μία περίοδο αβεβαιότητας, κυρίως ως προς τον χρόνο υλοποίησής του. Η επιστολή τερματισμού της σύμβασης με άμεση ισχύ που επιδόθηκε στην εταιρεία σημαίνει ότι ξεκινούν οι διαδικασίες παραλαβής του λιμανιού και της μαρίνας από το κράτος, με στόχο να μην επηρεαστεί η ομαλή λειτουργία τους.

Ήδη ενημερώθηκε η Αρχή Λιμένων Κύπρου που θα αναλάβει εκ νέου τη διαχείριση των δύο χώρων, ενώ όπως πληροφορούμαστε σ’ ετοιμότητα βρίσκεται και η Αστυνομία σε περίπτωση που χρειαστεί να παρέμβει. Σύμφωνα με το Υπουργείο Μεταφορών, τη Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι, ήταν προγραμματισμένη συνάντηση με την εταιρεία για να συζητηθεί η ομαλή παραχώρηση του λιμανιού και της μαρίνας στο κράτος, ωστόσο η συνάντηση αναβλήθηκε, διότι η Kition δεν εμφανίστηκε. Εξέλιξη που μεταφράζεται με την πρόθεση της εταιρείας να προσφύγει στα δικαστήρια.

Όπως πληροφορούμαστε, σε περίπτωση που η Kition προσφύγει στη δικαιοσύνη και αρνηθεί να παραχωρήσει το λιμάνι και τη μαρίνα, τότε ταυτόχρονα θα προσφύγει στο δικαστήριο και το κράτος, με απώτερο σκοπό την εξασφάλιση διατάγματος που να του εκχωρεί τη διαχείριση τους. Σε περίπτωση, δε, που το δικαστήριο εκδώσει διάταγμα που να εκχωρεί τη διαχείριση του λιμανιού και της μαρίνας στο κράτος, αλλά αυτό το διάταγμα αγνοηθεί από την εταιρεία, τότε το κράτος αναμένεται να προσφύγει εκ νέου στη δικαιοσύνη, αυτή τη φορά για παρακοή διατάγματος. Στην Λάρνακα υπάρχει μεγάλη ανησυχία, ότι η νομική «μάχη» που έπεται θα πάρει αρκετά πίσω το όλο έργο.

Η θέση της Λάρνακας

——————————-

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Βύρα, ο τερματισμός της σύμβασης με την Kition αποτελεί αρνητική εξέλιξη. Εν’ όψει της συνάντησης με τον Αλέξη Βαφεάδη την ερχόμενη Παρασκευή, ο κ.Βύρας ανέφερε ότι η πόλη θα ζητήσει πλήρη ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις και θα συζητήσει τρόπους με τους οποίους θα προχωρήσει και θα υλοποιηθεί το έργο με νέα δεδομένα. «Αυτή είναι η θέση που μας βρίσκει όλους σύμφωνους. Θέση που εκφράστηκε με τον πιο έντονο κι επίσημο τρόπο, τόσο από τον Υπουργό Μεταφορών, όσο και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το έργο του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας αποτελεί αναμφίβολα ένα σημαντικό έργο για την πόλη μας, αλλά και για την κυπριακή οικονομία. Τα τελευταία εφτά χρόνια στο Δήμο Λάρνακας έχουμε αποδείξει ότι πετυχαίνουμε τους μεγάλους μας στόχους. Ακόμα και όταν αυτοί φαντάζουν άπιαστοι, όπως ήταν η μετακίνηση των δεξαμενών πετρελαιοειδών και υγραερίου. Αποδείξαμε ότι ξέρουμε να ξεπερνούμε τις δυσκολίες και να φέρνουμε αποτελέσματα. Το πετυχαίνουμε όταν εργαζόμαστε μεθοδικά, συλλογικά και υπεύθυνα. Με τον ίδιο τρόπο θα εργαστούμε για το λιμάνι και τη μαρίνα, προκειμένου το έργο να υλοποιηθεί», επισήμανε ο δήμαρχος.

 

 

 

Send this to a friend