Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Εγκαινιάστηκε το Πάρκο Ευρωπαϊκής Ιστορίας του Δήμου Αραδίππου (φώτο)
Εγκαινιάστηκε το Πάρκο Ευρωπαϊκής Ιστορίας του Δήμου Αραδίππου  (φώτο)

Εγκαινιάστηκε το Πάρκο Ευρωπαϊκής Ιστορίας του Δήμου Αραδίππου (φώτο)

Το Πάρκο Ευρωπαϊκής Ιστορίας του Δήμου Αραδίππου εγκαινίασε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου.
Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια, ο Υπουργός ανέφερε ότι «το έργο που παραδίδεται στους δημότες της Αραδίππου, αλλά και ολόκληρης της Κύπρου, σε μια στιγμή ορόσημο για τη χώρα μας, που συμπίπτει με τους εορτασμούς για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια».

 

Χαρακτήρισε την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το 2004 «εκ των σημαντικότερων επιτυχιών της πατρίδας μας από ιδρύσεώς της το 1960 και κατέστη δυνατή μετά από μακροχρόνιες και επίμονες προσπάθειες όλων των Κυβερνήσεων του τόπου. Έκτοτε, τα οφέλη που απολαμβάνουμε ως Κύπριοι Ευρωπαίοι πολίτες είναι πολλαπλά και έχουν συμβάλει στη θετική μεταμόρφωση της χώρας μας».

Με την ένταξη μας στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, συνέχισε ο Υπουργός «δίνουμε το δικαίωμα σε όλους τους Κύπριους πολίτες να μετακινηθούν, να σπουδάσουν, να εργαστούν και να ζήσουν σε οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος της Ένωσης. Είδαμε και συνεχίζουμε να βλέπουμε την πρακτική εφαρμογή της θεμελιώδους ευρωπαϊκής αρχής της αλληλεγγύης σε μια πληθώρα μεγάλων και σοβαρών θεμάτων, όπως ήταν η οικονομική κρίση, η πανδημία, το μεταναστευτικό».

 

Χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σημαντική» τη βοήθεια και στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με το εθνικό μας ζήτημα και είπε πως «το Κυπριακό αναγνωρίζεται από τους εταίρους μας ως ένα κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα, και ως Κύπρος, επενδύουμε στη συνεργασία και τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την οριστική διευθέτησή του. Εξάλλου, η τελική λύση του Κυπριακού θα διασφαλίσει τα δικαιώματα όλων των νόμιμων κατοίκων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε μια πατρίδα επανενωμένη, σύγχρονη και ευρωπαϊκή, κατά τον ίδιο τρόπο που οι πολίτες των υπολοίπων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απολαμβάνουν τις ελευθερίες και τα δικαιώματά τους» είπε.

 

 

 

Ο Υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για το γεγονός ότι «ο Δήμος Αραδίππου αναγνωρίζει τη σημασία της παρουσίας της χώρας μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, καθώς και την αξία που έχει αυτή η κοινή πορεία μας με άλλα 26 κράτη για το μέλλον των νέων μας και την ανάπτυξη της κοινωνίας μας».

Με την πρωτοβουλία του να δημιουργήσει το Πάρκο που εγκαινιάζεται σήμερα, είπε ο κ. Ιωάννου «ο Δήμος Αραδίππου πρωτοπορεί. Όχι μόνο γιατί επέλεξε να προβάλει την ιστορία και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με έναν ξεχωριστό καλλιτεχνικό τρόπο, αλλά και γιατί έχει αποδώσει στο Πάρκο εκπαιδευτικό χαρακτήρα, δίνοντας πρωτίστως στους μαθητές, αλλά και σε όλους τους επισκέπτες του Πάρκου, την ευκαιρία να ενημερωθούν και να αποκτήσουν γνώσεις για τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ένωσης».

Στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε και στην έναρξη της «μεγαλεπήβολης» όπως τη χαρακτήρισε «μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» και είπε πως «επιδίωξή μας μέσα από τη νέα μορφή των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι να δημιουργήσουμε για τις τοπικές κοινωνίες τις συνθήκες για εξέλιξη και βελτίωση. Οι Τοπικές Αρχές θα έχουν από την 1η Ιουλίου μεγαλύτερη ευελιξία για να προωθήσουν και να υλοποιήσουν έργα που προάγουν τον πολιτισμό και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των κοινοτήτων».

Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε «επενδύσεις σε υποδομές και έργα που θα προσφέρουν στην παιδεία και τον πολιτισμό, όχι μόνο βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, αλλά αναβαθμίζουν το τουριστικό προϊόν περιοχών, όπως η Αραδίππου, που βρίσκεται στην καρδιά μιας Επαρχίας που έχει γνωρίσει τεράστια ανάπτυξη κατά τα τελευταία χρόνια, χάρη στο όραμα των αρχόντων των τοπικών κοινωνιών της Λάρνακας».

 

Στον δικό του χαιρετισμό ο Ανδρέας Κεττής, επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο είπε πως με τα εγκαίνια του Πάρκου το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «για να έχουμε εκδηλώσεις κυρίως με μαθητές, αποδεικνύεται ότι η Κύπρος είναι ισότιμο μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας και δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτε από οποιοδήποτε κράτος μέλος».

Πρόσθεσε ότι τα τελευταία 20 χρόνια «μπορούμε να διεκδικούμε ισότιμα τα δικαιώματα μας και έχουμε κάνει άλματα λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που ήταν η Κύπρος το 2004 με αυτό που υπάρχει σήμερα.

Αναφέρθηκε στον «κόπο κάποιων πολιτικών ηγεσιών και πολλών δημόσιων λειτουργών που δούλεψαν άοκνα για να ενταχθεί η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στη συνεργασία με την Ελλάδα και το ελληνικό Κοινοβούλιο» και σημείωσε πως «η ένταξη της χώρας μας στην Ενωση δεν ήταν καθόλου δεδομένη αφού υπήρχαν Κοινοβούλια, όπως το Ολλανδικό, που είχε θέσει με ψήφισμα του βέτο στην ένταξη μιας μοιρασμένης Κύπρου στην Ενωση».

Όπως είπε ο κ. Κεττής «σήμερα όλη η επικράτεια της Κύπρου, από την Πάφο και τον Ακάμα μέχρι το Ριζοκάρπασο και τον Απόστολο Ανδρέα, αποτελεί ευρωπαϊκό έδαφος. Οι νόμοι έχουν ανασταλεί στην κατεχόμενη Κύπρο μέχρι την ευλογημένη μέρα της επανένωσης» είπε και κάλεσε όλους να αναλογιστούν «τι σημαίνει αυτό σε μια ημικατεχόμενη χώρα. Πόση δύναμη δίνει το γεγονός ότι ολόκληρη η επικράτεια της Κύπρου αποτελεί μέλος, αναπόσπαστο κομμάτι της πιο σύγχρονης προοδευτικής ομάδας κρατών του πλανήτη και πρέπει να είμαστε περήφανοι για όσα μαζί καταφέραμε».

Ταυτόχρονα επανέλαβε την έκκληση που, όπως είπε έκανε πολλές φορές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κάλεσε όλους να συμμετέχουν ενεργά στις ευρωπαϊκές εκλογές, γιατί όπως εξήγησε «το διακύβευμα είναι πάρα πολύ σημαντικό, είναι οι ίδιες οι πολιτικές μας ελευθερίες, η ίδια η Δημοκρατία. Υπάρχουν πολλές δυνάμεις στην Ευρώπη που θέλουν μέσω της εκλογής τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να καταστρέψουν αυτό το πρότζεκτ γιατί το κύριο επιχείρημα τους είναι ότι τα έθνη από μόνα τους μπορούν να κατά καταφέρουν καλύτερα».

Ωστόσο συνέχισε «ζούμε σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον και κανένα κράτος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει από μόνο του σ’ αυτό το περιβάλλον».

 

Ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο Πάρκο και είπε πως «έχει ανεγερθεί σε έκταση περίπου 1000 τ.μ. και βρίσκεται στις παρυφές του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ριζοελιάς. Το έργο περιλαμβάνει εγχάρακτο χάρτη της Ευρώπης και υαλογραφία που απηχεί τον μύθο της Αρπαγής της Ευρώπης, ενώ περιμετρικά έχουν τοποθετηθεί ενημερωτικές πινακίδες στις οποίες αναγράφονται σημαντικά στοιχεία για κάθε μία από τις χώρες μέλη της ΕΕ, όπως είναι η πρωτεύουσα, ο πληθυσμός, η γλώσσα και το έτος ένταξης στην Ένωση».

Ακόμα ανέφερε «έχει διαμορφωθεί ανοικτός εκθεσιακός χώρος για δράσεις και εκδηλώσεις σχετικές με την ιστορία και την εξελικτική διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Πάρκο είναι επισκέψιμο από μαθητές και φιλομαθείς πολίτες που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τις χώρες μέλη της Ευρώπης» είπε.

Στόχος, συνέχισε «είναι να αναδείξουμε την Ευρωπαϊκή ιστορία με έναν ευχάριστο και εύχρηστο εκπαιδευτικό τρόπο. Το πάρκο είναι ένας χώρος ανοιχτός σε όλους, θέλει να ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών και κυρίως των παιδιών, για την ιστορία της Ευρώπης αλλά και για τις αρχές πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, την ελευθερία και τη δημοκρατία, την ειρήνη και την αλληλεγγύη, τη δικαιοσύνη και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η τελετή άρχισε με αγιασμό και στη συνέχεια ο Υπουργός Εσωτερικών και ο Δήμαρχος Αραδίππου φύτευσαν συμβολικά σε ένα μέρος του Πάρκου, το ιερό δέντρο της ελιάς.

Σημειώνεται ότι οι εργασίες του Πάρκου άρχισαν τον Απρίλιο του 2023, ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, κόστισε περίπου 333 χιλιάδες ευρώ πλέον ΦΠΑ και χρηματοδότης ήταν ο Δήμος Αραδίππου.

 

Send this to a friend