Ανησυχητικά ευρήματα για παχυσαρκία-ανθυγιεινή ζωή μεταξύ εφήβων σε έρευνα ΠΟΥ
Εκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη από το Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη καταγράφει ανησυχητικές ανισότητες στην υγεία των νέων, με εκείνους που προέρχονται από λιγότερο εύπορες οικογένειες να πλήττονται δυσανάλογα.
Η έκθεση, βασισμένη σε δεδομένα από 44 χώρες που συμμετέχουν στη μελέτη Health Behavior in School-aged Children (HBSC), υπογραμμίζει τις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, τα αυξανόμενα ποσοστά υπέρβαρων ατόμων και παχύσαρκων και τα χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μεταξύ των νέων, που αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για μια σειρά από ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη και του καρκίνου.
Η έκθεση παρουσιάζει μια ανησυχητική εικόνα των διατροφικών συνηθειών των εφήβων, με ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση των υγιεινών διατροφικών συμπεριφορών και στην αύξηση των ανθυγιεινών επιλογών.
Λιγότεροι από δύο στους πέντε εφήβους (38%) τρώνε φρούτα ή λαχανικά καθημερινά, με τα ποσοστά αυτά να μειώνονται με την ηλικία (από το 45% στους 11χρονους σε 33% στους 15χρονους για φρούτα και από 40% σε 36% για τα λαχανικά).
Ανησυχητικό είναι ότι περισσότεροι από τους μισούς εφήβους αναφέρουν ότι δεν τρώνε ούτε φρούτα ούτε λαχανικά κάθε μέρα (56% των αγοριών και 51% των κοριτσιών ηλικίας 15 ετών).
Αντίθετα, η κατανάλωση γλυκών και ροφημάτων με ζάχαρη παραμένει υψηλή, με έναν στους τέσσερις έφηβους (25%) να αναφέρει καθημερινή κατανάλωση γλυκών ή σοκολάτας. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο μεταξύ των κοριτσιών (28%) από τα αγόρια (23%) και έχει αυξηθεί από το 2018, ιδιαίτερα μεταξύ των κοριτσιών (από 23% σε 27% για τα κορίτσια 11 ετών και από 26% σε 28% για τα 15 χρονών κοριτσιών).
Η καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών καταγράφει μικρή συνολική μείωση από την τελευταία έρευνα το 2018. Ωστόσο αφορά το 15% των εφήβων, με υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των αγοριών (16% έναντι 14% για τα κορίτσια) και μεταξύ εκείνων από λιγότερο εύπορες οικογένειες.
Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης μια ανησυχητική σχέση μεταξύ κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης και ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών, με τους εφήβους από οικογένειες χαμηλότερου εισοδήματος να είναι πιο πιθανό να καταναλώνουν ζαχαρούχα ποτά (18% έναντι 15%) και να έχουν λιγότερες πιθανότητες να τρώνε φρούτα (32% έναντι 46 %) και λαχανικά (32% έναντι 54%) καθημερινά.
Περισσότεροι από 1 στους 5 εφήβους επηρεάζονται από παχυσαρκία και υπερβολικό βάρος, αναφέρει η μελέτη. Το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί από την τελευταία έρευνα το 2018, από 21% σε 23% το 2022.
Η έκθεση εγείρει επίσης ανησυχίες σχετικά με τα χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μεταξύ των εφήβων. Ο ΠΟΥ συνιστά στους νέους να κάνουν τουλάχιστον 60 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας την ημέρα κατά μέσο όρο.
Η έκθεση δείχνει ότι συνολικά μόνο το 25% των αγοριών και το 15% των κοριτσιών επιτυγχάνουν 60 λεπτά καθημερινής άσκησης, ωστόσο αυτό μειώνεται με την ηλικία, ιδιαίτερα μεταξύ των κοριτσιών.
«Η τακτική σωματική δραστηριότητα, οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι βασικά στοιχεία ενός υγιεινού τρόπου ζωής», δήλωσε ο Δρ Hans Henri P. Kluge, Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη.
Τόνισε ότι τα ευρήματα της έκθεσης σηματοδοτούν την ανάγκη για στοχευμένες παρεμβάσεις, που θα επιτρέψουν στους εφήβους να υιοθετήσουν πιο υγιεινές συμπεριφορές και να αποφύγουν συνήθειες που επηρεάζουν όχι μόνο τη σημερινή τους κατάσταση αλλά και το μέλλον τους.
Η έκθεση προτείνει ολοκληρωμένες στρατηγικές που επικεντρώνονται σε ρύθμιση της εμπορίας τροφίμων, εφαρμογή αυστηρότερων κανονισμών για την εμπορία ανθυγιεινών τροφίμων και ποτών σε παιδιά και εφήβους, προώθηση της υγιεινής διατροφής, βελτίωση της πρόσβασης σε οικονομικά προσιτά θρεπτικά τρόφιμα, ιδιαίτερα για μειονεκτούσες οικογένειες, εφαρμογή πολιτικών για την αποθάρρυνση της κατανάλωσης ανθυγιεινών τροφίμων και ποτών, αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και άλλα.
ΚΥΠΕ