Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ζητά τα λεφτά της πίσω η Kition από το Δήμο Λάρνακας
Ζητά τα λεφτά της πίσω η Kition από το Δήμο Λάρνακας

Ζητά τα λεφτά της πίσω η Kition από το Δήμο Λάρνακας

 

 

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Εξακολουθεί να «σκουριάζει» στο αρμόδιο τμήμα του Δήμου Λάρνακας, εδώ και σχεδόν ένα μήνα, η οικοδομική άδεια που αιτήθηκε η ανάδοχος εταιρεία του λιμανιού και της μαρίνας, η Kition Ocean Holdings, για τις αναπτύξεις της πρώτης φάσης του έργου ανάπλασης. Η οικοδομική άδεια εκδόθηκε στις 26 Απριλίου, ωστόσο μέχρι σήμερα κανένας εκπρόσωπος της εταιρείας δεν έκανε τον κόπο να μεταβεί στα γραφεία του δήμου για να την παραλάβει.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι για να παραλάβει η εταιρεία την οικοδομική άδεια, απαιτείται η καταβολή εκ μέρους της του χρηματικού ποσού των περίπου 700 χιλιάδων ευρώ. Η τελευταία εξέλιξη στο σίριαλ του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας έχει να κάνει με την επιστολή που απέστειλε πριν από μερικές μέρες η διαχειρίστρια εταιρεία προς τον δήμαρχο Ανδρέα Βύρα, μέσω της οποίας ζητά όπως σε περίπτωση που λυθεί η σύμβασή της με την κυβέρνηση, και το λιμάνι και η μαρίνα περιέλθουν ξανά στη διαχείριση του κράτους, τότε να μπορεί να εισπράξει πίσω τα χρήματα για την οικοδομική άδεια της πρώτης φάσης.

 

Με λίγα λόγια, η Kition ζητά την δέσμευση του Δήμου Λάρνακας, εφόσον καταβάλει τις 700 χιλιάδες ευρώ και παραλάβει την οικοδομική άδεια, σε περίπτωση διακοπής της σύμβασή της με το κράτος, τότε να της επιστραφούν πίσω οι 700 χιλιάδες. Μόνο με αυτή την προϋπόθεση, αναφέρει στην επιστολή της, θα καταβάλει τα χρήματα και θα παραλάβει την οικοδομική άδεια.

Με δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, ο Ανδρέας Βύρας ήταν ξεκάθαρος ότι ο δήμος, βάση του νόμου, δεν μπορεί να συμφωνήσει, ούτε να κάνει κάτι τέτοιο. «Είμαστε σε αναμονή της τελικής απόφασης του Υπουργείου Μεταφορών, λαμβάνοντας υπόψη και τη γνωμάτευση που ζήτησε και πήρε από τη Νομική Υπηρεσία για το θέμα.

Η θέση του Δήμου Λάρνακας είναι ότι το κράτος έχει τον τρόπο και γνωρίζει τις διαδικασίες, ώστε το έργο να γίνει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», σημείωσε ο κ.Βύρας. Επί της ουσίας, η επιστολή της Kition «φωτογραφίζει» πιθανή λύση της σύμβασης, αφού ακόμα και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της εταιρείας εκτιμούν ότι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, το σενάριο του «διαζυγίου» φαντάζει πλέον ως μια σοβαρή πιθανότητα…

Εξάλλου, σε δηλώσεις του στην εκπομπή «The Monopolist» του Meeting Studio, ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ Νάκης Αντωνίου εξέφρασε την τεράστια έγνοια του τοπικού επιμελητηρίου για το μέλλον του έργου.

Εξέφρασε, δε, την ελπίδα πως σε περίπτωση «διαζυγίου» μεταξύ κράτους και Kition να υπάρχει ρήτρα στο συμβόλαιο, ώστε η διαχείριση του λιμανιού και της μαρίνας να περάσει στο κράτος, προκειμένου οι δύο αυτοί νευραλγικοί χώροι να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. «Σκεφτήκατε τι θα συμβεί σε περίπτωση που η Λάρνακα παραμείνει εγκλωβισμένη σε μία περίπλοκη σύμβαση, που υπεγράφη χωρίς καν να γνωρίζουν οι αρχές της πόλης το περιεχόμενό της», διερωτήθηκε.

Σε δέκα μέρες…

———————–   

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων προανήγγειλε εξελίξεις στο θέμα του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας σ’ ένα δεκαήμερο, τονίζοντας ότι μία από τις επιλογές που εξετάζονται είναι η διακοπή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία.

Ο Αλέξης Βαφεάδης ανέφερε ότι για το θέμα αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις στο υπουργείο του και σε δέκα μέρες η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τις τελικές της αποφάσεις.

Είπε ότι μία εκ των επιλογών που υπάρχουν στο τραπέζι είναι και η διακοπή της σύμβασης με την Kition Ocean Holdings παρόλο που, όπως επισήμανε, το κράτος προσεγγίζει τα αιτήματα των εταιρειών με θετικό φακό, επιδιώκοντας την ολοκλήρωση των έργων. Ο κ.Βαφεάδης επανέλαβε ότι το υπουργείο του είναι έτοιμο να συζητήσει με την ανάδοχο εταιρεία τα αιτήματά της, υπό την προϋπόθεση όμως αυτή να τηρήσει τους όρους της σύμβασης που υπέγραψε.

 

Send this to a friend