Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Συστήματα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης σε έξι στρατόπεδα, λέει το ΥΠΑΜ
Συστήματα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης σε έξι στρατόπεδα, λέει το ΥΠΑΜ

Συστήματα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης σε έξι στρατόπεδα, λέει το ΥΠΑΜ

Τα στρατόπεδα αποτελούν ιδανικά παραδείγματα πειθαρχημένων κοινωνιών, όπου η περιβαλλοντική προστασία και η διαχείριση μπορούν να διδαχθούν και να εφαρμοστούν με επιτυχία, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Άμυνας, προσθέτοντας πως σήμερα, έξι στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς εφαρμόζουν Συστήματα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης με τη σταδιακή μετατροπή των στρατοπέδων σε «Πράσινα Στρατόπεδα».

Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας το Τμήμα Περιβάλλοντος εφαρμόζει δράσεις όπως η ανάπτυξη και εφαρμογή του Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης κατά τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό EMAS (Eco Management and Audit Scheme) σε έξι στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς, που θα επεκταθούν και σε άλλα 20.

Το Υπουργείο σημειώνει ότι στο πλαίσιο προώθησης πολιτικών για την ορθολογική διαχείριση αποβλήτων στις ένοπλες δυνάμεις, ο Τομέας Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Άμυνας συνδιοργάνωσε με το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στις 15 Μαΐου, ημερίδα ενημέρωσης.

Όπως αναφέρεται, η εν λόγω ημερίδα με τίτλο «Ορθολογική διαχείριση των δημοτικών στερεών αποβλήτων σε στρατόπεδα» υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Υλικού Πολέμου του ΓΕΕΦ, στην παρουσία εκπροσώπων των δύο Υπουργείων και μελετητών. Αποτέλεσε συνέχεια του 1ου Φόρουμ Εκπαίδευσης που διοργανώθηκε στα πλαίσια του Έργου LIFE IP CYzero WASTE που πραγματοποιήθηκε στις 13 Μαΐου 2024.

Σημειώνεται ότι ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΑΜ, Ανδρέας Λουκά, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους  και υπογράμμισε  τη σοβαρή προσπάθεια που καταβάλλουν το Υπουργείο Άμυνας και η  Εθνική Φρουρά στην ανάγκη διατήρησης και αναβάθμισης του περιβάλλοντος καθώς και  στην ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων στα Στρατόπεδα της ΕΦ.

Όπως αναφέρεται, μέσω της Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΑΜ, οι ένοπλες δυνάμεις μετασχηματίζονται και προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες που δημιουργεί το ταχέως μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, το οποίο απαιτεί την προστασία και διατήρηση των φυσικών πόρων και οικοσυστημάτων, την ορθολογική διαχείριση των διαφόρων ρευμάτων αποβλήτων , την  εφαρμογή  μέτρων για την μείωση της παραγωγής αποβλήτων στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις,  μέτρων αειφορικής κατανάλωσης (μείωση υπερκατανάλωσης, επιλογή φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων) και μέτρων πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων.

«Τα στρατόπεδα αποτελούν ιδανικά παραδείγματα πειθαρχημένων κοινωνιών, όπου η περιβαλλοντική προστασία και η διαχείριση μπορεί να διδαχθεί και να εφαρμοστεί με επιτυχία», σημειώνεται και εξηγείται περαιτέρω ότι «η εφαρμογή συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης προσφέρει πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον και την ευαισθητοποίηση/εκπαίδευση των στρατευμένων». Σήμερα, συνεχίζει η ανακοίνωση, έξι στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς εφαρμόζουν Συστήματα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, με τη σταδιακή μετατροπή των στρατοπέδων σε «Πράσινα Στρατόπεδα».

Σημειώνεται ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος, εκπροσωπώντας τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος, χαιρέτισε την ημερίδα, η οποία αποσκοπούσε αφενός στην ενδυνάμωση της γνώσης σχετικά με την ορθολογική διαχείριση των δημοτικών στερεών αποβλήτων σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Υπουργείου Άμυνας και αφετέρου στην ενίσχυση των πολιτικών, δράσεων και έργων που αφορούν τη χωριστή συλλογή των δημοτικών αποβλήτων προς αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης, βελτίωση της ποιότητας της ανακύκλωσης λόγω της καθαρότητας των υλικών που θα συλλέγονται, στη μείωση των ποσοτήτων δημοτικών αποβλήτων που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής και στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και κατάλληλου δικτύου για την επεξεργασία των μεικτών και χωριστά συλλεγέντων αποβλήτων.

Προστίθεται ότι σε αυτό το πλαίσιο από το 2021, άρχισε η υλοποίηση δράσεων και έργων, μέσω του Προγράμματος LIFE 2021-2027, του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής ΘΑλΕΙΑ 2021-2027, του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 2021-2026, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-2027, και του Μηχανισμού Νορβηγίας 2024-2030, σειράς χρηματοδοτικών προγραμμάτων για προώθηση της χωριστής συλλογής, της επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης και της ορθολογικής διαχείρισης των δημοτικών στερεών αποβλήτων.

Όπως σημειώνεται, η συνολική εκτιμώμενη αξία των έργων ανέρχεται στα 90 εκατομμύρια ευρώ με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης το 2029. Τα έργα αυτά συμβάλλουν στην υλοποίηση των μέτρων και δράσεων του Σχεδίου Διαχείρισης Δημοτικών Αποβλήτων 2022-2028, του Προγράμματος Πρόληψης Δημοτικών Αποβλήτων 2024-2030, καθώς και του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Κυκλική Οικονομία, που εφαρμόζεται από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας χαιρετίστηκε η  δράση ενημέρωσης / εκπαίδευσης για μια σειρά μελλοντικών δράσεων συνεργασίας των δύο Υπουργείων, με γνώμονα την ορθολογική διαχείριση δημοτικών στερεών αποβλήτων και συγκεκριμένα την πρόληψη, μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και κομποστοποίησή τους.

Send this to a friend