Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΕΚΛΟΓΕΣ 2024 Ευανθία Σάββα: Γυναίκα η θέληση σου θάλασσα και η δύναμη σου βράχος
Ευανθία Σάββα:  Γυναίκα η θέληση σου θάλασσα και η δύναμη σου βράχος

Ευανθία Σάββα: Γυναίκα η θέληση σου θάλασσα και η δύναμη σου βράχος

Μια γυναίκα σε θέση εξουσίας, τόσο στην κεντρική πολιτική σκηνή όσο και στην τοπική αυτοδιοίκηση, εξακολουθεί να είναι σπάνιο φαινόμενο.

Οι γυναίκες που πρωτοστάτησαν στα κοινά και σε κοινωνικούς αγώνες σίγουρα αποτέλεσαν και αποτελούν πρότυπο.

Γέννημα-θρέμμα της Αραδίππου. Μια σύγχρονη εργαζόμενη σύζυγος και μητέρα, που παραδέχεται ότι οι 24 ώρες του 24ώρου είναι πολύ λίγες, ακόμα κι αν έχεις την τύχη να ζεις σε μία από τις πιο όμορφες πόλεις.

Ξεκίνησε από πολύ χαμηλά και κατάφερε να βρεθεί στα έδρανα της βουλής. Τώρα διεκδικεί τη θέση της Αντιδημαρχίας στο Δήμο Αραδίππου. Για να ασχοληθεί κανείς με τα κοινά, απαραίτητη προϋπόθεση, εκτός από τις άλλες ικανότητες και προσόντα, είναι να αγαπά τον συνάνθρωπο, τον τόπο και τη χώρα του και να έχει διάθεση προσφοράς.

Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε την γυναίκα πίσω από αυτό το ρόλο.

Κυρία Σάββα σας ευχαριστώ για το χρόνο σας. Πείτε μας λίγα πράγματα για σας ώστε να σας γνωρίσουν καλύτερα οι αναγνώστες μας.

Κατάγομαι από την Αραδίππου, γέννημα θρέμα που λέμε. Είμαι νομικός με έντονη κοινωνική και πολιτική δράση τα τελευταία 20 χρόνια. Ευτύχησα να με τιμήσει ο κόσμος με τη ψήφο του και να εκλεγώ 2 φόρες δημοτική σύμβουλος του Δήμου Αραδίππου. Την πρώτη φορά μάλιστα ήμουν η πρώτη γυναίκα που εκλέγηκε στο Δήμο, ενώ τη δεύτερη ηγήθηκα της Δημοτικής Ομάδας. Η μεγαλύτερη πολιτική μου καταξίωση ήταν η εκλογή μου στη Βουλή των Αντιπροσώπων ως βουλεύτρια Λάρνακας.

Τι σας ώθησε να διεκδικήσετε την Αντιδημαρχία της Αραδίππου;

Ήταν πάντοτε η πεποίθηση μου ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει πολλά να προσφέρει και να συνεισφέρει στο κοινωνικό σύνολο, ως η εκτελεστική εξουσία που βρίσκεται τόσο κοντά στον πολίτη. Την ίδια ώρα, είναι καθολική απαίτηση μας ως πολίτες να έχουμε τοπικές διοικήσεις που να έχουν στο επίκεντρο τους το άνθρωπο, το περιβάλλον και την ευημερία όλων των κατοίκων τους.

Με αυτές τις σκέψεις και με επίκεντρο όχι απλά το δημότη αλλά τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, διεκδικώ την Αντιδημαρχία του δημοτικού διαμερίσματος Αραδίππου. 

Τι πρέπει να αλλάξει για να μην είναι τόσο σπάνιο να βλέπουμε γυναίκες να πρωταγωνιστούν στην πολιτική σκηνή;

Από την περίοδο που εγώ μεγάλωσα μέχρι την περίοδο που μπήκα στην πολιτική αλλά ακόμα και στο παρόν στάδιο,άλλαξαν πολλά όσο αφορά τη συμμετοχή των γυναικών στα κοινά και την πολιτική σκηνή. Παρόλο που πλέον βλέπουμε γυναίκες στην πολιτική και στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, εντούτοις η παρουσία των γυναικών δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι. Όπως είπα πριν, ήμουν η πρώτη δημοτική σύμβουλος του Δήμου και έκτοτε ακόμα μόνο μια γυναίκα βρίσκεται  το Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό δείχνει ότι αυτό που χρειάζεται είναι η αλλαγή νοοτροπίας στην κοινωνία, η οποία σιγά σιγά, αλλά δυστυχώς αργά,αλλάζει.

 Εκτός του ότι διετελέσατε βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Λάρνακας εκλεγμένη με το ΑΚΕΛ, τι άλλο αναγνωρίζετε ως σημαντικό επίτευγμά σας;

Δεν θα το ονόμαζα επίτευγμααλλά ένα όνειρο και ένας μεγάλος στόχος που επιτεύχθηκε και δεν είναι άλλος από το να καταφέρω να σπουδάσω. Μεγαλώνοντας σε ένα διαφορετικό περιβάλλον με άλλες κοινωνικές συνθήκες που για μια γυναίκα ήταν δύσκολο να σπουδάσει, οι σπουδές παράμεναν για χρόνια ένα όνειρο απατηλό. Ώσπου με πολλή πίστη, αφοσίωση και δύναμη προχώρησα στην πραγματοποίηση αυτού του ονείρου στα 40  μου, μητέρα τριών παιδιών και εργαζόμενη. Για μένα ήταν ένα μεγάλο μάθημα ζωής που μου έδειξε ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο φτάνει να το πιστεύουμε και να παλεύουμε μέχρι την υλοποίηση του. Φυσικά μεγαλύτερη μου «περιουσία» και «κατάκτηση» είναι η οικογένεια μου, τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου.

Σχολιάστε μας την νέα πορεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ποια είναι κατά την άποψή σας τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο Δήμος και που εκτιμάτεότι θα πρέπει να δρομολογηθούν λύσεις;

Μέσα από την προτεινόμενη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στόχος είναι η διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των δήμων αλλά και η οικονομική βιωσιμότητα των νέων Τοπικών Αρχών. Παράλληλα, με τη διεύρυνση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων τους, να είναι σε θέση να προσφέρουν περισσότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες στον πολίτη, ενώ παράλληλα να συμμετέχουν ενεργά στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη.

Ο Δήμος χρειάζεται «φρεσκάρισμα» με νέες ιδέες, νέο όραμα και ανθρώπους που μπορούν να τον πάρουν αυτό το βήμα το παραπάνω, ιδίως τώρα που θα μεγαλώσει και θα πρέπει να αντιμετωπίσει και νέες προκλήσεις με τη μεταρρύθμιση. Οραματίζομαι ένα Δήμο ανθρώπινο και κοινωνικά αλληλέγγυο που θα έχει επίκεντρο του, την εξυπηρέτηση των δημοτών προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Ένα Δήμο με προοπτικές για στέγαση στα νεαρά ζευγάρια, με δομές για την απασχόληση των παιδιών για τους εργαζόμενους γονείς καθώς και δράσεις και προγράμματα στήριξης και φροντίδας για τα άτομα της τρίτης ηλικίας. Ένα Δήμο που θα προστατεύει την ποιότητα ζωής των δημοτών και το περιβάλλον έμπρακτα και ουσιαστικά.

Πιστεύετε ότι υπάρχουν περιθώρια επιχειρηματικής ανάπτυξης στο Δήμο μας;

Ο Δήμος βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το αεροδρόμιο και τη θάλασσα, έχει βιομηχανική και βιοτεχνική περιοχή, ενώ διασυνδέεται με αυτοκινητόδρομους με όλη την Κύπρο σε αποστάσεις πολύ κοντινές με Λευκωσία, Αμμόχωστο και Λεμεσό. Θα ήταν άτοπο νομίζω να πούμε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια επιχειρηματικής ανάπτυξης στο Δήμο. Ήδη πολλές αντιπροσωπείες (πχ αυτοκινήτων) εδράζονται στο Δήμο μας άρα τα περιθώρια φυσικά και υπάρχουν. Χρειάζεται σωστό όραμα και προγραμματισμός για να δώσουμε και κίνητρα και τις κατάλληλες υποδομές για να αναπτυχθεί περαιτέρω η επιχειρηματική δραστηριότητα στο Δήμο μας.

Οι νομικές σας γνώσεις πιστεύετε μπορούν να βοηθήσουν στο έργο σας;

Σίγουρα η κάθε γνώση που αποκτούμε η κάθε εμπειρία είναι σημαντική και ωφέλιμη. Ιδίως στην πολιτική που πρέπει να χειρίζεσαι διαφορετικές καταστάσεις και προβλήματα κάθε φορά.

Ως υποψήφια Αντιδήμαρχος έχετε έρθει σε επαφή με τους πολίτες. Πώς σας αντιμετώπισαν;

Να πω ότι από το καιρό που ασχολούμαι ενεργά με τα κοινά δεν έπαψα να έχω τακτική επαφή με το κόσμο. Για μένα το κάθε αξίωμα, η κάθε πολιτική θέση, είναι θέση ευθύνης και προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο και το να αφουγκράζεσαι και να ξέρεις τις ανάγκες του κοινού, είναι βασικός παράγοντας του έργου που πρέπει να επιτελέσεις. Ο κόσμος μας αγκαλιάζει σε αυτό το εγχείρημα μας, μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του και μαζί με τους πολίτες θα πορευτώ σε αυτό το νέο μετερίζι δράσης και προσφοράς.

Ποια είναι τα πιο βασικά προβλήματα που σας αναφέρουν οι δημότες σας κατά τις περιοδείες σας όλο αυτό το χρονικό διάστημα;

Πέραν των μεγάλων προβλημάτων που έχει ο Δήμος που είναι η απουσία αποχετευτικού συστήματος σε μεγάλο μέρος του Δήμου, η ορθολογιστική διαχείριση των αποβλήτων και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, οι δημότες μας αναφέρουν και σωρεία προβλημάτων που δυσκολεύουν ή επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής τους. Ως τα πιο βασικά θα αναφέρω την προστασία και καθαριότητα των δημόσιων χώρων πρασίνου ιδίως στην περιοχή Κρασά, αλλά και την καθαριότητα/συντήρηση των πεζοδρόμων και των πεζοδρομίων. Μέσα από τις επαφές μας με τους δημότες διαφαίνεται ότι στο Δήμο έχουμε σοβαρό πρόβλημα προσβασιμότητας σε δημόσιους χώρους που ο κόσμος χρησιμοποιεί για να περπατά και να διακινείται.

Το δικό σας όραμα για την πόλη μας ποιο είναι;

Έχω την όρεξη και το πείσμα για σκληρή δουλειά για έναν ∆ήµο ανθρώπινο και κοινωνικά αλληλέγγυο που θα έχει επίκεντρό του την εξυπηρέτηση των δηµοτών -ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων οµάδων της κοινωνίας µας. Έναν ∆ήµο µε προοπτικές για στέγαση στα νεαράζευγάρια, µε δοµές για την απασχόληση των παιδιών εργαζόµενων γονιών και προγράµµατα στήριξης και φροντίδας για τα άτοµα της τρίτης ηλικίας.Ένα ∆ήµο που θα προστατεύει την ποιότητα ζωής των δηµοτών και το περιβάλλον έµπρακτα και ουσιαστικά. Ένα ∆ήµο µε αθλητικούς και πολιτιστικούς χώρους που θα προσφέρουν πραγµατικά ευκαιρίες άθλησης, δηµιουργίας και ψυχαγωγίας σε όλους.Έναν ∆ήµο που θα ιεραρχεί την υγεία των κατοίκων του πάνω από οποιαδήποτε συµφέροντα και θα φροντίζει οι κάτοικοί του να νιώθουν ασφαλείς.Ένα ∆ήµο που θα τον χαρακτηρίζει η χρηστή διοίκηση, ο έλεγχος και η λογοδοσία. Όπου οι δηµότες θα είναι πρωταγωνιστές στα δηµοτικά δρώµενα, θα ενηµερώνονται, θα συµµετέχουν, θα ακούγεται η άποψή τους όταν λαµβάνονται αποφάσεις που επηρεάζουν την καθηµερινότητά τους.

Πως επηρέασε τη ζωή σας η ενασχόληση με την πολιτική;

Θα έλεγα μόνο θετικά. Αν και το να μπαίνει μια γυναίκα στη πολιτική πριν 20 χρόνια σχεδόν δεν ήταν εύκολο πράγμα όντας εργαζόμενη και μητέρα,  όμως μόνο θετικά έχω να αποτιμήσω από την όλη μου διαδρομή. Μπήκα συνειδητά στην πολιτική με γνώμονα μου πάντα την εξυπηρέτηση του κοινού καλού για το τόπο και τον κόσμο. Παρά τις αντιξοότητες και τις πίκρες που πολλές φορές κουβαλάει μαζί της η ενασχόλησή με την πολιτική, το να μπορείς να βοηθάς τον κόσμο ή να επιλύεις προβλήματα του, από μια θέση ευθύνης  ,είναι κάτι που μόνο θετικά μπορώ να το κρίνω.

Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους πολίτες της Αραδίππου ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης;

Με συνεργασία και συλλογική δουλειά που θα επικεντρώνεται στη διαφάνεια, στη χρηστή διοίκηση, στην αμεσότητα και στην πραγματική αλληλεπίδραση με τους δημότες, θα συνδιαμορφώσουμε μαζί το νέο Δήμο στα μέτρα των αναγκών μας.

Γιατί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αυτό που πάντα θα μετρά είναι ο Άνθρωπος.

Send this to a friend