Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΕΚΛΟΓΕΣ 2024 Ανδρέας Ζωνιάς-υποψήφιος Δήμαρχος της πόλης Αραδίππου: Καθήκον μου εσείς και μόνο εσείς
Ανδρέας Ζωνιάς-υποψήφιος Δήμαρχος της πόλης Αραδίππου: Καθήκον μου εσείς και μόνο εσείς

Ανδρέας Ζωνιάς-υποψήφιος Δήμαρχος της πόλης Αραδίππου: Καθήκον μου εσείς και μόνο εσείς

 

 

Μέσα από τη συνέντευξή του ο υποψήφιος Δήμαρχος της περιφέρειας Αραδίππου, Ανδρέας Ζωνιάς, απαντά στα βασικά ερωτήματα των συμπολιτών μας, οι οποίοι ζητούν ενόψει των εκλογών να μάθουν περισσότερα για τον συνδυασμό του, το πρόγραμμά του και τον ίδιο. Αναλύει τις προτάσεις του για την καθαριότητα, αλλά και των πολιτιστικών πόρων που μπορεί να αξιοποιήσει η Αραδίππου.

Κύριε Ζωνιά σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ για την εδώ παρουσία σας. Ξεκινάμε με το, ποιος είναι ο Ανδρέας Ζωνιάς για όσους δεν σας γνωρίζουν;

Να ξεκινήσουμε από το ότι είμαι υποστράτηγος εν αποστρατεία. Από το 1987 μέχρι το 2020 υπηρέτησα την Εθνική Φρουρά από διάφορες βαθμίδες της στρατιωτικής ιεραρχίας. Διετέλεσα Διοικητής Μονάδων Πεζικού, Διευθυντής Επιχειρήσεων, Διευθυντής Γραφείου Τύπου & Εθιμοτυπίας, Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας, Ακόλουθος Άμυνας στην Πρεσβεία της Κύπρου στην Αθήνα με παράλληλη διαπίστευση σε Σερβία, Βουλγαρία και Ρουμανία, Διοικητής του ΚΕΝ Λάρνακας και Διευθυντής Διεύθυνσης Ιστορίας της Εθνικής Φρουράς. Είμαι απόφοιτος της Σχολής Ευελπίδων, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA), όπως επίσης και πτυχίου νομικής από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

 

Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας μου στην Εθνική Φρουρά, μετεκπαιδεύτηκα σε στρατιωτικές σχολές και κέντρα εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένου του Διακλαδικού Κολλεγίου Άμυνας στο Παρίσι, της Ανώτατης Σχολής Πολέμου στη Θεσσαλονίκη και της Σχολής Εθνικής Άμυνας στην Αθήνα, η οποία αποτελεί το τελευταίο και υψηλότερο επίπεδο ακαδημαϊκής εκπαίδευσης αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στην επαγγελματική μου πορεία έχω συγγράψει επιστημονικές εργασίες για στρατιωτικά θέματα, για το Κυπριακό και θέματα ασφάλειας, για θέματα διοίκησης και ανθρώπινου δυναμικού, για τους υδρογονάνθρακες, καθώς και για θέματα απονομής δικαιοσύνης. Κατέχω  εξειδικευμένες γνώσεις σε θέματα διαχείρισης της αλλαγής, στρατηγικής, ασφάλειας, γεωπολιτικής, διαχείρισης και αντιμετώπισης κρίσεων, οργάνωσης και διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού και είμαι ερευνών λειτουργός της Αρχής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού.

Αυτό σε ό,τι αφορά το επαγγελματικό κομμάτι και την ακαδημαϊκή μου κατάρτιση. Σε προσωπικό επίπεδο, είμαι κάτοικος Αραδίππου τα τελευταία 30 χρόνια. Είμαι παντρεμένος και έχω τρία υπέροχα παιδιά.

Με ρώτησες ποιος είναι ο Ανδρέας Ζωνιάς. Να μου επιτρέψεις να προσθέσω, τι δεν είναι ο Ανδρέας Ζωνιάς. Δεν είμαι πολιτικός. Σέβομαι τον ρόλο που έχουν να διαδραματίσουν τα κόμματα στις τοπικές κοινωνίες, αλλά η δική μου φιλοδοξία είναι να υπηρετήσω τον Δήμο μου και τους συνδημότες μου. Επιθυμώ να αξιοποιήσω όλα τα εφόδια που μου έδωσε η πατρίδα μας, για να προσφέρω πίσω στον τόπο και την κοινωνία.

Ποια ήταν η αφορμή που σας ώθησε να διεκδικήσετε τη Δημαρχία Αραδίππου;

Έχοντας ολοκληρώσει τον επαγγελματικό μου κύκλο, θεωρώ πως αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να προσφέρω στον Δήμο μου, του οποίου είμαι μέλος -όπως προανέφερα- εδώ και 30 χρόνια. Ήταν πάντα κάτι που ήθελα, αλλά δεν μπορούσα να το πράξω λόγω της υπηρεσίας μου στην Εθνική Φρουρά.

Νιώθετε έτοιμος για μια τέτοια προσπάθεια; 

Απόλυτα. Είμαι πανέτοιμος να αναλάβω τα ηνία του Δήμου. Η ανάληψη νέων ευθυνών, η διοίκηση, η διαχείριση έργων, η αντιμετώπιση μεγάλων και μικρών προβλημάτων, ο στρατηγικός και καθημερινός προγραμματισμός, η στοχοθέτηση και η παρακολούθηση υλοποίησης αυτών των στόχων, καθώς επίσης η διαχείριση προσωπικού, είναι μεταξύ των προσόντων που έχω αποκτήσει τα τελευταία 30 χρόνια μέσα από την κυπριακή και τη διεθνή εμπειρία μου.  Αυτά τα προσόντα, θα τα αξιοποιήσω για να μπορέσω να μετατρέψω τον νέο Δήμο Αραδίππου σε έναν μοντέρνο Δήμο, όπου οι δημότες του να νιώθουν περήφανοι που είναι μέλη του.

Ως στρατιωτικός, έχετε βιώσει από πρώτο χέρι τη σημασία της πειθαρχίας και της τήρησης των νόμων. Ας εξετάσουμε το θέμα από την προοπτική της σημασίας για την ευημερία και την ανάπτυξη μιας κοινωνίας.

Σίγουρα, η πειθαρχία και η τήρηση των νόμων, των κανονισμών και των διαδικασιών είναι βασικά στοιχεία για την ομαλή λειτουργία και την αποτελεσματικότητα ενός οργανισμού.  Αυτά τα στοιχεία αποτελούν τις αρχές μου και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ζωής μου. Χωρίς πειθαρχία, δημιουργείται αναρχία. Χωρίς την τήρηση των νόμων και των κανονισμών, δημιουργούνται συνθήκες που ευνοούν την παρανομία και την εγκληματικότητα.  Πέραν όμως από αυτά τα στοιχεία, μια σωστή διοίκηση σε έναν Δήμο χρειάζεται και συλλογικότητα. Γιατί  πειθαρχία δεν σημαίνει αποφασίζει ο ένας και δίνει διαταγές, αλλά ότι μέσα από μια συλλογική προσπάθεια παίρνονται αποφάσεις και υλοποιούνται, στο πλαίσιο πάντα των στόχων και της νομιμότητας.

Σχολιάστε μας την νέα πορεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Με τη μεταρρύθμιση θα αντιμετωπίσουμε αναμφίβολα μια σειρά από προσκλήσεις. Αυτό όμως, δεν πρέπει να μας φοβίζει. Διαθέτουμε το ανθρώπινο δυναμικό και προπάντων είμαστε μέλη μιας κοινότητας με δημότες που αγαπούν και νοιάζονται τον τόπο τους. Πρέπει όμως να επιλέξουμε ανθρώπους με όραμα, σχέδιο, πλάνο, δυνατότητες και γνώσεις. Ακριβώς γι’ αυτό, ζητώ από τους συνδημότες μου να με εμπιστευτούν. Ώστε να ηγηθώ αυτής της συλλογικής προσπάθειας. Και είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με όλες και όλους, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, έχοντας ως μοναδικό γνώμονα το καλό του Δήμου μας. Διότι ανέκαθεν πίστευα στη δύναμη της συλλογικής προσπάθειας.

Ποια είναι κατά την άποψή σας τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο Δήμος μας στα οποία πρέπει να εστιάσει τις ενέργειές της η νέα δημοτική αρχή;

Αγγίζεις ένα μεγάλο κεφάλαιο, οπότε θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο επιγραμματικός και συνάμα όσο πιο περιεκτικός γίνεται. Το ένα εξ αυτών, είναι το αποχετευτικό. Χρειάζεται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός ανάπτυξης, με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και σε συντονισμό με τον νέο πρόεδρο του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης. Επιπρόσθετα, χρειάζεται να προχωρήσουμε σε οδικά έργα για επίλυση των προβλημάτων στις Λεωφόρους Κυριάκου Μάτση και Μακαρίου, σε άμεσα  αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή Βεργίνας και  στην ενορία Αποστόλου Λουκά.  Επιβάλλεται να εξετάσουμε άμεσα το καθεστώς  της ζώνης βαριάς βιομηχανίας και τις επιπτώσεις στην ασφάλεια και την υγεία των δημοτών του Δήμου, καθώς και τη διαχείριση των αποβλήτων των βιομηχανιών. Επίσης, η νέα Δημοτική Αρχή θα πρέπει να δει το ζήτημα της  κτηνοτροφικής   περιοχής  που στερείται  δρόμων σε συνδυασμό με τη διαχείριση των ζωικών λυμάτων.

Όλα όμως, ξεκινούν και καταλήγουν στην αναβάθμιση της καθημερινότητας των δημοτών. Με καθαρούς δρόμους. Με καθαρά και ασφαλή πάρκα. Με προσβάσιμους χώρους κοινής ωφελείας. Με χώρους κοινωνικής συναναστροφής για όλους. Με έμφαση στα παιδιά, τους νέους, τα άτομα της τρίτης ηλικίας και τις πιο ευπαθείς ομάδες συνδημοτών μας. Με γρήγορες και αποτελεσματικές δημοτικές υπηρεσίες. Σε έναν Δήμο όπου οι δημότες θα αισθάνονται ασφαλείς και δημιουργικοί, με ανάπτυξη του πολιτισμού, του αθλητισμού και της παιδείας. Και για να φέρουμε την πρόοδο, την ευημερία και την ανάπτυξη σε όλη την επικράτεια του νέου Δήμου, ώστε καμία περιοχή να μην αισθάνεται παραμελημένη.

Για τον σκοπό αυτόν, χρειάζεται να αξιοποιήσουμε τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά προγράμματα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη δημιουργία ενός ειδικού γραφείου προς μελέτη, σχεδιασμό και διεκδίκηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων ή άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων για άντληση πόρων.

Πολεοδομία, καθαριότητα, ανάπτυξη, πολιτισμός, αγροτική παραγωγή μερικά από τα φλέγοντα ζητήματα του Δήμου Αραδίππου. Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας;

Στο πρόγραμμά μου, ο πρώτος πυλώνας αφορά τη βελτίωση των υποδομών του Δήμου μας, τόσο στις οικιστικές περιοχές, όσο και στη  κτηνοτροφική  περιοχή  και τις βιοτεχνικές/βιομηχανικές περιοχές, με μια σειρά από συγκεκριμένα έργα και δράσεις. Η καθαριότητα περιλαμβάνεται στον δεύτερο πυλώνα.

Με καθαρούς δρόμους, καθαρά πάρκα, καθαρά πεζοδρόμια και καθαρούς δημόσιους χώρους, εφαρμόζοντας σε ολόχρονη βάση ένα συστηματικό πλάνο καθαριότητας, με τη συμμετοχή όλων μας. Θα δημιουργήσουμε επίσης πράσινα σημεία στην ενορία Βλάχου και σημεία ανακύκλωσης στον ευρύτερο Δήμο. Για να βελτιώσουμε το ζήτημα της συλλογή σκυβάλων, χρειάζεται και η σωστή  ενημέρωση των δημοτών για το πρόγραμμα αποκομιδής σκυβάλων, της ανακύκλωσης και της διαχείρισης αποβλήτων. Παράλληλα, πρέπει να απομακρύνουμε τα σκουπίδια που βρίσκονται σε ρέματα και ανοιχτούς χώρους, σε συνδυασμό με την επιμόρφωση των δημοτών στη μη ρίψη σκυβάλων σε δημόσιους χώρους. Χρειάζεται επιπρόσθετα η ορθολογιστική τοποθέτηση καλάθων μπροστά από οικιστικά συγκροτήματα, διοργάνωση εκστρατειών καθαριότητας σε περιοχές, γειτονιές και συνοικίες μέσω της εθελοντικής συμμετοχής οργανωμένων συνόλων και δημοτών, καθώς και εφαρμογή σταθερού προγράμματος απολύμανσης κάδων σκυβάλων.

Σε ό,τι αφορά τον πολιτισμό, το πρόγραμμα και όσα σκοπεύω να εφαρμόσω, διαμορφώθηκε από τους ίδιους τους ανθρώπους του πολιτισμού, τους καλλιτέχνες και τους δημιουργούς της περιοχής μας, αλλά και όλους εμάς τους ενεργούς δημότες. Διότι όντως επιβάλλεται να ενισχύσουμε και τον πολιτιστικό μας πλούτο, δίνοντας τον χώρο και τα μέσα ώστε αυτός να αναπτυχθεί. Επειδή όμως, δεν μπορώ να είμαι πιο επιγραμματικός, να παραπέμψω στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης μου όσους συνδημότες μου θέλουν να μελετήσουν το πρόγραμμά μου. Γιατί οι προτάσεις και οι στόχοι μου είναι συγκεκριμένοι και εκτενείς. Το κυριότερο όμως είναι ότι είναι εφικτοί και μπορούν να γίνουν πράξη τα επόμενα χρόνια.

Υπάρχουν περιθώρια επιχειρηματικής ανάπτυξης στο Δήμο μας;

Ασφαλώς και μάλιστα τεράστια. Η Αραδίππου, συγκεκριμένα, αποτελεί μια από τις πιο ραγδαίες οικιστικά αναπτυσσόμενες περιοχές της επαρχίας Λάρνακας. Ο πληθυσμός της Αραδίππου αυξήθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια κατά 20%. Αυτό συνεπάγεται και επιχειρηματική ανάπτυξη. Σημασία όμως έχει η όποια ανάπτυξη, να γίνεται ορθά, σε οργανωμένη βάση, σύμφωνα με ένα προκαθορισμένο πλαίσιο. Σκοπός, είναι να αποφύγουμε την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη και την οπτική ρύπανση, και καθετί να γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον και τους κατοίκους των οικιστικών περιοχών. Επιπρόσθετα, χρειάζεται να αναπτυχθεί η ήδη μεγάλη βιομηχανία της Αραδίππου, με τη διερεύνηση νέων επιχειρήσεων, πάλι με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς την ασφάλεια και την υγεία όλων των δημοτών.

Ο Δήμος χρειάζεται να ενθαρρύνει και να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα και ιδιαίτερα τη νεανική, με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, εστιάζοντας στους τομείς της ενέργειας και της τεχνολογίας, αλλά και στον πρωτογενή τομέα και κυρίως στους τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.

Τι είναι αυτό που θα αλλάξει ο Ανδρέας Ζωνιάς και θα κάνει την Αραδίππου σύγχρονη και ευρωπαϊκή ώστε να έχει μεγαλύτερη προβολή στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό;

Το “κλειδί” είναι η συλλογικότητα. Όλοι μαζί μπορούμε και πρέπει να αναπτύξουμε και να εξελίξουμε τον Δήμο μας. Δημιουργώντας συνθήκες χρηστής διοίκησης και διαφάνειας. Με σεβασμό προς τους δημότες, χτίζοντας σχέσεις εμπιστοσύνης. Με ένα Δήμο που θα είναι πρακτικά και ουσιαστικά δίπλα σε κάθε δημότη.

Η ύπαρξη δημοτών δύο ταχυτήτων, δεν έχει θέση στον Δήμο μας. Αν συνόψιζα το όραμά μου σε μια πρόταση, σε  5 χρόνια από σήμερα, θα ήθελα να δείχνουν τον Δήμο Αραδίππου και να λένε: “Κοιτάξτε, έτσι πρέπει να γίνουμε και εμείς”, αντί να δείχνουμε εμείς άλλους Δήμους και να λέμε: “Έτσι θέλουμε να γίνουμε”.Με αυτό το όραμα κατά νου, λαμβάνοντας υπόψη τις έγνοιες και τις προτάσεις των συνδημοτών μου, ολοκλήρωσα το πρόγραμμά μου, το οποίο επεκτείνεται σε έξι πυλώνες:

  • Τη βελτίωση των υποδομών του νέου Δήμου
  • Το περιβάλλον και την πράσινη ανάπτυξη
  • Την κοινωνική πολιτική και την καθημερινότητά μας
  • Την ανάπτυξη των δημοτικών δυνατοτήτων μέσω ενός ολιστικού πλάνου διαχείρισης.
  • Τη χρηστή διοίκηση
  • Την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων και γενικώς την εξεύρεση οικονομικών πόρων για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη δημιουργία έργων που θα καταστήσουν τον Δήμο μας πιο σύγχρονο και ευρωπαϊκό.
  • Όλα τα πιο πάνω όμως, δεν περιλαμβάνουν μόνο την Αραδίππου, αλλά τα Κελλιά και τους ακριτικούς Τρούλλους, με δίκαιη και ισότιμη ανάπτυξη.

Πολλές φορές υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία για την επίλυση διάφορων προβλημάτων. Μελετήσατε κάποιους τρόπους αποφυγής ταλαιπωρίας των δημοτών;

Αυτή είναι μια από τις προτεραιότητες μου. Να μελετήσουμε ενδελεχώς τις διαδικασίες που ισχύουν σήμερα και να διαμορφώσουμε ανάλογα όσες αποδεδειγμένα ταλαιπωρούν τους συνδημότες μας. Θα κινηθούμε σε δύο άξονες. Ο πρώτος είναι να αφαιρέσουμε μη αποτελεσματικά και χρονοβόρα σημεία των διαδικασιών, εντάσσοντας νέα. Σε αυτό το σημείο ακριβώς, έρχεται να προστεθεί ο δεύτερος άξονας. Να δημιουργήσουμε ένα αυτοματοποιημένο τρόπο εκτέλεσης των διαδικασιών, ο οποίος να είναι πιο ευέλικτος και παραγωγικός, με την αξιοποίηση της τεχνολογίας. Για τον σκοπό αυτό, χρειάζεται η επιμόρφωση και η εξοικείωση των συνδημοτών μας με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και κυρίως των ατόμων της τρίτης ηλικίας. Για να κάνουμε τη ζωή τους πιο εύκολη, με απόλυτο σεβασμό προς αυτούς, αλλά και όλους τους συνδημότες μας ανεξαιρέτως.

Από την επαφή σας με τον κόσμο τι είναι αυτό που αποκομίσατε;

Τους τελευταίους μήνες, μαζί με τους συνεργάτες μου, περπατήσαμε από τη μια άκρη του νέου Δήμου έως την άλλη. Από τον Βλάχο μέχρι τα Κελλιά και τους ακριτικούς Τρούλλους. Στην κτηνοτροφική περιοχή, τη βιομηχανική – βιοτεχνική, στο ΧΥΤΥ. Σε όλες τις γειτονιές. Άκουσα, κατέγραψα και ολοκλήρωσα ένα συγκροτημένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα. Από αυτή την επαφή, διέκρινα την ανησυχία και την έγνοια των συνδημοτών μου για τον τρόπο λειτουργίας του νέου Δήμου, καθώς επίσης την επιθυμία τους να αλλάξουν τα πράγματα. Να έρθει επιτέλους η πρόοδος και η ευημερία σε όλη την επικράτεια του νέου μας Δήμου. Γι’ αυτό και το πρόγραμμά μου, αποτελεί για μένα συμβόλαιο τιμής με όλους τους συνδημότες και τις συνδημότισσές μου. Και στη ζωή μου έμαθα να τηρώ όσα υπόσχομαι. Να μην μένω στα λόγια, αλλά να τα μετουσιώνω σε πράξεις και έργα. 

Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους πολίτες ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης; 

Στις 9 Ιουνίου, νικητής πρέπει να είναι η συμμετοχή και όχι η αποχή. Και με τη συμμετοχή, νικητήςπρέπει να είναι η αλλαγή και όχι η διατήρηση της στασιμότητας και της συντηρητικής συνέχειας. Με την αλλαγή, νικητές θα είναι η Αραδίππου, τα Κελλιά, οι Τρούλλοι.

Γι’ αυτό και στις ημέρες μας που μας απομένουν καλούμαστε όλοι να γίνουμε μια γροθιά, γιατί μόνο ενωμένοι μπορούμε να αλλάξουμε το μέλλον μας. Για εμάς και τα παιδιά μας.

Ο νέος Δήμαρχος χρειάζεται να διεκδικεί. Να απαιτεί. Να είναι έτοιμος να χτυπήσει πόρτες και να συγκρουστεί εάν χρειαστεί για το καλώς νοούμενο συμφέρον των δημοτών του. Είμαι αποφασισμένος να εργαστώ σκληρά. Να μπω μπροστά και να βάλω τις δικές μου πλάτες για να κερδίσουμε όσα δικαιωματικά μάς αξίζουν. Αυτό έκανα στη μέχρι τώρα πορεία μου. Αυτό θα συνεχίσω να κάνω ως Δήμαρχος Αραδίππου. Ως δήμαρχος όλων! Για την Αραδίππου, τα Κελλιά και τους ακριτικούς Τρούλλους.

Send this to a friend