Home ΛΑΡΝΑΚΑ Άδωνις Γεωργιάδης: Τα ευρωπαϊκά κράτη να εντείνουν τη συνεργασία στην υγεία
Άδωνις Γεωργιάδης: Τα ευρωπαϊκά κράτη να εντείνουν τη συνεργασία στην υγεία

Άδωνις Γεωργιάδης: Τα ευρωπαϊκά κράτη να εντείνουν τη συνεργασία στην υγεία

Τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να εντείνουν τη συνεργασία τους στον τομέα της υγείας, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας της Ελλάδας Αδωνις Γεωργιάδης, σε ομιλία του σε συνέδριο για την Υγεία με τίτλο «Κύπρος, Ελλάδα & Ευρώπη», που διοργάνωσαν στη Λάρνακα η Boussias Cyprus και η Ελληνική Τράπεζα.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως «ό,τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε τη σχέση μας με την Κυπριακή Δημοκρατία είμαστε πάντα πρόθυμοι να το κάνουμε. Τέτοιες συνεργασίες χρειάζονται σήμερα διότι βρισκόμαστε παγκοσμίως σε ένα τεράστιο σταυροδρόμι, το οποίο ίσως οι γιατροί αντιλαμβάνονται πολύ καλύτερα από ό,τι εμείς οι πολιτικοί μπορούμε να το διαχειριστούμε».

Σημείωσε ότι «μόνο από κοινού οι χώρες μπορούν να απαντήσουν και σίγουρα όχι η κάθε μία μόνη της» και πρόσθεσε πως «θα πρέπει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να βρούμε μια κοινή απάντηση στις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος».

Αναφέρθηκε στη χρήση των υπερυπολογιστών και στη δημιουργία νέων καινοτόμων φαρμάκων και σημείωσε πως με αυτά «θα μπορούμε να σώζουμε ανθρώπινες ζωές που σήμερα δεν μπορούμε, θα μπορούμε να παρατείνουμε τη ζωή των ανθρώπων πολύ περισσότερο απ’ ό,τι σήμερα και θα μπορούμε να λύνουμε ασθένειες που σήμερα θεωρούνται ανίατες».

 Ωστόσο, επεσήμανε, «οι προϋπολογισμοί όλων των Συστημάτων Υγείας των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης καλούνται από τώρα να ανταποκριθούν σε εξαιρετικά μεγάλες προκλήσεις, αφού θα υπάρχουν καινούργια φάρμακα που θα είναι πάρα πολύ ακριβά, τα οποία όμως οι κυβερνήσεις θα είναι υποχρεωμένες να δώσουν στους πολίτες τους όταν θα τα έχουν ανάγκη».

Αυτό, συνέχισε, θα οδηγήσει σε τέτοια πίεση τα Συστήματα Υγείας και τους Κρατικούς Προϋπολογισμούς στα επόμενα 2 – 3 χρόνια, που θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να απαντήσουμε στη συγκεκριμένη πρόκληση.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι ο μόνος πραγματικός τρόπος, είναι αυτός που ακολούθησε η Ευρωπαϊκή Ενωση τον καιρό της πανδημίας, που μπορεί να αποτελέσει τον προθάλαμο ενός κοινού τρόπου δράσης, που θα επιτρέπει στα ευρωπαϊκά κράτη να διαπραγματευθούν με τις φαρμακοβιομηχανίες, να θέτουν εκείνα τα όρια που θα επιτρέπουν την πρόοδο της καινοτομίας και τη δυνατότητα των κρατικών προϋπολογισμών να κάνουν χρήση των νέων θεραπευτικών  σκευασμάτων, με τρόπο που θα επιτρέπει στους πολίτες να απολαύσουν τα οφέλη της επιστήμης», τόνισε.

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, «σε αυτή τη νέα εποχή, η κοινή δράση της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρέπει να θεωρείται απολύτως αυτονόητη και απαραίτητη. Δεν μπορούμε από μόνες μας να αλλάξουμε την Ευρωπαϊκή Ενωση, μπορούμε όμως να έχουμε μαζί πολύ ισχυρότερη φωνή απ’ ό,τι ο καθένας μας ξεχωριστά και να συνεργαστούμε με άλλες χώρες του Νότου, όπως η Ιταλία, που θα αντιμετωπίσουν τις ίδιες προκλήσεις, με στόχο να φτιάξουμε την απαραίτητη συμμαχία, ώστε να κάνει η ανθρωπότητα το βήμα προς τα μπρος, με λελογισμένο και ασφαλή τρόπο».

Ο Υπουργός Υγείας της Ελλάδας χαρακτήρισε «όπλο την παρουσία της Στέλλας Κυριακίδου της Επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία», όπως είπε, «έχει ήδη κάνει πολλή δουλειά τα τελευταία χρόνια».

Ανέφερε ότι «μπορούμε να πατήσουμε σ’ αυτή τη δουλειά για να χτίσουμε τη κοινή ευρωπαϊκή δράση» και σημείωσε πως «πολλοί Υπουργοί Υγείας από διάφορες χώρες της Ευρώπης έχουν αρχίσει πλέον να αντιλαμβάνονται τι είναι αυτό που έρχεται και πώς πρέπει τα ευρωπαϊκά κράτη να εντείνουμε πάρα πολύ τη συνεργασία μας στον τομέα της υγείας».

Σημείωσε ακόμα πως «οτιδήποτε χρειαστεί η Κύπρος δεν υπάρχει περίπτωση η ελληνική Κυβέρνηση να μην πει ναι, γιατί ποτέ δεν ξεχωρίσαμε τους Έλληνες από τους Κυπρίους. Αντιλαμβανόμαστε ότι σ’ αυτή τη νέα εποχή η κοινή παρουσία μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση» μάς επιτρέπει να προχωρήσουμε μαζί.

Στη δική του ομιλία ο Θάνος Πλεύρης, αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και τέως Υπουργός Υγείας της Ελλάδας, είπε ότι «είναι βέβαιο πως η πανδημία κατέδειξε πως πρέπει να υπάρχουν κεντρικές πολιτικές προκειμένου τα κράτη μέλη να διαπραγματεύονται πολύ καλύτερα». Ταυτόχρονα, είπε, «έδειξε και κάτι άλλο σημαντικό που δεν πρέπει να το υποτιμούμε, ότι η τρομακτική εξάρτηση της Ευρώπης τόσο στο σκέλος της παραγωγής από τις χώρες της Ασίας όσο και στο σκέλος της έρευνας, έδειξε ότι πρέπει να καλυφθεί».

Η Ευρώπη, συνέχισε, «είχε σε κάποια στιγμή υποτιμήσει το κομμάτι της ευρωπαϊκής παραγωγής και αντιμετώπιζε το κομμάτι της υγείας ως κόστος. Οι ελλείψεις που παρουσιάζονται σε φάρμακα πρέπει να καλύπτονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η καινοτομία στην Ευρώπη πρέπει να αναπτυχθεί και να μην μείνουμε πίσω στον ανταγωνισμό που υπάρχει μεταξύ ΗΠΑ και Ασίας και Κίνας στο κομμάτι αυτό».

Από τώρα και στο εξής, είπε ο κ. Πλεύρης «θα έχουμε καλύτερα φάρμακα για τον ασθενή» αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να προβληματιστούμε για την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα των Συστημάτων Υγείας, αφού «τα καλύτερα φάρμακα, οι καλύτερες θεραπείες αυτομάτως σημαίνουν και μεγαλύτερη χρηματοδότηση στα Συστήματα Υγείας».

Είπε ακόμα ότι «ένα από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και η Ελλάδα είναι κατά πόσο τελικά τις καινοτόμες θεραπείες, τις λαμβάνουν ασθενείς που έχουν τα κριτήρια ότι θα ωφεληθούν από αυτές. Πιστεύω ότι με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουμε την πρόσβαση σε όσους θα ωφεληθούν από αυτή τη καινοτομία, διασφαλίζουμε τους πόρους και περιορίζουμε τη σπατάλη» για άτομα, τα οποία δεν θα ωφεληθούν από αυτές τις θεραπείες.

Σημείωσε επίσης ότι «βασικό πλαίσιο λειτουργίας στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίγνεσθαι, όπου έχουμε πολύ καλύτερες και ακριβότερες θεραπείες, είναι να διασφαλίσουμε τη πρόσβαση σε όλους, να κάνουμε τις καλύτερες διαπραγματεύσεις για πρόσβαση σε καλύτερες τιμές, να διασφαλίσουμε ένα κομμάτι έρευνας, καινοτομίας, αλλά και παραγωγής στην Ευρώπη και οι πόροι να στρέφονται εκεί που μπορεί να στηριχθεί το σύστημα».

Εξάλλου, ο Roberto Speranza, τέως Υπουργός Υγείας της Ιταλίας και μέλος του Κοινοβουλίου της χώρας, (Member of the Chamber of Deputies) ανέφερε στο χαιρετισμό του ότι «το σημαντικότερο σημείο είναι τα διδάγματα που πήραμε από την περίοδο της πανδημίας και πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις Υπηρεσίες Υγείας μετά από όσα περάσαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια». Νομίζω ότι αυτό είναι πολύ κρίσιμο σημείο», είπε και σημείωσε πως «ένα από τα διδάγματα είναι η ενδυνάμωση του τομέα της υγείας, διότι η υγεία δεν μπορεί να θεωρείται εθνικό αλλά διεθνές θέμα».

Αναφέρθηκε στη «σημαντική» όπως τη χαρακτήρισε «φιλία που είχαμε με τους Υπουργούς από την Κύπρο, την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης. Τον καιρό της πανδημίας ήμουν Υπουργός Υγείας της Ιταλίας και πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε», είπε και εξήγησε πως «χρειάζεται να έχουμε μια ισχυρή σχέση, διότι τα προβλήματα είναι τα ίδια σε κάθε γωνιά του κόσμου και ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Σταύρος Μιχαήλ, Πρόεδρος του ΟΑΥ, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο Οργανισμός έχει ένα μεγάλο ρόλο να διαδραματίσει στην υγεία, έχουμε κάλυψη του πληθυσμού στην Κύπρο ως ασφαλιστικό ταμείο και έχουμε το 90% των παρόχων υγείας. Τέτοιου είδους συνέδρια μας φέρνουν κοντά στις εξελίξεις της Ελλάδας και της Ευρώπης σε πολιτικό επίπεδο, όπου μπορούν να γίνουν εκείνες οι συναντήσεις και διαβουλεύσεις αλλά και ανταλλαγή απόψεων με τους Ελλαδίτες συναδέλφους όσο και με τους Ευρωπαίους για να δούμε πώς κινούνται τα πράγματα στο θέμα της υγείας».

Ταυτόχρονα συνέχισε «σε τεχνοκρατικό επίπεδο θα μπορούμε να αντλήσουμε εμπειρίες και γνώσεις μέσα από τις παρουσιάσεις που θα γίνουν, ενώ τέτοιου είδους συνέδρια είναι πολύ χρήσιμα για να προχωρούμε μπροστά».

Εξάλλου ο Κύπρος Σταυρίδης, Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥΠΥ ανέφερε ότι «μπορούμε να κερδίσουμε πάρα πολλά από συνέργειες που μπορούν να γίνουν μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και γενικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Διαφάνηκε μάλιστα το διάστημα της πανδημίας πως όταν η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ενωμένη και αντιμετωπίζει τα σοβαρά προβλήματα υγείας συνολικά και συλλογικά μπορεί να επιτύχει πάρα πολλά και μπορούν να βρεθούν πανευρωπαϊκές λύσεις, παρά η κάθε χώρα να πολεμά και να αγωνίζεται μόνη της».

Ανέφερε επίσης ότι «σήμερα θα ακούσουμε τις εμπειρίες που έχουν να μοιραστούν οι ομιλητές και θα μοιραστούμε τις δικές μας γνώσεις και εμπειρίες από το Γενικό Σύστημα Υγείας της Κύπρου και τον ΟΚΥπΥ».

ΚΥΠΕ

Send this to a friend