Home ΛΑΡΝΑΚΑ Στα σκαριά Βοτανικό Πάρκο και Εκδρομικός Χώρος στα Περβόλια Λάρνακας
Στα σκαριά Βοτανικό Πάρκο και Εκδρομικός Χώρος στα Περβόλια Λάρνακας

Στα σκαριά Βοτανικό Πάρκο και Εκδρομικός Χώρος στα Περβόλια Λάρνακας

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Κατατέθηκαν πρόσφατα στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως τα κατασκευαστικά σχέδια για το Βοτανικό Πάρκο – Εκδρομικό Χώρο που προγραμματίζεται στην κοινότητα Περβολιών της επαρχίας Λάρνακας.

Το έργο θα δημιουργηθεί σε παραλιακή τοποθεσία μεταξύ των υπό ανακαίνιση τουριστικών διαμερισμάτων «Σοκορίκι» και του Φάρου Περβολιών.

 

 

Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Κώστας Τίγγης δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι μετά την κατάθεση των σχεδίων στην Πολεοδομία για έγκριση, το έργο αναμένεται να καταστεί ώριμο προκειμένου να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τα κατασκευαστικά έργα.

Όπως ανέφερε, εντός του 2025 εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η υλοποίηση του Βοτανικού Πάρκου. Υπολογίζεται ότι οι εργασίες θα διαρκέσουν περίπου ενάμισι χρόνο και το κόστος τους θα φτάσει τις 250 χιλιάδες ευρώ.

Το κόστος του έργου θα το επωμιστεί ο νέος διευρυμένος δήμος Δρομολαξιάς – Μενεού (με την συνένωση των κοινοτήτων Κιτίου, Περβολιών και Τερσεφάνου) που θα προκύψει από την μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Το έργο αυτό θα γίνει σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Περβολιών και το κοινοτικό συμβούλιο, στα πλαίσια της χρηστής διοίκησης και της συμμετοχής των πολιτών στη λήψη αποφάσεων σε σχέση με έργα υποδομής.

Όπως είπε ο κ.Τίγγης, το Βοτανικό Πάρκο θα καλύψει μία έκταση περίπου τριών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Εκτός από τους βοτανικούς κήπους, θα κατασκευαστεί παρατηρητήριο με θέα τη θάλασσα και τον Πύργο της Ρήγαινας, μικρό σιντριβάνι, θα εγκατασταθεί σύγχρονος αστικός εξοπλισμός και φωτισμός, ενώ θα δημιουργηθούν και χώροι υγιεινής.

 

Φάρος – Πεζόδρομος

————————– —-

Όσον αφορά το άλλο σημαντικό έργο υποδομής που προγραμματίζεται στα Περβόλια, την ανάπλαση του Φάρου, ο Κώστας Τίγγης είπε ότι η καθυστέρηση που έχει παρατηρηθεί στην έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών οφείλεται στην Αρχή Λιμένων Κύπρου, εξέφρασε ωστόσο την βεβαιότητα ότι τα έργα θα ξεκινήσουν σύντομα.

Προγραμματίζονται βελτιωτικές εργασίες στο εσωτερικό κι εξωτερικό χώρο του Φάρου, οι οποίες θα εκτελεστούν στη βάση μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψαν η Αρχή Λιμένων Κύπρου (ιδιοκτήτρια του χώρου), η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, το κοινοτικό συμβούλιο Περβολιών και το Κέντρο Αριστείας CMMI-Cyprus Marine and Maritime Institute – Κυπριακό Ινστιτούτο Θάλασσας και Ναυτιλίας.

Στόχος των έργων θα είναι η αποκατάσταση του Φάρου στην αρχική του μορφή, ώστε να αναδειχθεί περαιτέρω το ιστορικό αυτό μνημείο και να καταστεί προσβάσιμο για το κοινό. Εξάλλου, η δεύτερη φάση του παραλιακού πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου Περβολιών αναμένεται να ξεκινήσει το ερχόμενο φθινόπωρο.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Κ.Σ. Περβολιών, περί τα τέλη Μαΐου θα γίνει η δημόσια παρουσίαση του έργου από το Τμήμα Πολεοδομίας και αμέσως μετά θα προκηρυχθούν οι προσφορές για τα κατασκευαστικά έργα. Η συγκεκριμένη φάση του παραλιακού πεζόδρομου θα καλύψει μια απόσταση περίπου δυόμισι χιλιομέτρων, από τα «σύνορα» με το Μενεού μέχρι τα όρια του Πύργου της Ρήγαινας.

Ο κ.Τίγγης είπε ότι εκτός απροόπτου τα έργα υπολογίζεται να ξεκινήσουν μέχρι τον Οκτώβριο. Το κόστος θα ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια ευρώ. Εκτός από πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο, το έργο θα περιλαμβάνει και χώρους στάθμευσης.

 

 

 

Send this to a friend