Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Δύσκολη αντιπυρική περίοδος για την ΕΕ: Στη μάχη 28 πτητικά και 550 πυροσβέστες
Δύσκολη αντιπυρική περίοδος για την ΕΕ: Στη μάχη 28 πτητικά και 550 πυροσβέστες

Δύσκολη αντιπυρική περίοδος για την ΕΕ: Στη μάχη 28 πτητικά και 550 πυροσβέστες

Ενόψει μιας δύσκολης αντιπυρικής περιόδου βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Κομισιόν να ανακοινώνει δέσμη μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, στο πλαίσιο του αναβαθμισμένου Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. 

Σύμφωνα με την μεσοπρόθεσμη εκτίμηση του ευρωπαϊκού συστήματος παρακολούθησης, η Κύπρος συγκαταλέγεται στις περιοχές αυξημένου κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιών. Βρίσκεται, μάλιστα, ανάμεσα στις χώρες, που θα υποστηριχθούν από την Ένωση με δύο πτητικά μέσα ελαφρύτερου τύπου από τις 15 Ιουνίου έως τις 30 Οκτωβρίου.

28 αεροπλάνα, εκατοντάδες πυροσβέστες
Η επιχειρησιακή ετοιμότητα του ευρωπαϊκού μηχανισμού «rescEU» στηρίζεται φέτος σε 28 πτητικά μέσα και συγκεκριμένα:

10 μεσαία αμφίβια αεροσκάφη, τύπου Canadair
14 ελαφρύτερα αεροσκάφη, τύπου air tractor και
4 ελικόπτερα μεσαίου/βαρέος φορτίου
Επιπλέον στη δεξαμενή βοήθειας, συμπεριλαμβάνονται ακόμη τέσσερα αεροσκάφη, εκ των οποίων τα δύο βρίσκονται στην Ελλάδα και τα άλλα δύο στην Ισπανία.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για μεταβατικό στόλο, καθώς τα 26 εκ των 28 μισθώνονται, μέχρι τη σύσταση ενός μόνιμου στόλου ιδιόκτητων αεροσκαφών το 2027.

Παράλληλα, πέραν των 550 πυροσβεστών από δώδεκα χώρες, θα εγκατασταθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου (μέσα Ιουλίου, έως μέσα Σεπτεμβρίου) στην Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, αριθμός που δύναται να αυξηθεί βάσει των αναγκών που θα προκύψουν.

Ομάδα εμπειρογνωμόνων, εγκατεστημένη στο Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών θα ενισχύει την οργανωτική διαχείριση, ενώ το διαστημικό σύστημα παρακολούθησης Copernicus θα συνδράμει στη χαρτογράφηση και την επιχειρησιακή  ανάλυση.

«Προσγειώνονται» στην Κύπρο 2 πτητικά μέσα
Περί τα μέσα Ιουνίου αναμένονται τα δύο πτητικά μέσα τύπου air tractor που θα συνδράμουν στο έργο πυρόσβεσης και θα παραμείνουν στην Κύπρο έως τις 30 Οκτωβρίου.

Τόσο τα αεροσκάφη όσο και οι πιλότοι τους εντάσσονται στον σχεδιασμό του Υπουργείου Γεωργίας, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να καλύπτει τα έξοδα μεταφοράς και συντήρησής τους, καθώς και το 75% των επιχειρησιακών τους εξόδων.

Σημειώνεται ότι από το 2016, η Κύπρος έχει υποβάλλει οκτώ αιτήματα για παροχή βοήθειας, ενώ συμμετείχε σε 16 αποστολές ενίσχυσης άλλων κρατών – μελών.

Οι θλιβεροί αριθμοί
Σύμφωνα με στοιχεία του ευρωπαϊκού συστήματος παρακολούθησης, το 2023 αποτέλεσε την πιο θερμή αλλά και καταστροφική χρονιά για την Ευρώπη.

Περισσότερα από 500.000 εκτάρια γης έγιναν στάχτη, αριθμός μικρότερος από το 2022, αλλά υψηλότερος κατά 30% από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας. Το ένα τρίτο, περίπου, αυτών, ήταν στην Ελλάδα, με την πυρκαγιά του Έβρου να αποτελεί την μεγαλύτερη που καταγράφηκε ποτέ στην Ευρώπη, με 12 πτητικά μέσα, εκατοντάδες πυροσβέστες και οχήματα να συνδράμουν στην μεγαλύτερη κινητοποίηση στην ιστορία της Ένωσης.

Όσον αφορά την Κύπρο, το 2023 κατακάηκαν δύο χιλιάδες εκτάρια γης, ενώ μέχρι στιγμής οι πυρκαγιές του πρώτου πενταμήνου διατηρούνται σε επίπεδα κάτω του μέσου όρου για την εποχή.

 

Send this to a friend