Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Οι αγορές που καλύπτουν τις απώλειες από Ισραήλ
Οι αγορές που καλύπτουν τις απώλειες από Ισραήλ

Οι αγορές που καλύπτουν τις απώλειες από Ισραήλ

 

 

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Οι αγορές της Πολωνίας, της Σκανδιναβίας και της Γερμανίας, αναμένεται ν’ αναπληρώσουν, ως ένα βαθμό, τις απώλειες που θα παρατηρηθούν το φετινό καλοκαίρι στην τουριστική βιομηχανία της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, από την ισραηλινή αγορά.

Ο λειτουργός της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής ελ. Αμμοχώστου Γιώργος Καυκαλιάς δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι η κίνηση και το ενδιαφέρον που υπάρχει φέτος από Ισραηλινούς σε τίποτε δεν θυμίζει την επισκεψιμότητα που είχε παρατηρηθεί την περσινή χρονιά στα τουριστικά θέρετρα της επαρχίας από τη γειτονική χώρα, προτού ξεσπάσει ο πόλεμος.

 

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, οι αγορές που εκτιμάται ότι θα καλύψουν, σε κάποιο βαθμό, την «τρύπα» από την γειτονική χώρα θα είναι η πολωνική, η σκανδιναβική (με σειρά επισκεψιμότητας τη Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Φιλανδία), καθώς και η γερμανική αγορά. «Και οι τρεις αυτές αγορές παρουσιάζονται φέτος ανεβασμένες συγκριτικά με πέρσι», ανέφερε ο κ. Καυκαλιάς.

Όσον αφορά τις πληρότητες των δύο τελευταίων μηνών της άνοιξης, ο λειτουργός της τοπικής εταιρείας τουρισμού είπε ότι τον Απρίλιο κυμάνθηκαν κατά μέσο γύρω στο 60% σε σχέση με τη συνολική δυναμικότητα των μονάδων που ήταν ανοικτές κατά την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ενώ για τον Μάιο η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι ο μήνας αυτός θα κλείσει με πληρότητες που κατά μέσο όρο θα πλησιάσουν το 75%.

Κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, τα μηνύματα είναι ότι οι διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα της επαρχίας θα είναι σαφώς πιο αυξημένες, όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε χρόνο την ίδια περίοδο. Κατά πόσο, όμως, θα πλησιάσουν ή θα ξεπεράσουν τις επιδόσεις του 2023, αυτό θα το δείξει ο χρόνος.

Πολλά, όσον αφορά την φετινή τουριστική κίνηση, εκτιμάται ότι θα εξαρτηθούν από την κατάσταση στη Γάζα και κατά πόσο θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες το πολεμικό κλίμα που επικρατεί όχι μόνο στη γειτονική χώρα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Οι κυριότερες αγορές

——————————-

Οι βασικότερες αγορές της επαρχίας Αμμοχώστου το φετινό καλοκαίρι θα είναι, σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πολωνία, η Γερμανία και οι σκανδιναβικές χώρες. Όσον αφορά τους Ισραηλινούς, ο Γ. Καυκαλιάς σημείωσε ότι αυτή την εποχή υπάρχουν μόνο κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις επισκεπτών, οι οποίοι όμως χρησιμοποιούν την επαρχία Αμμοχώστου και την Κύπρο γενικότερα ως διαμετακομιστικό σταθμό, είτε για να επιστρέψουν στη χώρα τους, είτε για να μεταβούν σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Έμειναν 2-3 καταλύματα

————————————

Ο λειτουργός της τοπικής εταιρείας τουρισμού δήλωσε, εξάλλου, ότι την δεδομένη στιγμή η συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων (πέραν των 200) στην ελεύθερη Αμμόχωστο έχουν λειτουργήσει. Απομένουν κάποια πολύ λίγα καταλύματα, τα οποία βρίσκονται στο τελικό στάδιο των ανακαινίσεών τους και είναι θέμα ημερών ν’ ανοίξουν κι αυτά.

Όπως εξήγησε, πρόκειται για καταλύματα που συνεργάζονται με συγκεκριμένους τουριστικούς πράκτορες και αγορές. Ως εκ τούτου, προγραμματίζουν τη λειτουργία τους ανάλογα με τις ημερομηνίες άφιξης των επισκεπτών τους.

Send this to a friend