Η Βουλή απέρριψε αναπομπή από ΠτΔ για διορισμούς και προαγωγές στην Αστυνομία
Η Ολομέλεια της Βουλής, σε έκτακτη συνεδρία της απέρριψε ομόφωνα την αναπομπή εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, στον νόμο που ψήφισε στις 11 Απριλίου και παρέχει τη δυνατότητα στον Αρχηγό Αστυνομίας, να διορίζει και να προάγει διασώστες και χειριστές βαρούλκου πτητικών μέσων της Αστυνομίας, που δεν κατέχουν πανεπιστημιακό δίπλωμα.
Ο νόμος που ψήφισε η Βουλή τροποποίησε τον περί Αστυνομίας Νόμο, παρέχοντας τη διακριτική ευχέρεια στον Αρχηγό της Αστυνομίας, κατόπιν έγκρισης του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, να διορίζει υπό προϋποθέσεις οποιοδήποτε μέλος της Αστυνομίας ως εξειδικευμένο μέλος της.
Στους λόγους αναπομπής αναφέρονται μεταξύ άλλων θέματα αντισυνταγματικότητας και διατάξεις, που διαταράσσουν θεμελιωδώς τη νομική αλλά και τη δικαιοδοτική δομή του νομοσχεδίου, με τη εισαγωγή αντικρουόμενων και αντιφατικών διατάξεων, κατά τρόπο που παραβιάζουν συνταγματικές διατάξεις.
Αναφέρεται επίσης ότι η παροχή δυνατότητας στον αρχηγό της Αστυνομίας, εξακολουθεί να οδηγεί σε άνιση μεταχείριση, αφού εξακολουθεί να δημιουργείται μια νέα διαδικασία διορισμού σε θέση εξειδικευμένων μελών του αστυνομικού σώματος ειδικότητας διασώστη και χειριστή βαρούλκου, που στοχεύει αποκλειστικά και μόνο στην ευνοϊκότερη μεταχείριση των υφιστάμενων μελών της Αστυνομίας αυτής της ειδικότητας.
Αναφέρεται ακόμα ότι η τροποποίηση αυτή αναπόφευκτα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό κατά παράβαση του Άρθρου 80.2 του Συντάγματος.
Παράλληλα στην αναπομπή σημειώνεται ότι με τη συγκεκριμένη νομοθετική διάταξη «η Βουλή των Αντιπροσώπων, υφάρπαξε τις εξουσίες της Εκτελεστικής Εξουσίας, η οποία έχει την ουσιαστική αρμοδιότητα, όπως αποφασίσει επί διορισμών μελών της Αστυνομίας, η οποία υποχρέωση είναι διοικητικής φύσεως».
Η νομοθετική αυτή επιταγή, προστίθεται, παρεμβαίνει στις αρμοδιότητες της εκτελεστικής εξουσίας, κατά τρόπο που θίγει τη συνταγματική Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών, εφόσον η εκτελεστική εξουσία έχει συνταγματικά το προνόμιο να ασκεί διοικητική λειτουργία και να αποφασίζει για την άσκηση γενικής πολιτικής.
Στην τοποθέτησή του ενώπιον της Ολομέλειας, ο μεμονωμένους σοσιαλιστής Βουλευτής Κωστής Ευσταθίου, η οποίος είχε προτείνει τον συγκεκριμένο νόμο που ψηφίστηκε, ανέφερε ότι στην αναπομπή υπάρχουν ζητήματα που δεν ευσταθούν.
Σημείωσε ότι με το νόμο έγινε προσπάθεια να υπάρχει ίση μεταχείριση των ανθρώπων που υπηρετούν στην Αστυνομία και φέρουν τίτλο εκπαίδευσης που στοίχισε εκατοντάδες χιλιάδες, με τους συναδέλφους τους που έχουν ακαδημαϊκό τίτλο. Κάτι τέτοιο όπως είπε, δεν προβάλλει την αρχή της ισότητας αλλά την θεραπεύει.
Είπε ακόμα ότι παρέχεται η δυνατότητα στον Αρχηγό της Αστυνομίας, αν το επιθυμεί να διορίσει, ή να προάγει και ότι αυτή η δυνατότητα δεν είναι σε καμιά περίπτωση επιβολή. Είπε επίσης ότι προφανώς θα υπάρχει σχετική πρόβλεψη στον προϋπολογισμό για τις θέσεις αυτές αφού η ηγεσία της αστυνομίας λειτουργεί σύννομα.
Ο κ. Ευσταθίου ανέφερε ακόμα ότι ο χειρότερος λόγος που προβάλλεται είναι αυτό που αναφέρεται ως υφαρπαγή αρμοδιοτήτων της εκτελεστικής εξουσίας από την Βουλή, κάτι που σημαίνει ότι η Βουλή δεν μπορεί να έχει νομοθετική πρωτοβουλία για θέματα εκτελεστικής εξουσίας. Αυτό όπως είπε, θυμίζει το νομοθετικό συμβούλιο επί αποικιοκρατίας που είχε ως μοναδικό καθήκον να ψηφίζει τα νομοσχέδια του κυβερνήτη.
Σημείωσε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνεται σε μια δημοκρατία και δεν μπορεί να αποστερήσει κάποιος από τη Βουλή το δικαίωμα να νομοθετεί επί παντός θέματος. Πρόσθεσε ότι η αναπομπή θα πρέπει να καταψηφιστεί ώστε να σταλεί το μήνυμα ότι η Βουλή είναι εδώ και δεν μπορεί να υποκατασταθεί από διατάγματα ή εκτελεστικές πράξεις.
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε ότι η Επιτροπή, εμμένει στη θέση της ότι η συγκεκριμένη ομάδα αστυνομικών που καθημερινά θέτει τον εαυτό της σε κίνδυνο υπέρ του δημοσίου συμφέροντος χρήζει αναγνώρισης και επιβράβευσης και προτείνει την απόρριψη της εν λόγω αναπομπής.
Πηγή: ΚΥΠΕ