Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΥΓΕΙΑ Υπ. Υγείας: Υπό ετοιμασία νέες στρατηγικές, επιδίωξη η ποιοτική φροντίδα
Υπ. Υγείας: Υπό ετοιμασία νέες στρατηγικές, επιδίωξη η ποιοτική φροντίδα

Υπ. Υγείας: Υπό ετοιμασία νέες στρατηγικές, επιδίωξη η ποιοτική φροντίδα

Ετοιμάζονται νέες στρατηγικές υγείας για τη διαχείριση της Ψυχικής Υγείας, τις μεταμοσχεύσεις, αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών, βελτίωση της ποιότητας της ζωής μέσω υγιεινής διατροφής και άσκησης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, την Πέμπτη Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός, σε διάσκεψη Τύπου για τον απολογισμό του έργου του Υπουργείο τον ένα χρόνο διακυβέρνησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη.

Αναλύοντας τις πολιτικές της Κυβέρνησης για την υγεία, ο κ. Δαμιανός αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει σημειωθεί σε διάφορους τομείς του υγειονομικού συστήματος, η οποία -όπως τόνισε- έχει ως αποτέλεσμα την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς, ενώ αναφορά έκανε και σε επικείμενες εξελίξεις. Ανάμεσα σε αυτές είναι η έναρξη σταδιακά της χορήγησης εντός του μήνα της ουσίας «Μεθαδόνης», στον πληθυσμό που τη χρειάζεται και για τον Συνήγορο του Ασθενή, ότι έχει υποβληθεί στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Μάιο του 2024.

Αυτό που επιδιώκει το Υπουργείο Υγείας είναι ο κάθε ασθενής να λαμβάνει ποιοτική φροντίδα, την καλύτερη δυνατή φροντίδα για τη θεραπεία του, τόνισε ο κ. Δαμιανός, σημειώνοντας ότι γνώμονας για τη διαμόρφωση των πολιτικών που αφορούν θέματα υγείας είναι η προστασία και η εξυπηρέτηση των πολιτών.

Επεσήμανε ότι η Κύπρος αποτελεί πλέον ενεργό μέλος της νέας κεντρικής διαδικασίας αξιολογήσεων τεχνολογιών υγείας με βάση τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό (ΕΕ) 2021/2282 ο οποίος μπαίνει σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2025.

«Η χώρα μας συμμετέχει για τα φαρμακευτικά προϊόντα και για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, στη Συντονιστική Επιτροπή για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας καθώς και σε όλες τις ομάδες εργασίας της Ε.Ε.», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι το 2023 εντάχθηκαν στον Κατάλογο Φαρμάκων του ΓεΣΥ 46 καινοτόμες θεραπείες για 17 παθήσεις.

«Οι καινοτόμες θεραπείες αφορούν τόσο ενδονοσοκομειακά φάρμακα όσο και εξωνοσοκομειακά φάρμακα, τα οποία είτε χορηγούνται σε νοσοκομειακό περιβάλλον είτε διατίθενται από νοσοκομειακά φαρμακεία. Εντάχθηκαν επίσης 68 φάρμακα στην εξωνοσοκομειακή φροντίδα, τα οποία διατίθενται από τα φαρμακεία της γειτονιάς», συμπλήρωσε.

Σε άλλο σημείο της παρουσίασης του απολογισμού, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι έγιναν οι ενέργειες για προμήθεια της εναλλακτικής, υποκατάστατης ουσίας «Μεθαδόνης», και εντός του μήνα, αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακά η χορήγησή της στον πληθυσμό που τη χρειάζεται.

Για τον Συνήγορο του Ασθενή, ο Υπουργός είπε ότι έχει υποβληθεί στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο και αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή το Μάιο του 2024.

Αναλύοντας τις πολιτικές της Κυβέρνησης για την υγεία, ο κ. Δαμιανός αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει σημειωθεί σε διάφορους τομείς του υγειονομικού συστήματος, η οποία -όπως τόνισε- έχει ως αποτέλεσμα την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς.

Ειδικότερα, ο Υπουργός αναφέρθηκε σε αναβαθμίσεις στις παρεχόμενες Υπηρεσίες,  όπως για παράδειγμα στην εφαρμογή τον περασμένο μήνα, του Σχεδίου κάλυψης εξόδων μετάβασης, διαμονής και διατροφής των ασθενών που αποστέλλονται στο εξωτερικό για θεραπεία και ενός συνόδου τους.

«Ένα πάγιο αίτημα των ασθενών, το οποίο έγινε πραγματικότητα», σημείωσε.

Ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε επίσης στην αναθεώρηση του Σχεδίου Επιδότησης για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας και στην αύξηση του ποσού για την πρώτη θεραπεία εξωσωματικής από τις €2.500 στις €3.500.

Ο Υπουργός Υγείας είπε επίσης ότι ετοιμάζονται νέες στρατηγικές υγείας, οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούν, στη διαχείριση της Ψυχικής Υγείας, στις μεταμοσχεύσεις, στην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μέσω υγιεινής διατροφής και άσκησης.

Επιπλέον, ανέφερε, η επικαιροποίηση Εθνικών Στρατηγικών για το Διαβήτη και τα Σπάνια Νοσήματα αναμένεται να συμβάλει στη βελτίωση της πρόληψης και της ποιότητας ζωής του πληθυσμού.

Σε ό,τι αφορά στον πυλώνα «εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου/νέες νομοθεσίες», ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται για την αναβάθμιση του νομοθετικού πλαισίου προκειμένου να διασφαλίσει την αποτελεσματική λειτουργία των υγειονομικών υπηρεσιών.

Αναφέρθηκε, παράλληλα, στην επαναδιαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τα νομοσχέδια που αφορούν στα Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης, στη λειτουργία Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων και Πανεπιστημιακών Κλινικών, όπως επίσης και στην προώθηση στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο του νομοσχεδίου που αφορά στον Συνήγορο του Ασθενή.

Ο κ. Δαμιανός ανέφερε πως σημειολογικά η σημερινή διάσκεψη Τύπου συμπίπτει με τις πρώτες εκατό ημέρες που βρίσκεται στο πηδάλιο του Υπουργείου, και όπως είπε είναι ιδιαίτερα ευτυχής που κατάφερε να βάλει το λιθαράκι του προκειμένου να τεθούν σε πορεία υλοποίησης ή και εφαρμογής σημαντικά νομοσχέδια.

Για την προώθηση προγραμμάτων πρόληψης, ο Υπουργός ανέφερε ότι σχεδιάζονται νέα προγράμματα πρόληψης καρκίνου και άλλων νόσων, προκειμένου να ενισχυθεί η δημόσια υγεία και ευημερία του πληθυσμού.

Αναφερόμενος σε άλλα έργα τα οποία αναβάθμισαν τις παρεχόμενες υπηρεσίες φροντίδας, ο κ. Δαμιανός είπε ότι τον Φεβρουάριο του 2024 τέθηκε σε πλήρη λειτουργία η νέα Μονάδα Αιμοκάθαρσης στο Νοσοκομείο Πάφου, ενώ ξεκίνησε η λειτουργία των εξωτερικών Πνευμονολογικών Ιατρείων στο νέο, ανακαινισμένο κτίριο της Πνευμονολογικής-Φυματιολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Τροόδους.

Επιπρόσθετα, είπε, βελτιώθηκαν υποδομές των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων και αναβαθμίστηκε εξοπλισμός αξίας 22 εκατομμυρίων.

Σε ερώτηση αν το Υπουργείο θα προχωρήσει σε βελτίωση της μείωσης αναμονής στα ΤΑΕΠ, ο κ. Δαμιανός είπε ότι προβλήματα στις Πρώτες Βοήθειες υπάρχουν, τα αναγνωρίζουν και θεωρούν ότι πρέπει να προχωρήσουν σε λύσεις.

Σημείωσε ότι το 2023 είχε λειτουργήσει ΤΑΕΠ για παιδιά στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας που έχει δώσει προτεραιότητα στα παιδιά και έχει δεχθεί πάνω από 10.000 παιδιά και είναι ένα καλό μέτρο.

«Με τα νέα ΤΑΕΠ του ιδιωτικού τομέα προφανώς θα μειώνονται οι αριθμοί. Υπάρχουν προβλήματα, υπάρχει κατηγοριοποίηση. Είναι καλύτερα τα πράγματα, από ό,τι ήταν πριν. Πάντοτε θα υπάρχει χώρος για βελτίωση», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει ότι τα ασθενοφόρα σε ακριτικές και απομακρυσμένες περιοχές είναι περιορισμένα και πρόσφατα υπήρξε ένα περιστατικό όπου διεύθυνση σχολείου, σε περιοχή της Επαρχίας Πάφου, είχε ειδοποιήσει ασθενοφόρο, το οποίο μετέβη 1 ώρα μετά, ο κ. Δαμιανός είπε ότι προχωρούν σε νομοσχέδιο που αφορά την Υπηρεσία Ασθενοφόρων και τη συνεχή αναβάθμιση των Υπηρεσιών αυτών.

Σε παρέμβασή της, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Ασθενοφόρων, Ριάνα Κωνσταντίνου, διευκρίνισε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η καθυστέρηση του ασθενοφόρου έγινε διότι και τα δύο έξτρα ασθενοφόρα που είχαν στη συγκεκριμένη Επαρχία ανταποκρίνονταν σε επείγουσες κλήσεις.

Το συγκεκριμένο περιστατικό, συνέχισε, δεν ήταν επείγον.

«Ήταν μια μαθήτρια, για την οποία η μητέρα της παρακάλεσε να μην πάει το ασθενοφόρο να την πάρει, παρά ταύτα εμείς ξεκινήσαμε ασθενοφόρο από άλλη περιοχή και φυσικά ήθελε κάποιο χρόνο να πάει. Οπότε θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και φειδωλοί , γιατί και το Υπουργείο Υγείας και ο ΟΚΥπΥ έχει αναπτύξει στο βέλτιστο βαθμό το δίκτυο των ασθενοφόρων και δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να υπάρχει κωλυσιεργία εκ μέρους των ασθενοφόρων να σώσουν μια ανθρώπινη ζωή. Και θα πρέπει να καταλάβουμε και εμείς και οι πολίτες ότι τα ασθενοφόρα έχουν ένα περιορισμένο αριθμό και δεν μπορούν ταυτόχρονα να πολλαπλασιάζονται για οποιαδήποτε περιστατικά. Τα αξιολογούμε και τα αντιμετωπίζουμε», πρόσθεσε.

Ανέφερε, τέλος, ότι έχουν πολλαπλασιάσει τα ασθενοφόρα σε όλη την ορεινή περιοχή της Κύπρου.

ΚΥΠΕ

Send this to a friend