Για επικίνδυνα παιδικά παιχνίδια προειδοποιεί η Υπ. Προστασίας Καταναλωτή
Σε δημοσίευση 49 προϊόντων για την εβδομάδα που άρχισε στις 8 Απριλίου (RAPEX – Report 15) που παρουσιάζουν κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλειά των καταναλωτών προέβη τη Δευτέρα η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή (ΥΠΚ) του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, ως αρμόδια αρχή στην Κύπρο για τη λειτουργία και διαχείριση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών για Επικίνδυνα Προϊόντα που δεν είναι τρόφιμα. Στην ανακοίνωση περιλαμβάνονται και τα οκτώ προϊόντα που αφορούν στην Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή.
Σημειώνεται ότι τα προϊόντα αυτά εντοπίστηκαν στις αγορές διαφόρων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη συνέχεια κοινοποιήθηκαν στο Σύστημα Safety Gate RAPEX, ενώ οι καταναλωτές μπορούν να ενημερωθούν για τα επικίνδυνα προϊόντα στην ιστοσελίδα της ΥΠΚ.
Όπως εξηγείται, τα 49 προϊόντα κατανεμήθηκαν για σκοπούς ελέγχου της αγοράς ως ακολούθως: Οκτώ στην Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, 14 στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, 8 στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών, 7 στο Τμήμα Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, 5 στο Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, 4 στο Τμήμα Περιβάλλοντος, 2 στις Υγειονομικές Υπηρεσίες και 1 στις Υγειονομικές Υπηρεσίες – Κλάδος Απορρυπαντικών.
Σημειώνεται ότι τα 8 προϊόντα που αφορούν στην Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, καθώς και οι αντίστοιχοι συνεπαγόμενοι κίνδυνοι περιγράφονται ενδελεχώς σε αυτόν τον ΠΙΝΑΚΑ.
Όπως περιγράφεται στον πίνακα το πρώτο προϊόν είναι προσαρμογέας (με επιλογή Wi-Fi) μάρκας ENERGEEKS, μοντέλο EGEW003MC (συσκευασία) 22/51-08- 02200 (προϊόν), με γραμμοκώδικα 8436581540482 και με χώρα κατασκευής την Κίνα. Σημειώνεται ότι υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας λόγω του ότι η μόνωση του προϊόντος είναι ανεπαρκής με κίνδυνο ο χρήστης να υποστεί ηλεκτροπληξία από τα προσβάσιμα ηλεκτροφόρα μέρη.
Το δεύτερο προϊόν είναι καδένα στήριξης πιπίλας μάρκας Jojo Maman Bébé, με γραμμοκώδικα 5054298261983 και με χώρα κατασκευής την Κίνα. Επισημαίνεται ότι υπάρχει κίνδυνος πνιγμού από πιθανή κατάποση των μικρών αντικειμένων που αποσπώνται εύκολα από την καδένα.
Το τρίτο προϊόν αφορά μαλακό παιχνίδι σε μορφή δεινόσαυρου μάρκας LIVING NATURE, μοντέλο PELUCHE BRACHIOSAURUS, κωδικός κατασκευής PRODUCT CODE AN420 με γραμμοκώδικα 5037832307217 και με χώρα κατασκευής το Ηνωμένο Βασίλειο. Αναφέρεται ότι υπάρχει κίνδυνος πνιγμού από πιθανή κατάποση μικρών αντικειμένων που αποσπώνται εύκολα από το παιχνίδι.
Το τέταρτο προϊόν είναι παιχνίδι με μαγνήτες άγνωστης μάρκας, μοντέλα LEC210906118A / [F04A13D5-06] / 220109124939451024 και με χώρα κατασκευής την Κίνα. Σημειώνεται ότι υπάρχει κίνδυνος πνιγμού από την πιθανή κατάποση των μικρών εξαρτημάτων (οι μαγνήτες) που μπορούν εύκολα να αποσπαστούν.
Το πέμπτο είναι επίσης παιχνίδι με μαγνήτες μάρκας STEM και με άγνωστη χώρα κατασκευής. Και πάλι επισημαίνεται ότι υπάρχει κίνδυνος πνιγμού από την πιθανή κατάποση των μικρών εξαρτημάτων (μαγνήτες) που μπορούν εύκολα να αποσπαστούν.
Το έκτο αντικείμενο είναι παιχνίδι σπαθί μάρκας Flying Tiger Copenhagen, μοντέλο 3050473, όλοι οι κωδικοί κατασκευής, με γραμμοκώδικα 0200030504732 και με χώρα κατασκευής την Κίνα. Επισημαίνεται ότι υπάρχει χημικός κίνδυνος και κίνδυνος πνιγμού λόγω του ότι η θήκη των μπαταριών σπάει εύκολα, αφήνοντας τις μπαταρίες κουμπιά προσβάσιμες.
Το έβδομο προϊόν είναι ψηφιακό θερμόμετρο μπάνιου μάρκας Konges slojd, μοντέλο KS5319, κωδικός κατασκευής 122022, με γραμμοκώδικα 5715404091336 και με χώρα κατασκευής την Κίνα. Σημειώνεται ότι υπάρχει κίνδυνος πνιγμού.
Το τελευταίο προϊόν είναι μαλακά παιχνίδια με τη μορφή ποικίλων πολύχρωμων ζώων άγνωστης μάρκας και με χώρα κατασκευής την Κίνα. Σημειώνεται ότι υπάρχει κίνδυνος πνιγμού από πιθανή κατάποση των μικρών αντικειμένων που αποσπώνται εύκολα από τα παιχνίδια ή από το ινώδες υλικό γέμισης των παιχνιδιών.
Επισημαίνεται ότι τα προϊόντα με αύξοντες αριθμούς 1 μέχρι 7 έχουν αξιολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προϊόντα σοβαρού κινδύνου, ενώ το προϊόν με αριθμό 8 έχει αξιολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προϊόν χαμηλότερου κινδύνου.
Αναφέρεται ότι η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή καλεί τους εισαγωγείς, διανομείς και πωλητές που τυχόν διαθέτουν τέτοια προϊόντα να σταματήσουν αμέσως τη διάθεση τους και να ειδοποιήσουν την Υπηρεσία.
Σημειώνεται ότι η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή καλεί επίσης τους καταναλωτές, σε περίπτωση που κατέχουν τα εν λόγω προϊόντα, να σταματήσουν να τα χρησιμοποιούν και να τα επιστρέψουν στον πωλητή, δηλαδή στο κατάστημα από όπου τα έχουν προμηθευτεί και παράλληλα να ενημερώσουν τον πωλητή σχετικά.
Σημειώνεται ακόμη ότι, σύμφωνα με τον περί Προστασίας του Καταναλωτή Νόμο του 2021, σε περίπτωση αγοράς μη ασφαλούς προϊόντος, ο καταναλωτής δικαιούται αντικατάσταση του προϊόντος, ώστε το προϊόν να είναι σύμφωνο προς τους όρους της σύμβασης πώλησης. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε ο καταναλωτής δικαιούται να υπαναχωρήσει, δηλαδή να επιστρέψει το προϊόν στον πωλητή και να λάβει πίσω το πλήρες ποσό που πλήρωσε.
Υπενθυμίζεται ότι τα πιο πάνω δικαιώματα ισχύουν για περίοδο δύο ετών από την αρχική παράδοση του προϊόντος στον καταναλωτή και ότι την αποκλειστική ευθύνη έναντι του καταναλωτή έχει πάντα ο τελικός πωλητής.
Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που ο πωλητής αρνείται να ανταποκριθεί στα πιο πάνω δικαιώματα του καταναλωτή, καλείται ο καταναλωτής να υποβάλει γραπτώς το παράπονό του μέσω της ιστοσελίδας της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή.
Αναφέρεται ότι για περαιτέρω πληροφορίες ή για υποβολή καταγγελίας οι καταναλωτές μπορούν να επικοινωνούν με την Υπηρεσία μέσω της ιστοσελίδας της ή στα τηλέφωνα: Γραμμή Καταναλωτή 1429, Κεντρικά Γραφεία Λευκωσίας 22200926 / 22200925 / 22200923, Επαρχιακό Γραφείο Λεμεσού 25819150, Επαρχιακό Γραφείο Πάφου 26804613 και Επαρχιακό Γραφείο Λάρνακας / Αμμοχώστου 24816160.
Πηγή: ΚΥΠΕ