Διάβημα στον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Αζερμπαϊτζάν και τους Ευρωπαίους ομολόγους της θα στείλει η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, εξαιτίας της πρόθεσης του Αζερμπαϊτζάν για «διακοινοβουλευτική» συνεργασία με το «κοινοβούλιο» των κατεχομένων. Κάλεσε, επίσης, εκ νέου, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο.
Σε δηλώσεις της μετά την εκδήλωση της Τράπεζας Κύπρου «Οι Νέοι Ρωτούν», η Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι «έχουμε ενημέρωση ότι προτίθεται το Αζερμπαϊτζάν να πράξει κάτι τέτοιο. Πρέπει να το σταματήσουμε», σημειώνοντας ότι έχει ετοιμάσει επιστολή-διάβημα προς τους ομολόγους της για καταδίκη μιας τέτοιας πράξης. Επιπλέον, είπε ότι θα στείλει διάβημα απευθείας στον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Αζερμπαϊτζάν, ενώ θα θέσει το θέμα και στη σύσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες στην Ισπανία.
«Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που το Αζερμπαϊτζάν προβαίνει σε μια τέτοια τακτική ή σε μια τέτοια προσπάθεια. Πρέπει και πάλι να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας να το σταματήσουμε. Είναι απαράδεκτο και καταδικαστέο», είπε.
Πρόσθεσε ότι ισχύουν ήδη κυρώσεις για το Αζερμπαϊτζάν από το Συμβούλιο της Ευρώπης «αλλά και πάλι δεν μπορεί κάτι τέτοιο να μην είναι απόλυτα καταδικαστέο και να μην αξιοποιήσουμε οποιοδήποτε πολιτικό, διπλωματικό μέσο έχουμε».
Επιπλέον, η κ. Δημητρίου είπε ότι θα συναντηθεί το μεσημέρι με τον Υπουργό Εξωτερικών, Κωνσταντίνο Κόμπο και αυτό είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσουν για να συντονίσουν προσπάθειες.
«Δυστυχώς μετά από 50 χρόνια, αυτή είναι η μεγαλύτερη μας έγνοια, κάποιοι να μη θεωρήσουν με κανένα τρόπο ότι ο χρόνος μπορεί είτε να παγιώσει τετελεσμένα ή να δικαιολογήσει τέτοια συμπεριφορά. Δεν πρόκειται, όσα χρόνια κι αν περάσουν να δεχτούμε κάτι τέτοιο. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας και γι’ αυτό προτάσσουμε ότι η μόνη λύση είναι η λύση», είπε, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει και θέλουμε να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων στο συμφωνημένο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, διαφορετικά τέτοια και χειρότερα θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε κάθε χρόνο».
Είναι γι’ αυτό, τόνισε, που «καλούμε για άλλη μια φορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα πρέπει να γίνει σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, να δούμε πού βρισκόμαστε, να ενημερωθούμε και να δούμε πώς θωρακίζουμε με μια στρατηγική το πλάνο της Κυπριακής Δημοκρατίας, πώς θέλουμε να προχωρήσουμε και να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια με την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα, γιατί ανησυχούμε πολύ με όσα βλέπουμε να δημοσιεύονται και τις εξελίξεις τις οποίες καθημερινά έχουμε να διαχειριστούμε», είπε.
Σε ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, αναφέρεται ότι η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, απέστειλε την επιστολή-διάβημα προς τους Προέδρους διεθνών και περιφερειακών κοινοβουλευτικών οργανισμών, στους οποίους συμμετέχουν η Βουλή των Αντιπροσώπων και το Κοινοβούλιο του Αζερμπαϊτζάν, καθώς και στην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αφορμή την απόφαση της Εθνοσυνέλευσης του Αζερμπαϊτζάν να προχωρήσει με σύσταση «ομάδας εργασίας για τις διακοινοβουλευτικές σχέσεις Αζερμπαϊτζάν – ΤΔΒΚ».
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι στην επιστολή της, η Πρόεδρος της Βουλής καταγγέλλει ότι η εν λόγω απόφαση του Κοινοβουλίου του Αζερμπαϊτζάν, συνιστά περιφρόνηση της διεθνούς νομιμότητας και εντάσσεται στο πλαίσιο συντονισμένης εκστρατείας της Τουρκίας, με τη στήριξη του Αζερμπαϊτζάν, υπό το διακηρυγμένο δόγμα «τρεις χώρες – ένα έθνος», για διεθνή αναγνώριση της παράνομης αποσχιστικής οντότητας στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επισημαίνει επίσης τη σχετική δήλωση του Αζέρου επικεφαλής της εν λόγω «ομάδας εργασίας», ότι η ενέργεια αυτή αποτελεί βήμα προς τη διπλωματική αναγνώριση του ψευδοκράτους, υπογραμμίζοντας ότι η δήλωση αυτή επιβεβαιώνει τους παράνομους σχεδιασμούς της Τουρκίας στη βάση της αξίωσής της για λύση «δύο κρατών» στην Κύπρο.
Η κ. Δημητρίου υπογραμμίζει ότι η παράνομη οντότητα των κατεχομένων αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 541 (1983) και 550 (1984) και, συνακόλουθα ότι, δεν μπορούν να τύχουν διεθνούς αναγνώρισης «μέλη» ενός «κοινοβουλίου» που δεν υφίσταται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
«Η Πρόεδρος της Βουλής εκφράζει τη βεβαιότητα ότι οι εν λόγω αξιωματούχοι, με γνώμονα την ισχυρή προσήλωση των διεθνών και περιφερειακών κοινοβουλευτικών οργανισμών των οποίων ηγούνται, στο διεθνές δίκαιο και στις δημοκρατικές αρχές και αξίες, δεν θα επιδείξουν ανοχή σε ενέργειες που αντιβαίνουν της διεθνούς νομιμότητας και υπονομεύουν τις προοπτικές επίτευξης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, η οποία θα επανενώνει τη χώρα προς όφελος ολόκληρου του κυπριακού λαού και της ευρύτερης περιοχής», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Καλεί, τέλος, τους Προέδρους των κοινοβουλευτικών αυτών οργανισμών να καταδικάσουν την απόφαση του Κοινοβουλίου του Αζερμπαϊτζάν και ζητά την εκ μέρους τους άσκηση επιρροής προς το Αζερμπαϊτζάν για ανάκληση αυτής της απόφασης και αποφυγής παρόμοιων ενεργειών στο μέλλον.
ΚΥΠΕ