Στην επαρχία που διαπράχθηκε θα εκδικάζεται αδίκημα με νόμο που ψήφισε η Βουλή
Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα νόμο, σύμφωνα με τον οποίο, ποινική υπόθεση θα εκδικάζεται μόνο από το δικαστήριο της επαρχίας, στην οποία διαπράχθηκε το αδίκημα.
Η σχετική πρόταση νόμου κατατέθηκε από τον μεμονωμένο σοσιαλιστή Βουλευτή Κωστή Ευσταθίου και καταργεί την προσωρινή διάταξη που εφαρμόστηκε μετά το 1974 και ίσχυε μέχρι σήμερα, η οποία επέτρεπε την εκδίκαση ποινικής υπόθεσης από επαρχιακό δικαστήριο οποιασδήποτε επαρχίας, ανεξάρτητα από τον περί Δικαστηρίων Νόμο, που καθορίζει την κατά τόπον αρμοδιότητα των επαρχιακών δικαστηρίων ανάλογα με την επαρχία στην οποία διαπράχθηκε το αδίκημα.
Επίσης η Βουλή υπερψήφισε δεύτερη πρόταση νόμου που κατέθεσε ο κ. Ευσταθίου η οποία τροποποιήθηκε στην πορεία από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών και προβλέπει ότι σε περιπτώσεις που η ακροαματική διαδικασία έχει ήδη αρχίσει υπάρχει δυνατότητα παραπομπής στο κατά τόπον αρμόδιο δικαστήριο, νοουμένου ότι ο κατηγορούμενος δεν έχει απαντήσει στην κατηγορία.
Σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια ο κ. Ευσταθίου είπε ότι ύστερα από 50 χρόνια είναι καιρός να εφαρμοστεί η αρχή του φυσικού δικαστή, που δεν ίσχυε με βάση προσωρινές διατάξεις μετά την καταστροφή του 1974, ώστε να διευκολυνθεί ο κόσμος που ήταν διάσπαρτος σε όλες τις επαρχίες.
Σημείωσε ωστόσο ότι αυτό συνεχίστηκε και δημιουργήθηκε κατάχρηση και αντί να εφαρμόζεται επ’ ωφελεία του κατηγορουμένου, πολλοί δικηγόρου καταχωρούσαν δεκάδες υποθέσεων εκεί που βόλευε τους ίδιους. Αυτό ανάγκαζε τον κόσμο να πηγαίνει σε άλλες επαρχίες από αυτές που διαμένει. Πλέον ανέφερε, οι νέες υποθέσεις θα καταχωρούνται εκεί που υπάρχει φυσικός δικαστής.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου συμφώνησε με τις προτάσεις, αναφέροντας ότι το σύστημα δικαιοσύνης επανέρχεται στη σωστή του διάσταση στην κατά τόπον αρμοδιότητα των δικαστηρίων. Πρόσθεσε ότι υπήρχε μια σύγχυση και γινόταν αυτό που συνέφερε του δικηγόρους.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης ανέφερε ότι δυστυχώς η προσωρινή αυτή διάταξη έτυχε εκμετάλλευσης από πολλούς οργανισμούς και δικηγόρους που ανάγκαζαν κατηγορουμένους να μεταβαίνουν σε δικαστήρια σε μεγάλες αποστάσεις, ώστε να τους πιέσουν και να προτιμούν να παραδέχονται το αδίκημα. Πρόσθεσε ότι πλέον εξισορροπείται αυτή η λανθασμένη εφαρμογή και χρήση του νόμου.
Πηγή: ΚΥΠΕ