Στο 1,4 ο δείκτης αναπλήρωσης του πληθυσμού – Αυξάνεται κατακόρυφα ο αριθμός των ξένων παιδιών
Στο 1,4 βρίσκεται ο δείκτης αναπλήρωσης του πληθυσμού στην Κύπρο, είπαν στην ad hoc επιτροπή για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, την ώρα που για την αναπλήρωση του πληθυσμού ο δείκτης θα έπρεπε να βρίσκεται στο 2,1.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της επιτροπής, είπε ότι οι δείκτες παραμένουν αρκετά χαμηλά, παρά τα σωστά, όπως είπε, μέτρα που λαμβάνονται από το Υφυπουργείο Πρόνοιας.
“Όσον αφορά τον γηγενή πληθυσμό, η χώρα βρίσκεται στον χαμηλότερο δείκτη της Ευρώπης, στο 1,2, ενώ ο δείκτης γεννήσεων του γενικότερου πληθυσμού της χώρας είναι στο 1,4”, είπε.
Επίσης, αναφέρθηκε σε στοιχεία που έδωσε εντός της Επιτροπής το Ινστιτούτο δημογραφικής και μεταναστευτικής πολιτικής, σύμφωνα με το οποίο στα δημόσια λύκεια το 84% των μαθητών είναι παιδιά Κύπριων πολιτών και το 16% είναι παιδιά από γονείς τρίτων χωρών ή ευρωπαίων πολιτών. Όσον αφορά τα γυμνάσια, το ποσοστό των Κύπριων μαθητών είναι στο 81%, και το αντίστοιχο των παιδιών από τρίτες χώρες ή ευρωπαίους πολίτες είναι στο 19%. Προχωρώντας στη δημοτική, υπάρχει ακόμα πιο αυξημένο ποσοστό, στο 21% των παιδιών με δύο γονείς ξένους και στην προδημοτική αυτό το ποσοστό είναι 25%.
Όπως είπε “όσο μειώνεται η ηλικία των παιδιών αυξάνεται κατακόρυφα ο αριθμός των ξένων παιδιών και αυτό είναι ξεκάθαρα λόγω των ροών των τελευταίων χρόνων”.
Αναφερόμενος στις μεταναστευτικές ροές των τελευταίων ημερών, είπε ότι το ΕΛΑΜ θεωρεί ότι υπάρχει “μια συντονισμένη προσπάθεια, στη βάση στρατηγικού σχεδίου, τόσο από την Τουρκία, όσο και από άλλες γείτονες χώρες”.
Είπε ότι τις τελευταίες μέρες σημειώθηκαν από τον Λίβανο σχεδόν 1000 νέες αφίξεις, ενώ είπε ότι στον Λίβανο υπάρχουν κιόσκια με τα οποία διαφημίζεται πακέτο με το οποίο όσοι θα έρθουν στην Κύπρο πρέπει να καταβάλουν ένα ποσό €5.000 και θα αντιμετωπίσουν συνθήκες πολύ καλύτερες από τη χώρα τους: ασφαλή διαβίωση, επιδόματα για πιο άνετη ζωή. Όπως είπε, αυτά δήλωσε ένας από τους συλληφθέντες διακινητές και είναι εν γνώσει των αρχών.
Ο κ. Παπαγιάννης ανέφερε ότι το ΕΛΑΜ κατέθεσε νέο πακέτο προτάσεων με μέτρα για το θέμα.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, είπε ότι “οι δείκτες είναι αμείλικτοι”, με τον δείκτη γονιμότητας να είναι στο 1,4, όταν για την αναπλήρωση του πληθυσμού χρειάζεται να είναι στο 2,1.
Οι αριθμοί των πολύτεκνων οικογενειών που έπαιρναν επίδομα το 2020 ήταν γύρω στις 4.300 ενώ το 2023 έπεσαν στο 3.600, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι “πρέπει να στηρίξουμε τις οικογένειες, να συμφιλιώσουμε την οικογένεια με την εργασία και να δώσουμε τα εφόδια που χρειάζονται οι νέες οικογένειες για να προχωρήσουν σε γεννήσεις”.
Σημείωσε ότι ο ΔΗΣΥ έχει προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση, που αφορούν τη φορολόγηση των οικογενειών με βάση τον αριθμό των μελών της οικογένειας, αναφερόμενος στην πρόταση του ΔΗΣΥ για φορολόγηση του οικογενειακού εισοδήματος και στην επέκταση των εισοδηματικών κριτηρίων για το επίδομα τέκνου, ειδικά για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Επίσης, πρότεινε η Κυβέρνηση να στηρίξει με ένα εφάπαξ ποσό για τρίτο, τέταρτο ή περισσότερα παιδιά.
Τέλος, είπε ότι το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να επεκτείνει τον θεσμό του προαιρετικού ολοήμερου σχολείου σε όσα σχολεία δημοτικά ή νηπιαγωγεία το έχουν ζητήσει.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, είπε ότι στην Επιτροπή καταγράφηκαν τα τεράστια προβλήματα όσον αφορά τις γεννήσεις. Όπως είπε, “το 1,2 είναι ένας αριθμός ο οποίος δεν καλύπτει τις ανάγκες της ανανέωσης του πληθυσμού και αυτό έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις και στην οικονομία και στην κοινωνία”.
Σημείωσε ότι έχουν γίνει πολλά εκ μέρους της Κυβέρνησης, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα.
ΚΥΠΕ