Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Επ. Ισότητας: Χαμηλοί οι αριθμοί συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική
Επ. Ισότητας: Χαμηλοί οι αριθμοί συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική

Επ. Ισότητας: Χαμηλοί οι αριθμοί συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική

Στόχος της Κυβέρνησης είναι να δοθεί χώρος και φωνή στις γυναίκες, ανέφερε η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, Τζόζη Χριστοδούλου, σε ομιλία της στην εκδήλωση “Ισότητα: Μια διαδρομή μετ’ εμποδίων – Η θέση της γυναίκας στην πολιτική και η ισότητα των δύο φύλων”, που διοργάνωσε το απόγευμα της Κυριακής η ΓΟΔΗΚ Πάφου.

Η κ. Χριστοδούλου επεσήμανε ότι η ισότιμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στην πολιτική σκηνή αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για μια ουσιαστική δημοκρατία και χρηστή διακυβέρνηση, προσθέτοντας ότι η συμμετοχή περισσότερων γυναικών στη λήψη πολιτικών αποφάσεων μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ζωής γυναικών και ανδρών. “Στα οφέλη συγκαταλέγονται δικαιότερες κοινωνίες και πιο συμμετοχική διακυβέρνηση, υψηλότερο βιοτικό επίπεδο, θετικές εξελίξεις στους τομείς της παιδείας, της υγείας και των υποδομών”, τόνισε.

Εν συνεχεία, διευκρίνισε ότι “υπάρχουν και γυναίκες και άντρες που είναι ικανότατοι/ες και είναι αυτούς και αυτές που χρειαζόμαστε στην πολιτική σκηνή και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων”. Δυστυχώς όμως, όπως εξήγησε, “λόγω και του κοινωνικοπολιτικού πλαισίου, διαχρονικά, το γεγονός είναι ότι από τη δημιουργία της Δημοκρατίας, τα κέντρα λήψης των αποφάσεων της χώρας μας, σε όλα τα επίπεδα, αποτελούνταν από άντρες, είτε αυτοί ήταν ικανοί, είτε όχι”.

Αναφερόμενη στο τι συμβαίνει ανά το παγκόσμιο, η Επίτροπος σημείωσε ότι 7% των ηγετών χωρών είναι γυναίκες και μόλις το 24% νομοθέτες. Στην Κύπρο, πρόσθεσε, “για πρώτη φορά στην ιστορία, με την Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη έχουμε αγγίξει το 39% στο Υπουργικό Συμβούλιο, το 40% γυναικών προέδρων και αντιπροέδρων στα Δ.Σ και αυτό αφορά τους διορισμούς”. Όσον αφορά τη Βουλή των Αντιπροσώπων, είπε, “δυστυχώς η συμμετοχή γυναικών βρίσκεται στο 14%, στην Ευρωβουλή έχουμε μόνο μία γυναίκα, και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η συμμετοχή γυναικών είναι στο 15%”.

Αναφερόμενη στους λόγους για τους χαμηλούς αριθμούς συμμετοχής των γυναικών, η κ. Χριστοδούλου είπε ότι τα πολιτικά κόμματα έχουν πρωταρχικό ρόλο στον καθορισμό της ποσότητας και της ποιότητας των ευκαιριών συμμετοχής των γυναικών στην κομματική πολιτική. “Οι ευκαιρίες που έχουν οι γυναίκες να αναλάβουν ηγετικές θέσεις εξαρτώνται, επίσης, από τα πολιτικά κόμματα  που ελέγχουν τις διαδικασίες επιλογής και έγκρισης μελών. Επιπλέον, τα πολιτικά κόμματα αποφασίζουν για την ιεράρχηση των υποψηφίων στους εκλογικούς συνδυασμούς και στους συνδυασμούς (λίστες) των εκλογικών περιφερειών, καθώς και στις κομματικές δομές”, σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι ηγέτες των περισσότερων πολιτικών κομμάτων στην ΕΕ είναι άνδρες, όπως καταδεικνύει έκθεση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) με θέμα “την ισότητα των φύλων στην εξουσία και τη λήψη αποφάσεων”.

Ακόμη, η Επίτροπος τόνισε ότι τα επίσημα και ανεπίσημα δίκτυα που λειτουργούν στο πλαίσιο των πολιτικών κομμάτων επηρεάζουν καθοριστικά την ανέλιξη σε ηγετικές θέσεις, τη διατήρηση της κομματικής υποστήριξης και την εφαρμογή αλλαγών στις πολιτικές. “Οι άνδρες είναι εκείνοι που κατεξοχήν συμμετέχουν στις δραστηριότητες της ανεπίσημης δικτύωσης μετά το ωράριο εργασίας”, πρόσθεσε.

“Η συντήρηση των στερεοτύπων με βάση το φύλο και της εσωτερικής νοοτροπίας πολλών πολιτικών κομμάτων, που χαρακτηρίζεται από το επικρατέστερο «αρσενικό» προφίλ ηγεσίας, συνεχίζει να αποτελεί εμπόδιο στην ίση εκπροσώπηση”, υπογράμμισε η Τζόζη Χριστοδούλου, σημειώνοντας ότι οι ηγετικές θέσεις καταλαμβάνονται παραδοσιακά, κυρίως, από άνδρες.

“Τα στερεότυπα των φύλων αντανακλώνται, επίσης, στην κατανομή των κοινοβουλευτικών επιτροπών”, ανέφερε, εξηγώντας ότι οι άνδρες κυριαρχούν σε χαρτοφυλάκια που σχετίζονται π.χ. με την Άμυνα, την Εξωτερική Πολιτική, την Οικονομία ενώ οι γυναίκες αναλαμβάνουν, κυρίως, επιτροπές που αφορούν πιο κοινωνικά θέματα, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο το στερεότυπο ότι είναι πιο κατάλληλες για τομείς όπως η Παιδεία, η Υγεία και ο Πολιτισμός. “Η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είναι μια από τις γυναίκες που έχει σπάσει αυτό το στερεότυπο”, σημείωσε.

Οι γυναίκες χρειάζονται σε όλους τους τομείς της ζωής, τόνισε η Επίτροπος, προσθέτοντας ότι έχουν να προσφέρουν στην πολιτική, εξίσου με τους άντρες.

“Σε μια προσπάθεια ολιστικών προσεγγίσεων και μακριά από συνθηματολογίες, η Κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη προχωρεί με σοβαρότητα στη δημιουργία δράσεων και πολιτικών, που στόχο έχουν να επαναφέρουν τη συζήτηση της ισότητας των φύλων στην ορθή της βάση και να δημιουργήσει ένα περιβάλλον φιλικό προς τα δύο φύλα”, επεσήμανε η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων. Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, “στόχος της Κυβέρνησης είναι να δοθεί χώρος και φωνή στις γυναίκες ώστε να απολαμβάνουν και αυτές το σύνολο των δικαιωμάτων τους”. Επίσης, σημείωσε, “μέσα από τις ενέργειές μας θέλουμε τόσο τα αγόρια, όσο και τα κορίτσια να μπορούν μέσα από αυτό το περιβάλλον να φτάσουν στο μέγιστο των ικανοτήτων τους μακριά από στερεότυπα και τις προκαταλήψεις”.

Αναφερόμενη στις στοχευμένες πολιτικές και δράσεις της Κυβέρνησης, η Τζόζη Χριστοδούλου είπε ότι το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας προχωρεί στη δημιουργία δομών για βρέφη και νήπια, καθώς και για άτομα τρίτης ηλικίας, μέσα από τη στήριξη του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το Υφυπουργείο έχει ήδη υπογράψει 2 συμφωνίες με Δήμους και σε βάθος χρόνου στόχος είναι η δημιουργία συνολικά 30 δομών, πρόσθεσε.

Η Επίτροπος επεσήμανε ότι η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας προχωρεί στη σταδιακή επέκταση του ολοήμερου σχολείου, ενώ κατέθεσε πρόσφατα νομοσχέδιο και ψηφίστηκε από τη Βουλή η υποχρεωτική δημόσια εκπαίδευση από την ηλικία των 4. “Είναι γεγονός ότι αυτές οι πολιτικές θα ωθήσουν τις γυναίκες στην πλήρη απασχόληση αλλά και στον ελεύθερο χρόνο, ώστε, εάν επιθυμούν, να έχουν την επιλογή να εμπλακούν στα κοινά και την πολιτική ζωή”, τόνισε.

“Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο ολιστικών προσεγγίσεων θα πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την αποδόμηση των στερεοτύπων στα σχολεία με συστηματικές ενημερώσεις στα παιδιά και εκπαιδευτικούς”, ανέφερε. “Η δημιουργία δομών, ενώ θα δώσει μια ανάσα στις γυναίκες, την ίδια στιγμή εάν δεν υιοθετηθεί ισότιμη ανάληψη ευθυνών στο σπίτι και στη φροντίδα των παιδιών και από τους άντρες, θα συνεχίσουμε να αναπαράγουμε το ίδιο καθεστώς, με επέκταση των ωρών εργασίας και τη διπλή βάρδια για τις γυναίκες”, υπέδειξε.

Επιπρόσθετα, η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων συνεχάρη το Δημοκρατικό Κόμμα και τον Πρόεδρό του, Νικόλα Παπαδόπουλο, για την ισότιμη συμμετοχή γυναικών και ανδρών στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ για τις ευρωεκλογές.

“Το Γραφείο μας είναι στη διάθεση κομμάτων για οποιαδήποτε στήριξη, με ιδέες και δράσεις αλλά και χρηματοδότηση μέσα από τον Εθνικό Μηχανισμό για τα Δικαιώματα της Γυναίκας για την ανάδειξη γυναικών στην πολιτική. Εκφράζουμε την ετοιμότητά μας να υποβοηθήσουμε τις προσπάθειες για προώθηση της ισότιμης συμμετοχής στην πολιτική”, ανέφερε καταληκτικά.

ΚΥΠΕ

Send this to a friend