Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Ακόμα 263 μετανάστες έφτασαν χθες Τρίτη 2/4, στην Κύπρο, με δυο βάρκες.
Συγκεκριμένα, στην πρώτη βάρκα επέβαιναν 27 άτομα, όλοι από τη Συρία (16 άνδρες, 5 γυναίκες, 6 ανήλικοι εκ των οποίων ο ένας ασυνόδευτος). Ενώ, η 2η βάρκα μετέφερε 236 άτομα. Οι βάρκες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι Λάρνακας από σκάφη της Λιμενικής Αστυνομίας.
Συνελήφθη από το ΤΑΕ Λάρνακας 17χρονος που φέρεται ως ο χειριστής της βάρκας από τη Συρία.
Σε σοβαρές καταγγελίες για την έκταση και την γεωγραφική θέση λατομείου εξόρυξης πέτρας που λειτουργεί στην Αγία Άννα προχώρησε η Επαρχιακή Επιτροπή Λάρνακας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών. Έγιναν, επίσης, αναφορές για οπτική ρύπανση που προκαλεί το συγκεκριμένο υποστατικό, αλλά και για υψηλά επίπεδα σκόνης που δημιουργούν οι εργασίες του λατομείου, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων της γύρω περιοχής.
Μέλη της Επαρχιακής Επιτροπής Λάρνακας του Κινήματος Οικολόγων είχαν συνάντηση στο λατομείο με τον διευθυντή της Υπηρεσίας Μεταλλείων και Λατομείων Στέλιο Μιχαήλ και άλλους λειτουργούς της υπηρεσίας. Η συνάντηση είχε ως αντικείμενο τις καταγγελίες πολιτών για το λατομείο, τις οποίες το κίνημα διαβίβασε προς την Υπηρεσία Μεταλλείων και Λατομείων καθώς και τα ερωτήματα που προκύπτουν αναφορικά με τις εργασίες, την έκταση και τη θέση του συγκεκριμένου υποστατικού.
Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Μεταλλείων και Λατομείων, οι εργασίες του λατομείου είναι νόμιμες. Η υπηρεσία έχει παραχωρήσει, κατόπιν όλων των σχετικών αιτήσεων και μελετών, άδεια λατόμευσης που αφορά την εξόρυξη πέτρας της Αγίας Άννας ως δομικού υλικού, ενώ η εταιρεία που το εκμεταλλεύεται ακολουθεί και συμμορφώνεται με οποιεσδήποτε υποδείξεις της υπηρεσίας.
Αναφέρθηκε, ακόμα, ότι με την ολοκλήρωση των εργασιών, σε βάθος χρόνου 5-10 ετών, η εταιρεία υποχρεούται να αποκαταστήσει περιβαλλοντικά την επηρεαζόμενη περιοχή. Από την πλευρά τους τα μέλη του Κινήματος Οικολόγων διαφώνησαν τόσο με την έκταση του λατομείου, την οποία θεωρούν τεράστια, όσο και με την γεωγραφική του θέση.
Ανέφεραν ότι το λατομείο δημιουργεί μεγάλη οπτική ρύπανση, καθότι είναι θεατό από την κύρια οδική αρτηρία που συνδέει αρκετά χωριά της περιοχής (Κόρνο, Πυργά, Ψευδά, Αγιά Άννα, Καλό Χωριό) με τη Λάρνακα και το αεροδρόμιο. Υποστηρίζουν, ακόμα, ότι κατά την μακρά ξηρή περίοδο του χρόνου οι εργασίες του λατομείου δημιουργούν πολύ ψηλά επίπεδα σκόνης, τα οποία είναι επικίνδυνα για την υγειά των ανθρώπων που κατοικούν κοντά στην περιοχή λατόμευσης.
Κατήγγειλαν, επίσης, ότι οι μεγάλες ποσότητες μπαζών οι οποίες συσσωρεύονται από την όλη εργασία του λατομείου και σπρώχνονται στις πλαγιές του λόφου έχουν δημιουργήσει απότομα πρανή στις πλαγιές των αναβαθμίδων που καθίστανται δυνητικά επικίνδυνα, αφού σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων με υψηλή βροχόπτωση πιθανότατα θα προκληθεί κατολίσθηση μεγάλων ποσοτήτων χώματος και άλλων φερτών υλικών σε παρακείμενο μεγάλο αργάκι που εφάπτεται του λατομείου.
Το αργάκι αυτό διασχίζει κάθετα τον δρόμο Καλού Χωριού-Αγίας Άννας, διαμέσου μικρού υπογείου υπονόμου, πριν καταλήξει στην κοίτη του ποταμού Τρέμιθου.
Τα μέλη του Κινήματος Οικολόγων κατέστησαν σαφές πως διαφωνούν με την λειτουργία του λατομείου στη συγκεκριμένη θέση, χαρακτηρίζοντας ανεπαρκείς τους όρους λειτουργίας που τέθηκαν από την Υπηρεσία Λατομείων.